Επενδυτική “αντεπίθεση” προκειμένου να αυξήσει τα τουριστικά της έσοδα και να εδραιωθεί ακόμη περισσότερο ανάμεσα στους τοπ προορισμούς της Ευρώπης ετοιμάζει η Κροατία σύμφωνα με άρθρο του capital.gr. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Τουρισμού της χώρας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της νέας επικοινωνιακής καμπάνιας για την τόνωση επισκεψιμότητας και εσόδων, προβλέπονται την επόμενη πενταετία νέες επενδύσεις για τη δημιουργία πεντάστερων ξενοδοχειακών μονάδων.
Την ίδια ώρα η Κροατία βάζει σε φάση υλοποίησης ένα νέο τουριστικό προϊόν, και πιο συγκεκριμένα την “κατηγοριοποίηση” των παραλιών σε θεματικές ενότητες, όπως για παράδειγμα παραλίες για οικογένειες, με θεματικά πάρκα, για ζευγάρια, με αθλητικές δραστηριότητες, σε μια προσπάθεια να προβάλει όσο γίνεται περισσότερο τον τουριστικό της “άσσο”: το μοντέλο “ήλιος- θάλασσα”, το ίδιο δηλαδή προϊόν στο οποίο βασίζεται ο ελληνικός τουρισμός εδώ και χρόνια.
Η άνοδος της Κροατίας είναι τα τελευταία χρόνια και μεγάλη και σταθερή, παραμένοντας ταυτόχρονα ένας από τους βασικούς ανταγωνιστές για την Ελλάδα, ενώ πέρσι η χώρα προσέγγισε τα επίπεδα τουριστικών εσόδων προ κρίσης. Οι βασικές πηγές εισερχόμενου τουρισμού είναι η Γερμανία και η Αυστρία, ενώ την ίδια ώρα- αν και έχει χάσει σημαντικά μερίδια από τη στιγμή που έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωση το 2013- παραμένει μεταξύ των δημοφιλών προορισμών για τους Ρώσους τουρίστες.
Οι Έλληνες επιχειρηματίες του τουρισμού δεν έχουν σταματήσει να επισημαίνουν πάντως πως η έλλειψη σύγχρονων ξενοδοχειακών υποδομών στερεί από τις επιχειρήσεις τουρίστες και συνεπώς έσοδα. Με δυσκολία οι υπάρχουσες κλίνες καλύπτουν την αυξημένη ζήτηση, με αποτέλεσμα τα αεροδρόμια να υποδέχονται τελικά πολύ λιγότερους τουρίστες από αυτούς που αρχικά ήθελαν να επισκεφτούν τη χώρα. Έτσι τα πρακτορεία, βλέποντας πως δεν μπορούν να εξασφαλίσουν διαμονή σε πεντάστερα ή έστω τετράστερα ξενοδοχεία, κατευθύνουν τους πελάτες τους σε άλλους προορισμούς.
Ως στόχος για την ικανοποίηση της μελλοντικής ζήτησης έχει τεθεί από τον ΣΕΤΕ η δημιουργία, έως το έτος 2021, επιπλέον 250.000 κλινών σε ξενοδοχεία υψηλών κατηγοριών, εκ των οποίων οι 150.000 θα είναι νέες και οι 100.000 θα προέλθουν από εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου δυναμικού. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμά ότι θα απαιτηθεί η υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων ύψους 24 δισ. ευρώ, ποσό όμως μου φαίνεται δύσκολο να διατεθεί μέσα στα επόμενα έξι χρόνια.
Η Κροατία φιλοδοξεί φέτος να ξεπεράσει το όριο των 7 δισ. ευρώ τουριστικών εσόδων που σημείωσε το 2014. Πέρα από το νέο της πρόγραμμα, οι εξελίξεις στην Ελλάδα φαίνεται να βοηθούν στην επίτευξη του παραπάνω στόχου, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν τουριστικοί φορείς της χώρας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ο υπουργός Τουρισμού της χώρας Darko Lorencin είχε δηλώσει (την περίοδο που εδώ δεν είχε ξεκαθαριστεί ακόμη ποια πολιτική θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση αναφορικά με το “all- inclusive”) πως η αλλαγή του ελληνικού μοντέλου θα ωθούσε περισσότερους τουρίστες να επιλέξουν τα κροατικά πακέτα διακοπών.
Πηγή:www.capital.gr