Η Bουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα επισκέφθηκε το Διεθνές Ναυτικό Σαλόνι Αθηνών, στις εγκαταστάσεις της ΑTHENS Metropolitan Expo A.E.

Η κ. Βέττα συνομίλησε με στελέχη και πολίτες που δραστηριοποιούνται στον θαλάσσιο τουρισμό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ συζήτησε μαζί τους τις προοπτικές και τις προκλήσεις για το μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας.

Η Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. επισκέφθηκε επίσης το περίπτερο του Πανελλήνιου Σωματείου Ιδιοκτητών Ιστιοφόρων, όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση στον χώρο, καθώς και για τα αναγκαία θεσμικά, διοικητικά και οικονομικά μέτρα για την στήριξή του.

Όπως τόνισε η κ. Βέττα, η επαφή των κατοίκων με την θάλασσα δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται μονοσήμαντα ως τεκμήριο ευμάρειας και πλούτου, αλλά ως ζωτική ανάγκη η οποία ενισχύει τα ναυτικά επαγγέλματα, προάγει τις τοπικές κοινωνίες και αποτελεί συνεχή μαρτυρία της θαλασσινής μας ταυτότητας.

Παράλληλα, στις τοποθετήσεις των στελεχών, υπήρξε κοινή διαπίστωση για τις επιβαρύνσεις στην ελληνική σημαία για τα πλοία. Η βαριά και χωρίς αναλογικότητα φορολογία, ο αυξημένος Φ.Π.Α. σε σχέση με τις λοιπές υπηρεσίες περιήγησης και ξενάγησης, οι ανταγωνιστικές χώρες στον κλάδο του τουρισμού και η έλλειψη σύγχρονων και επαρκών υποδομών, θέτουν σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού και οδηγούν τις εταιρίες -όπως αυτές αναφέρουν- σε επιλογές άλλης νηολόγησης.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η Βουλευτής, είναι αναγκαίο να δούμε συνολικά το ζήτημα της φορολογίας και να προβούμε σε διορθωτικές ενέργειες που θα εξασφαλίζουν την παραμονή των εταιριών στην Ελλάδα -με εξασφάλιση της αναλογικότητας και της δίκαιης φορολόγησης- ώστε να διατηρηθεί και να εδραιωθεί η ελληνική σημαία στα πλοία, καθώς με την παραμονή τους στο εθνικό νηολόγιο ενισχύονται τα δημόσια έσοδα και διατηρούνται οι θέσεις εργασίας.

Τέλος, η κ. Βέττα τόνισε ότι ο τουρισμός, η ναυτιλία και οι θαλάσσιες δραστηριότητες που ασκούνται σε αυτά τα πεδία δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται συνεχώς και αποκλειστικά ως τομείς άντλησης εσόδων αλλά πρέπει να δίνονται κίνητρα και ενισχύσεις για την επιβίωση και την επέκταση τους, καθώς αποτελούν συστατικό στοιχείο της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής μας παράδοσης.