Περίπου 30.000 τουρίστες που αναμενόταν να επισκεφθούν την Κύπρο επηρεάζονται από την πτώχευση του ταξιδιωτικού παρόχου FTI, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Πρακτόρων (ACΤTA), Χάρης Παπαχαραλάμπους.

Επηρεάζονται περίπου 160 ξενοδοχεία, καθώς και άλλες επιχειρήσεις όπως υπηρεσίες μεταφορών και ταξιδιωτικά γραφεία στην Κύπρο που συνεργάστηκαν με τον Όμιλο.

Ο κ. Ρουσουνίδης περιέγραψε την FTI ως «γίγαντα» στη γερμανική αγορά και σε άλλες γερμανόφωνες αγορές, που φέρνει τουρίστες στην Κύπρο από τη Γερμανία, καθώς και από την Πολωνία, την Ελβετία, την Αυστρία και την Ολλανδία.

«Φαίνεται ότι φέτος περιμέναμε περίπου 30.000 τουρίστες στο νησί μας, οι οποίοι θα έμεναν σε 160 διαφορετικά ξενοδοχεία», είπε.

Σημείωσε ότι αν και ο αριθμός μπορεί να μην φαίνεται μεγάλος, η εξέλιξη είναι σημαντική καθώς προσθέτει στις άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία, αναφερόμενος στον πόλεμο στο Ισραήλ, την οικονομική ύφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις επερχόμενες εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 4 Ιουλίου , το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Από την άλλη, ο Πρόεδρος της ACTTA Χάρης Παπαχαραλάμπους δήλωσε ότι η εξέλιξη είναι «σαφώς αρνητική για τον κλάδο» και οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη δημιουργεί ανησυχία.

«Είναι σαφές, ωστόσο, ότι ο άμεσος αντίκτυπος στην τουριστική βιομηχανία θα είναι μικρός, τουλάχιστον όσον αφορά τις αφίξεις πελατών», είπε.

Όταν ρωτήθηκε για τις επιπτώσεις στα ταξιδιωτικά γραφεία στην Κύπρο που συνεργάστηκαν με τον Όμιλο, ο Παπαχαραλάμπους απάντησε ότι ο Όμιλος είχε γραφείο και στην Κύπρο, το οποίο επηρεάζεται πιο άμεσα.

Επιπλέον, είπε ότι ο FTI έχει και άλλους συνεργάτες στο νησί, πέρα ​​από ξενοδοχεία, συμπεριλαμβανομένων μεταφορικών και άλλων ταξιδιωτικών γραφείων. «Υπάρχει θέμα με τα ανεξόφλητα ποσά και εκεί έγκειται το μεγαλύτερο πρόβλημα, ειδικά όσον αφορά τις πληρωμές για υπηρεσίες που έχουν ήδη παρασχεθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.