Διακριτό και σημαντικό είναι πλέον το τίμημα που έχουν στον Κερκυραϊκό τουρισμό οι διαχρονικές αδυναμίες και παθογένειες του τουριστικού προϊόντος του νησιού, με κυριότερα σημείο αναφοράς, την υποβάθμιση σε επίπεδο υποδομών και υπηρεσιών, όπως πολύ χαρακτηριστικά και ανάγλυφα επισημαίνει και περιγράφει σε απολογιστικό του υπόμνημα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ναυτιλιακών Πρακτόρων Κέρκυρας Δημήτρης Χαρίτος.
Όπως αναφέρει ο κ. Χαρίτος, το 2011 λέγεται ότι ήταν μια καλύτερη χρονιά για τον Κερκυραϊκό τουρισμό όσο αφορά τις αφίξεις εξωτερικού στο Αεροδρόμιο κατά περίπου 9% αλλά και στο λιμάνι από τα κρουαζιερόπλοια, αλλά «οι πραγματικοί αριθμοί έρχονται σε αντιπαράθεση με τα οικονομικά αποτελέσματα των επαγγελματιών που για μια ακόμη χρονιά είναι αρνητικά, παρουσιάζοντας σοβαρή μείωση από 10% έως και 30% ανά περίπτωση».
Ως προς τις Αφίξεις:
Η Αγγλία είχε μικρή αύξηση 3,9% μαζί με τους επιβάτες της EASY JET 73.430 άτομα και της RYANAIR με 5.980 άτομα που εάν αφαιρεθούν από το σύνολο των 348.633 ο εναπομένων αριθμός αφίξεων από την Μεγάλη Βρετανία είναι 269.223. Σε σύγκριση με τους Βρετανούς του 2002 που ήταν 514.520 και το 2006 ήταν 404.902 χωρίς EASY JET & RYANAIR καταγράφεται τεράστια συνεχόμενη μείωση κατά έτος από την Βρετανική αγορά.
Οι επιβάτες των δύο αυτών εταιριών χαμηλού κόστους είναι κατά το πλείστον χωρίς κατάλυμα, και πολλοί φεύγουν για Ηγουμενίτσα και Αλβανία, καθώς επίσης οι πτήσεις αυτές χρησιμοποιούνται από Βρετανούς που κατοικούν και εργάζονται στην Κέρκυρα. «Πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα με τις εταιρίες χαμηλού κόστους μήπως στο τέλος χάσουμε τους Tour Operators», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Αντιθέτως εντυπωσιακή αύξηση σημείωσε η αγορά της Ρωσίας η οποία από 22.187 αφίξεις, το 2011 έφθασε στις 30.697 προσεγγίζοντας 38,4% αύξηση.
Το ίδιο εντυπωσιακή αύξηση υπήρξε και από την αγορά της Πολωνίας που από 18.431 το 2010 φθάσαμε τις 29.306 το 2011 με 59% ποσοστιαία αύξηση.
Επίσης οι χώρες των οποίων φιλοξενήθηκαν τα παιδιά τους, αθλητές των Special Olympics, παρουσίασαν αυξήσεις, ήτοι Γερμανία 6,4%, Αυστρία 13,8% και Ιταλία με 98%.
Ως προς τα Έσοδα και τον οικονομικό αποτέλεσμα:
Σημαντική βοήθεια στα οικονομικά της Κέρκυρας έδωσαν οι Ρώσοι πελάτες οι οποίοι παράλληλα με την αύξηση του 38,4% στις αφίξεις, το συνάλλαγμα αυξήθηκε κατά 51% του περσινού.
Σοβαρή αύξηση στο συνάλλαγμα υπήρξε και από τους Πολωνούς με 38,2% λόγω του 59% αύξηση των αφίξεων τους καθώς και των Γερμανών με 13,5%.
Τα ανωτέρω βάση της στατιστικής της Τραπέζης της Ελλάδος στην οποία διαπιστώνεται ότι οι εισπράξεις από τους Βρετανούς τουρίστες μειώθηκε κατά 3,1% και αυτό επιβεβαιώνει την άποψη ότι έρχονται χαμηλού οικονομικού επιπέδου Βρετανοί στην Κέρκυρα λόγω των προσφορών φθηνών πακέτων και του χαμηλού κόστους αεροπορικών εταιριών.
Οι αυξήσεις στο συνάλλαγμα από τις λίγες αυτές χώρες δεν καλύπτουν τις απώλειες όλων των άλλων, που σε συνδυασμό με την Ελληνική κρίση που βιώνουμε είναι εύλογο ότι τα οικονομικά των επαγγελματιών του 2011 μειώθηκαν από 20% έως και 40% κατά περίπτωση.
Οι αφίξεις – και οι απώλειες – διαχρονικά:
«Οι τεράστιες αυτές διαφορές μείωσης των τουριστών που προτιμούν την Κέρκυρα από τις παραδοσιακές μας αγορές οφείλεται στην υποβάθμιση του νησιού μας σε υποδομές και σε τουριστικές υπηρεσίες» υπογραμμίζει ο κ. Χαρίτος.
Οι διερχόμενοι επιβάτες:
Ένα ποσοστό αφίξεων στο αεροδρόμιο, περίπου το 15% από τις πτήσεις Γερμανίας, Αυστρίας, Ολλανδίας, Βελγίου, Κύπρου, Ελβετίας, δεδομένου ότι όλες οι αεροπορικές εταιρίες προσφέρουν flight only σε χαμηλές τιμές και ο αριθμός αυτών εκτιμάται στις 35.000 επιβάτες οι οποίοι συνεχίζουν στην Βορειοδυτική Ελλάδα, Ήπειρο, Αλβανία και για διακοπές στα Σίβοτα, Πάργα ή νοικιάζουν αυτοκίνητο.
Βάση των ανωτέρω συγκεκριμένων στοιχείων, καταγράφονται οι κατωτέρω αριθμοί διερχομένων :
Παξοί διακοπές 22.000
Κρουαζιέρα Thomson 31.600
Flotilla Sailing 6.000
Διερχόμενοι 35.000
Σύνολο Διερχομένων 94.688 επιβάτες
Ο αριθμός αυτός των 94.688 επιβατών, αντιπροσωπεύει το 12% των αφίξεων στο αεροδρόμιο «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» από το εξωτερικό.
“Θέλουμε να πιστεύουμε ότι εάν γίνουν τα έργα ανάπτυξης που από χρόνια ζητούμε, εάν δημιουργηθούν νέες και αναβαθμισθούν οι υπάρχουσες ξενοδοχειακές μονάδες πολυτελείας, θα μπορούμε να διαφημίσουμε μια νέα Κέρκυρα, που θα προσελκύσει καλύτερου επίπεδου τουρίστες, οι οποίοι θα βελτιώσουν το σημερινό χαμηλό εισόδημα των μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, των εργαζομένων σε αυτές καθώς και των μικροεπαγγελματιών, μια και το μοναδικό έσοδο και η οικονομία του νησιού μας εξαρτάται από την καλή πορεία του τουρισμού μας” καταλήγει ο κ. Χαρίτος.
Γιώργος Ν. Αγγελής
Πηγή: Tourism Lobby