του Χάρη Ντιγριντάκη
Στις ελληνικές καλένδες κινδυνεύουν να παραπεμφθούν 7 επενδύσεις συνολικής δαπάνης 75 εκατ. ευρώ λόγω της ατολμίας κυβερνητικών στελεχών.
Είναι ήδη πολύ γνωστή η υπόθεση καθορισμού του ύψους των κτιρίων της περιοχής της Ακρόπολης και το γεγονός ότι στην συγκεκριμένη περιοχή έχουν σταματήσει εδώ και ένα χρόνο επενδύσεις εκατομμυρίων μετά από μια απόφαση του τότε Υπουργού ΠΕΝ κ. Σταθάκη.
Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν ότι θα περίμενε κανείς η νέα κυβέρνηση με την ξεκάθαρα φιλο-επενδυτική ρητορική της να σπεύσει να κλείσει το θέμα άμεσα, εντούτοις μετά από 8 μήνες και εν μέσω των αρνητικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί για τη χώρα λόγω του κορωνοιού κα του μεταναστευτικού προβλήματος, έρχεται μια ακόμα παράταση και καθυστέρηση που δημιουργεί την πεποίθηση ότι κάποιοι δεν επιθυμούν την λύση για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Όπως σημειώνουν οι ίδιοι παράγοντες «και ενώ δυστυχώς βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο ανατροφότησης της κρίσης, επενδύσεις που θα έφερναν σημαντικά κεφάλαια από το εξωτερικό και θα δημιουργούσαν νέες θέσεις εργασίας παραμένουν σε κατάσταση αναμονής (στην καλή εκδοχή) ή χάνονται δια παντός».
Αναφερόμαστε σε έργα που κάποια από αυτά αφορούσαν σε συμβάσεις αντιπαροχής που προέκυψαν με δεδομένα της ισχύουσας νόμιμης δόμησης, ενώ κάποια άλλα -τα πιο σημαντικά- αφορούσαν σε τουριστικές επενδύσεις ξένων κυρίως επενδυτών, οι οποίοι λαμβάνοντας υπόψη το ισχύον πολεοδομικό καθεστώς προχώρησαν στην απόκτηση ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης (Ουσιαστικά ένα στενό πάνω από τη λεωφόρο Συγγρού) για την κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων.
Παρόλα αυτά ο αρμόδιος Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Οικονόμου, σε μία εποχή που η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και έχει ανάγκη να τονώσει την επιχειρηματικότητα, ανακοίνωσε ότι παρατείνει την αναστολή και μαζί το καθεστώς αβεβαιότητας για επιπλέον δύο μήνες, δίνοντας έτσι και σε όσους επενδυτές έχουν ενδεχομένως διατηρήσει το ενδιαφέρον τους μια απόδειξη ότι τελικά κανείς δεν θεωρεί ότι το πρόβλημα είναι μείζον.
Ένας εκ των υποψήφιων επενδυτών που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του μιλώντας στον tourismtoday.gr σημειώνει ότι :
«Όλα αυτά μάλιστα ενώ γνωρίζουν οι πάντες ότι η αιτιολόγηση που χρησιμοποιήθηκε εδώ και πλέον του ενός χρόνου για την αναστολή των κατασκευών, είναι μάλλον αστεία. Η τότε απόφαση υποτίθεται ότι λήφθηκε για να προστατευτεί «η ανεμπόδιστη θέαση του μνημείου».
Θα πρέπει να υποθέσουμε δηλαδή ότι η θέαση του μνημείου θα εμποδιστεί από τα κτίρια που θα κατασκευαστούν τώρα, ενώ είναι απρόσκοπτη με την τρέχουσα κατάσταση. Θα εμποδιστεί από τα κτίρια που θα κατασκευαστούν στα ελάχιστα (για το σύνολο της περιοχής) αδόμητα οικόπεδα, ενώ δεν εμποδίζεται από τα ύψους έως και 35 μ υπάρχοντα κτίσματα.
Είναι αυτονόητο ότι για εκείνον που περπατάει στους δρόμους της ίδιας περιοχής, είτε τα κτίρια δίπλα του έχουν ύψος 5 μ είτε 40 μ τίποτα δεν αλλάζει σε σχέση με το να βλέπει ή όχι την Ακρόπολη.».
Κατά πληροφορίες προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περισσότερο η κατάσταση εξετάζεται να δρομολογηθεί ρύθμιση η οποία θα περιορίσει το ύψος των κτιρίων της περιοχής από τα 32 μ. που ίσχυε πριν την αναστολή, στα 27 μ. κάτι που θα περιόριζε την απώλεια δόμησης και μάλλον θα ήταν αποδεκτό από τους ιδιοκτήτες-επενδυτές λίγο πριν αποχωρήσουν από τη χώρα.