Το Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου, το δεσπόζει για πάνω από τέσσερις αιώνες στο λιμανάκι της Πάφου και ελκύει χιλιάδες ντόπιους και ξένους επισκέπτες, στερείται συντήρησης, σωστής προβολής και ανάδειξης του, σε αντίθεση με το τί συνέβηκε με τα κάστρα της Λεμεσού και Λάρνακας. Αυτό τονίζουν εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων της επαρχίας, θέτοντας θέμα προς το Τμήμα Αρχαιοτήτων για τη μετατροπή του, ουσιαστικά, σε μουσείο αντί μνημείο, ώστε να επιτευχθεί η σωστή συντήρηση και ανάδειξη του.

Θέτουν ως παράδειγμα το κάστρο της Λεμεσού, το οποίο με ενέργειες του Τμήματος Αρχαιοτήτων υποβλήθηκε σε συντήρηση, αναπαλαίωση και σχεδιασμό ώστε από το 1987 μέχρι σήμερα να φιλοξενεί μέρος της Μεσαιωνικής Συλλογής του Κυπριακού Μουσείου. Εκτίθεται επίσης μια σημαντική συλλογή από μεσαιωνικές εγχάρακτες ταφόπλακες καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό που αφορά βυζαντινές και μεσαιωνικές οχυρώσεις της Κύπρου καθώς και εκκλησιαστικά μνημεία.

Ομοίως, το κάστρο της Λάρνακας, παρατηρούν, με την ίδια προσέγγιση από το Τμήμα Αρχαιοτήτων στεγάζει το σημερινό Επαρχιακό Μουσείο όπου σε χώρους του εκτίθενται αρχαιότητες που χρονολογούνται στην παλαιοχριστιανική περίοδο, φωτογραφικό υλικό, βυζαντινή τέχνη καθώς και αντιπροσωπευτικά δείγματα βυζαντινής, μεσαιωνικής και ισλαμικής κεραμικής και άλλα σκεύη.

Οι φορείς της Πάφου καλούν το Τμήμα Αρχαιοτήτων όπως επιδείξει την ίδια ευαισθησία και για το Κάστρο της Πάφου και όπως προχωρήσει άμεσα στη συντήρηση και σχεδιασμό του ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει αρχαιολογικές συλλογές και όπως μετατραπεί από μνημείο σε μουσείο. Το γεγονός αυτό, θεωρούν, θα βοηθήσει στην ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος, στην αύξηση του αρχαιολογικού τουρισμού και στην προβολή του ίδιου του μνημείου και της πόλης γενικότερα.

Πηγή : Φιλελεύθερος