του Χάρη Ντιγριντάκη
Έμφραγμα σε επιτελείς του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης αλλά και του ΤΑΙΠΕΔ προκαλούν οι υφιστάμενοι δασικοί χαρακτηρισμοί και οι δασικοί χάρτες οι οποίοι στανικά «αφαιμάζουν» τα ακίνητα του δημοσίου προς αξιοποίηση.
Η παγκόσμια ελληνική πρωτοτυπία αφορά και σε ακίνητα που έχουν ήδη πουληθεί. Τόσο το ΤΑΙΠΕΔ όσο και η ΕΤΑΔ αντιμετωπίζουν συχνά το συγκεκριμένο επενδυτικό εφιάλτη κάνουν ενστάσεις κατά των χαρακτηρισμών με το που γίνονται, ωστόσο ο παραλογισμός εδράζεται στο γεγονός ότι το δημόσιο στρέφεται κατά του δημοσίου.
Πρόκειται για ακίνητα που έχουν πάει στις δύο εταιρείες από το δημόσιο για αξιοποίηση το οποίο συνακόλουθα βάζει εμπόδια όταν έρχεται η ώρα να εγκρίνει τα περίφημα ΕΣΧΑΔΑ.
Το ερώτημα εδώ που απευθύνεται κυρίως προς το υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά και στο υπουργείο Οικονομικών εστιάζεται στην εύλογη απορία : γιατί δεν «χαρακτηρίστηκαν» οι εν λόγω εκτάσεις πριν παραχωρηθούν για αξιοποίηση; Το συγκεκριμένο παράλογο φαινόμενο, πέραν του ότι συνθλίβει το επενδυτικό αφήγημα της κυβέρνησης, απομακρύνει ακόμη και φιλόδοξους επενδυτές λάτρεις του ρίσκου.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η έκταση του ΤΑΙΠΕΔ Παλιουρίου που παραχωρήθηκε σε πλειοδοτικό διαγωνισμό στον ελληνορώσο επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη το 2014, το Ξενία Σκιάθου όπου χρειάστηκαν 4 χρόνια για να πάρει άδειες και πάλι μέρος της έκτασης παραμένει δασικό. Επίσης τον ίδιο επώδυνο δρόμο ακολούθησαν και ακολουθούν το Ελληνικό, όπου κερδήθηκε η ένσταση των ΤΑΙΠΕΔ και Ελληνικόν ΑΕ για το χαρακτηρισμό 37 στρεμμάτων, αλλά και πρόσφατα η υπόθεση με Αστέρα.
Επίσης υπάρχει μια ευάριθμη ομάδα ακινήτων που ήταν σε διαγωνισμό και δεν προχώρησαν. Ένα τέτοιο παράδειγμα το Ποσείδι Χαλκιδικής, όπου ακυρώθηκε ο διαγωνισμός μέχρι να λυθεί το δασικό.
Χαλκιδική
Ειδικότερα μπουρλότο στην επένδυση την οποία ετοιμάζει ο Ιβάν Σαββίδης στο Παλιούρι της Χαλκιδικής επιχείρησαν να βάλουν οι υπό κατάρτιση δασικοί χάρτες και το Δασαρχείο της περιοχής.
Σύμφωνα με πληροφορίες στον δασικό χάρτη της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, μέρος της έκτασης των 320 στρεμμάτων τα οποία πέρασαν από το ΤΑΙΠΕΔ στον όμιλο επιχειρήσεων του κ. Σαββίδη εμφανίσθηκαν ως δασικές εκτάσεις.
Πρόκειται για περίπου 140 στρέμματα από τα συνολικά 320, δηλαδή το 43% του κτήματος. Μάλιστα τα 140 αυτά στρέμματα είναι διάσπαρτα σε όλο το εύρος του κτήματος, δυσχεραίνοντας έτσι ακόμη περισσότερο την υλοποίηση της επένδυσης.
Σημειώνεται ότι μόλις 3 χρόνια πριν, κατά τη διαδικασία της μεταβίβασης της έκτασης από το ΤΑΙΠΕΔ στον όμιλο των επιχειρήσεων του ομογενή επιχειρηματία, το Ταμείο είχε επισυνάψει πράξη χαρακτηρισμού από το αρμόδιο Δασαρχείο, εκδοθείσα μάλιστα πριν από αρκετές δεκαετίες, στην οποία όλη αυτή η έκταση ήταν χαρακτηρισμένη ως «αγροτική».
Δηλαδή, η καθ’ ύλη αρμόδια υπηρεσία του Δημοσίου είχε διαβεβαιώσει εγγράφως τον επενδυτή ότι η προς παραχώρηση έκταση ήταν απολύτως κατάλληλη για τον σκοπό της επένδυσης την οποία ήθελε να κάνει ο κ. Σαββίδης.
Ωστόσο, μόλις δυο χρόνια αργότερα, το Δημόσιο άλλαξε γνώμη και εμφανίζει πλέον σχεδόν το μισό κτήμα ως δασικό, ακυρώνοντας έτσι κάθε προοπτική αξιοποίησής του.
Οι εν λόγω αποφάσεις φαίνεται ότι δεν πτόησαν ιδιαίτερα τον εν λόγω επιχειρηματία αφού στην έκταση που νοίκιασε για 99 έτη στο Παλιούρι φιλοδοξεί να δημιουργήσει το πρώτο Health Resort στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες επί θύραις βρίσκεται μεταξύ της εταιρείας DIMERA συμφερόντων Σαββίδη και του Ομίλου ΙΑΣΩ.
Το αναφερόμενο deal αφορά τη λειτουργία κλινικής με φροντίδες υγείας (αποκατάσταση, πλαστική χειρουργική, κέντρο αδυνατίσματος στα πρότυπα ελβετικών κλινικών, κέντρο νεφροπαθών κ.α.) και ευεξίας δεδομένου ότι η μονάδα θα περιλαμβάνει τη δημιουργία διεθνούς βεληνεκούς wellness center. Το health resort θα πλαισιώνουν τουριστικές κατοικίες αλλά και μαρίνα.
Μετά από παλινωδίες του δημοσίου, επ’ εσχάτοις δόθηκε έγκριση και στο πλαίσιο του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του ακινήτου που προβλέπει χρήσεις γης για τη δημιουργία τουριστικών εγκαταστάσεων, ειδικών τουριστικών υποδομών, κατοικίας, εμπορικών καταστημάτων, καταστημάτων παροχής υπηρεσιών, αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων, εστίασης, αναψυκτηρίων, κέντρων διασκέδασης και αναψυχής κ.α.
Μετά την έγκριση αυτή απομένουν συγκεκριμένα αδειοδοτικά βήματα που απομένουν για να τελεί σε φάση έναρξης η επένδυση. Συγκεκριμένα απαιτούνται η έγκριση Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου (σ.σ. έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας), ακολούθως να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη Χωροθέτηση του έργου και , τέλος, να εκδοθούν οι οικοδομικές άδειες.
ΣΚΙΑΘΟΣ
Το «πράσινο φως» μετά από 4 έτη πήρε η δημιουργία τουριστικού χωριού στις Κουκουναριές της Σκιάθου.
Μολονότι μέρος της έκτασης παραμένει δασικό με απόφαση πέντε υπουργείων εγκρίθηκαν η πολεοδομική μελέτη και οι περιβαλλοντικοί όροι του επενδυτικού σχεδίου, που αφορά την ανακαίνιση του διατηρητέου Ξενία και την ανέγερση παραθεριστικών κατοικιών και άλλων τουριστικών εγκαταστάσεων.
Να σημειωθεί ότι τμήμα της επένδυσης βρίσκεται σε προστατευόμενη περιοχή.
Η έκταση που περιλαμβάνει το Ξενία Σκιάθου είναι 65,9 στρέμματα και πουλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2013 από το ΤΑΙΠΕΔ στην Τεχνική Ναθαηλίδη έναντι 2,6 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2015 εγκρίθηκε το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) και ξεκίνησε η διαδικασία αδειοδότησης της επένδυσης.
Σύμφωνα με την απόφαση έγκρισης της πολεοδομικής μελέτης, ο επενδυτής θα προχωρήσει στην ανακαίνιση του Ξενία (έκτασης 2.542 τ.μ.) χωρίς αλλοίωση των μορφολογικών του στοιχείων, εφόσον είναι διατηρητέο.
Δίπλα στο Ξενία θα κατασκευαστούν κτίριο εστίασης (Σ.Δ. 0,06) και δύο συγκροτήματα παραθεριστικών κατοικιών: στο πρώτο, έκτασης 6,1 στρεμμάτων θα ανεγερθούν 2.300 τ.μ. (δυναμικότητας 114 κλινών) ενώ στο δεύτερο, έκτασης 2,1 στρεμμάτων, θα ανεγερθούν 10 κατοικίες.
Στο μέσο της έκτασης βρίσκεται δασική περιοχή που μένει εκτός πολεοδόμησης. Να σημειωθεί ότι ο δρόμος που διασχίζει σήμερα τη δασική έκταση προς την παραλία «Μπανάνα» θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από νέα περιμετρική οδό στο δυτικό άκρο του ακινήτου.