Οι φερέλπιδες ενδείξεις για επιστροφή του τουρισμού, σε τροχιά ανάπτυξης και κερδοφορίας, μετά από μία διετία έντονων πιέσεων λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, επαναφέρει δυναμικά στο προσκήνιο το ζήτημα της αναβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης, ως μοναδικής ατραπού για τη θωράκιση της, κατά γενικής ομολογίας, «βαριάς» βιομηχανίας της χώρας.
Λαμβάνοντας υπόψιν τη σύγχρονη οικονομική συγκυρία και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί στην αγορά ένα συνονθύλευμα παραγόντων, μεταξύ των οποίων και το ενεργειακό, η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, μέσω της διεύρυνσης των γνώσεων και των δεξιοτήτων, αποτελεί προτεραιότητα, προκειμένου ο ελληνικός τουρισμός να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις διεθνείς τάσεις και την ενεργό ζήτηση, προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.
Στο πλαίσιο αυτό το tourismtoday παρουσιάζει ειδικό αφιέρωμα με θέμα “Η τουριστική εκπαίδευση στην Ελλάδα, Προοπτικές & Ευκαιρίες. Σύνδεση Εκπαίδευσης με την παραγωγή”, συνηγορώντας στη διαπίστωση πως μόνον μέσω της κατάρτισης των νέων επαγγελματιών που θα επανδρώσουν τις υπηρεσίες τουρισμού θα επιτευχθεί και η συνολική αναβάθμιση του τουρισμού στη χώρα μας.
Σήμερα το tourismtoday.gr συνομίλησε με τον κ. Νίκο Οικονόμου, Διευθυντή της Σχολής Φιλοξενίας και Τουρισμού του New York College
-Τα στελέχη που αποφοιτούν και διενεργούν πρακτική άσκηση απορροφώνται από την αγορά εργασίας και σε ποιο διάστημα;
Η αγορά του τουρισμού και της φιλοξενίας έχει αμέτρητες ευκαιρίες και υψηλές ανάγκες προσωπικού ιδιαίτερα στον τομέα των ξενοδοχείων. Οι σημερινές ελλείψεις προσωπικού και οι πολλαπλές επενδύσεις σε νέα καταλύματα αλλά και άλλου είδους επιχειρήσεις (εστίαση, πολιτιστικά κέντρα κλπ.) έχουν δημιουργήσει ένα μεγάλο κενό εργασίας με μεγάλες ανάγκες στελέχωσης. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσει πολύ σημαντικές ευκαιρίες για τους νέους που έχουν όρεξη να ανελιχθούν γρήγορα σε αυτούς τους τομείς.
Η εκπαίδευση και η πρακτική εργασία δίνουν μια σαφή ώθηση να παραχθούν στελέχη πριν ακόμη από την αποφοίτηση τους καθώς σε συγκεκριμένα προγράμματα οι φοιτητές μπορεί να έχουν αρκετούς μήνες εργασιακής εμπειρίας πριν από την αποφοίτηση τους. Σε συνδυασμό με την ανάπτυξη γενικών δεξιοτήτων (soft skills) μέσω των σπουδών τους καθώς και κάποιων τεχνικών δεξιοτήτων (hard/technical skills) οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δημιουργούν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την εύρεση των καλύτερων ευκαιριών σε θέσεις εργασίας αλλά και για την συνολική τους επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία.
Είναι σαφές ότι με το πλαίσιο της σημερινής αγοράς οι απόφοιτοι μπορούν να απορροφηθούν από την εργασία σε άμεσους χρόνους. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα φοιτητών μας οι οποίοι έχουν κλείσει θέσεις εργασίας πριν την ημερομηνία της αποπεράτωσης των μαθημάτων τους.
Η απορρόφηση για τους αποφοίτους που θέλουν και έχουν αγαπήσει τα επαγγέλματα τουρισμού και φιλοξενίας πλησιάζει το 100%. Η ποιότητα θέσης και επιχείρησης που μπορεί να βρεθεί σίγουρα συνδέεται με την εκπαίδευση αλλά και με την εργασιακή εμπειρία που έχει λάβει ο απόφοιτος κατά την διάρκεια των σπουδών του καθώς και της πρακτικής άσκησης σε κορυφαίες επιχειρήσεις του κλάδου.
-Οι προπτυχιακές σπουδές επαρκούν ή χρειάζεται και μεταπτυχιακό;
Η εκπαίδευση και ιδιαίτερα η τριτοβάθμια είναι χρήσιμη σε όλους τους τομείς για την ανάπτυξη του ατόμου σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Η φύση των τομέων τουρισμού και φιλοξενίας δεν απαιτούν κάποιο μεταπτυχιακό για μεσαίες διοικητικές θέσεις. Κάποιες βασικές προπτυχιακές γνώσεις καθώς και τα προγράμματα εκπαίδευσης από τις επιχειρήσεις μπορούν να συμβάλλουν σε μια γρήγορη ανάπτυξη του ατόμου και την επίτευξη επαγγελματικών στόχων από νωρίς στην σταδιοδρομία ενός νέου.
Οι ευκαιρίες είναι πολλαπλές για αυτούς που θα το επιδιώξουν.
Από την άλλη βλέπουμε ότι υψηλότερες διοικητικές θέσεις καταλαμβάνονται κυρίως από ανθρώπους που έχουν κάνει ένα μεταπτυχιακό και συνεχίζουν να εκπαιδεύονται κατά την διάρκεια της καριέρας τους. Χωρίς να υπάρχει κάποιος βασικός κανόνας, είναι σαφές από διάφορες μελέτες ότι ένα μεταπτυχιακό βοηθάει στην ανάπτυξη περεταίρω δεξιοτήτων, όπως π.χ. σε θέματα διοίκησης, ηγεσίας, εταιρικών δομών και κουλτούρας, οικονομικά θέματα κλπ. Με ένα μεταπτυχιακό λοιπόν δίνονται περισσότερες πιθανότητες και ευκαιρίες για ανάπτυξη σε υψηλότερες θέσεις με καλύτερες απολαβές και μεγαλύτερη δημιουργικότητα στην φύση της εργασίας.
-Ποιες είναι οι προοπτικές της αγοράς εργασίας στον τουρισμό μετά το σφυροκόπημα που δέχτηκε ο κλάδος με την πανδημία;
Ο τουρισμός και η φιλοξενία είναι από τις ευπαθείς βιομηχανίες οι οποίες πάντα επηρεαζόντουσαν έντονα από τις διάφορες μεταβολές του εξωτερικού περιβάλλοντος. Οικονομικές κρίσεις, τρομοκρατία, πόλεμοι και τώρα η πανδημία του covid-19 έχουν ιστορικά επηρεάσει τους τομείς αυτούς στα θεμέλια τους. Το μόνο βέβαιο που συμφωνούν οι περισσότεροι αναλυτές, ερευνητές, στελέχη και μεγάλα think tanks είναι ότι το μέλλον θα είναι αβέβαιο και μάλλον η αβεβαιότητα και η αστάθεια θα συνεχίζουν να αυξάνονται στα επόμενα χρόνια.
Χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάποιες ασφαλείς προβλέψεις για το μέλλον, από την άλλη μπορούμε να δούμε την μακροχρόνια αύξηση της τουριστικής ζήτησης των τελευταίων δεκαετιών. Ο τουρισμός παραμένει από τις βιομηχανίες με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης με κάποιές λίγες περιόδους πραγματικής μείωσης της παγκόσμιας τουριστικής κίνησης (δίδυμοι πύργοι 2001, παγκόσμια οικονομική κρίση 2008-2009, πανδημία). Αν στηριχθούμε σε αυτά τα μακροχρόνια αποτελέσματα, τότε μπορούμε σχετικά με ασφάλεια να πούμε ότι ο τουρισμός θα συνεχίσει να εξελίσσεται περνώντας κάποιες βραχυχρόνιες και παροδικές κρίσεις.
Είναι ξεκάθαρο ότι και παγκοσμίως αλλά και έντονα και στην χώρα μας υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη νέων καταλυμάτων, νέων έργων και επενδύσεων που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας σε εκθετικό βαθμό. Καθώς είμαι αισιόδοξος, πιστεύω ότι οι νέοι που έχουν τα σωστά εφόδια και την όρεξη να αναπτυχθούν σε αυτούς τους τομείς αλλά και μένουν συνεχώς «ανήσυχοι» και ενημερωμένοι για τις εξελίξεις έχουν τις καλύτερες προοπτικές για εξέλιξη σε αυτούς τους κλάδους που προσθέτουν συνεχώς θέσεις εργασίας σε όλα τα επίπεδα.