Σύνταξη: tourismtoday.gr
Κυβερνητική παρέμβαση υπήρξε μετά τις καταγγελίες από το «Κίνημα της πετσέτας» για παρανομίες σε παραλίες πολλών νησιών της Ελλάδας και ιδιαίτερα στη Πάρο.
Εντολή να ενταθούν οι έλεγχοι στις παραλίες, έδωσε στις αρμόδιες υπηρεσίες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των όρων που προβλέπονται στις συμβάσεις παραχώρησης και να επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα στους παραβάτες.
Κ. Χατζηδάκης: «Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν»
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης «σε κάθε περίπτωση, απόφαση μας είναι να τηρηθεί η νομιμότητα στις παραχωρημένες από το Δημόσιο παραλίες και να τηρηθούν στο ακέραιο οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Κάθε παραβίαση της νομιμότητας θα μας βρει απέναντι.
Έδωσα εντολή στη νέα στην Γενική Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας κ. Ν. Κόλλια έτσι ώστε, σε συνεργασία με τις αρμόδιες κτηματικές υπηρεσίες, οι σχετικοί έλεγχοι να ενταθούν με όλες τις προβλεπόμενες συνέπειες για τους παραβάτες.
Ας γνωρίζουν όσοι δεν σέβονται το περιεχόμενο των σχετικών συμβάσεων, ότι δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν».
Καταγγελίες για σωματοφύλακες στις παραλίες και ξαπλώστρες στο κύμα με 120 ευρώ
Πίσω από το «Κίνημα της Πετσέτας» βρίσκεται η «Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες – Save Paros Beaches».
Ο Χρήστος Γεωργούσης, εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας της Κίνησης Πολιτών για Ελεύθερες Παραλίες, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα είπε χαρακτηριστικά, ότι ορισμένοι «έχουν νοικιάσει 20 τετραγωνικά και έχουν 200-300.
Και κάποιοι από αυτούς ομολογούν ότι δεν έχουν άδεια. Ας έρθει η αστυνομία να μας συλλάβει είπε κάποιος στη Σάντα Μαρία και πήγε η αστυνομία μετά από τρεις μέρες και τον συνέλαβε. Δεν έχουν άδεια».
Επιπλέον κατήγγειλε, πως ο ίδιος έχει εκδιωχθεί από παραλία στη Πάρο που έχει καταληφθεί από ξαπλώστρες, έχοντας πάει να κολυμπήσει, με αποτέλεσμα να καταλήξει να καθίσει στα βράχια, σε μια παραλία, μάλιστα, που δεν πληροί τις προϋποθέσεις να νοικιάζεται γιατί είναι δύο μέτρα, ενώ ανέφερε πως υπάρχουν σωματοφύλακες σε ορισμένες επιχειρήσεις.
Για το κόστος της ξαπλώστρας, ο κ. Γεωργούσης είπε, πώς στη Σάντα Μαρία οι πρώτες θέσεις που είναι κοντά στο κύμα είναι στα 120 ευρώ και οι πίσω στα 40 ευρώ.
«Βέβαια ο νόμος μιλάει για πέντε μέτρα απόσταση το οποίο δεν τηρείται φυσικά» προσέθεσε.
Έλεγχοι αυτεπάγγελτα ή ύστερα από καταγγελίες πολιτών
Οι έλεγχοι όπως ανακοινώθηκε από το Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα γίνονται είτε αυτεπάγγελτα είτε ύστερα από καταγγελίες που υποβάλουν οι πολίτες θα ενταθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου προκειμένου να γίνονται σεβαστοί οι όροι των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τις επιχειρήσεις, να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες σύμφωνα με τους κανόνες του Συντάγματος και να προστατεύεται η εικόνα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Στο πλαίσιο των ελέγχων που ήδη διεξάγονται και ύστερα από τις καταγγελίες που υπεβλήθησαν για την μικρή και μεγάλη Σάντα της Πάρου, στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου έκαναν αυτοψίες στο διάστημα 21 – 24 Ιουλίου, διαπίστωσαν σημαντικές παραβάσεις και προχωρούν άμεσα στην έκδοση πρωτοκόλλων απομάκρυνσης τριών επιχειρήσεων από αυτές.
«Κίνημα της Πετσέτας» και πώς ξεκίνησε
Το «Κίνημα της Πετσέτας» που έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης στα social media ξεκίνησε από την Πάρο, όπου οι κάτοικοι άρχισαν να διαμαρτύρονται καθώς δεν βρίσκουν παραλία που να μην έχει καταληφθεί από ξαπλώστρες, ενώ ορισμένοι επιχειρηματίες που έχουν μισθώσει από το Δήμο τμήμα των παραλιών, επεκτείνουν αυθαίρετα τις άδειες που έχουν για ομπρέλες και ξαπλώστρες και εμποδίζουν τους πολίτες που δεν θέλουν να καθίσουν σε ξαπλώστρα.
Ήδη, το «Κίνημα της Πετσέτας» ακολούθησαν κι άλλα νησιά όπως η Σέριφος και η Νάξος.
Το πρόβλημα αφορά όλη την Ελλάδα
Ο κ. Δαμιανός Γαβαλάς, μέλος της Κίνησης Πολιτών Πάρου για τις Ελεύθερες Παραλίες, μιλώντας στην ΕΡΤ, επεσήμανε πως το ζήτημα έχει ξεπεράσει τα όρια της Πάρου και αφορά πλέον «όλη την Ελλάδα».
Ξεκαθάρισε πως στόχος δεν είναι να φύγουν οι ξαπλώστρες, αλλά να εφαρμοστούν τα νόμιμα.
«Ορισμένοι ζητούν την ξαπλώστρα και πολύ καλά κάνουν» σημείωσε, αλλά τόνισε πως οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να επεκτείνονται κατά το δοκούν.
Έκανε λόγο για «πολύ μεγάλες υπερβάσεις των ορίων» και κατήγγειλε πως οι «καλύτερες παραλίες του νησιού είναι πλήρως κατειλημμένες. Και αν σε μία ακρούλα υπάρχει χώρος, δεν μπορείς να βάλεις την πετσέτα γιατί θα έρθει εργαζόμενος να σου πει να φύγεις».
Παρέμβαση Αρείου Πάγου για παραλίες σε Σέριφο και Πάρο
Διπλή ήταν η πρώτη παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου, μετά από δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου που αφορούν την κατάληψη τμημάτων του αιγιαλού στην Πάρο και για λειτουργία καταστήματος που λειτουργεί σε παραλία στη Σέριφο και έχει σφραγιστεί από τον Δήμαρχο του νησιού.