Πριν από μερικές εβδομάδες διαφημιστική καταχώρηση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στην Wall Street Journal, χαρακτήριζε την αγορά έξι νησιών προς 8,5 εκατ. ευρώ-συμπεριλαμβανομένου της Οξυάς- στο Ιόνιο ως την μεγαλύτερη ξένη επένδυση της χώρας που υλοποιείται από τον τέως Εμίρη του Κατάρ Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θανί.
Ωστόσο, η επένδυση, ύψους 300 εκατ. ευρώ, που αφορά την οικιστική και τουριστική αξιοποίηση του νησιού Οξυά, θα πρέπει, προς στιγμήν, να παραμείνει μακέτα ή τουλάχιστον έως ότου η δικαιοσύνη αποφασίσει για τις αξιώσεις που εγείρει το αρχιτεκτονικό γραφείο aa Associates του Στέλιου Αγιοστρατίτη από τους εντολείς του.
Χθες στην οδό Ευελπίδων έλαβε χώρα η πρώτη «πράξη» της υπόθεσης στην οποία πρωταγωνιστούν ο γνωστός αρχιτέκτονας, η εταιρεία τουριστικών και αστικών ακινήτων Pimara και έως ένα βαθμό, ακούσια, ο Σεΐχης. Ακούσια διότι η εταιρεία Pimara, που συστάθηκε το 2011, αγόρασε από την οικογένεια Σταμούλη, προς 5,6 εκατ. ευρώ, το γραφικό νησί του Ιονίου, με τον Άραβα κροίσο να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά του (από την Pimara) όταν αυτό αξιοποιηθεί, όταν δηλαδή αποκτήσει συγκεκριμένες χρήσεις γης.
Στο πλαίσιο αυτό, η Pimara ανέθεσε το έργο της αδειοδότησης της έκτασης 4.220 τετραγωνικών χιλιομέτρων στον Στέλιο Αγιοστρατίτη, ο οποίος παρουσίασε στο Κατάρ, στον τέως Εμίρη ένα «πρωτόλειο» σχέδιο αξιοποίησης του νησιού που προέβλεπε την μετατροπή του σε art island. Σε προορισμό, που με κυρίαρχο στοιχείο τις πολιτιστικές αναπτύξεις, τους οικισμούς καλλιτεχνών, τα μουσεία και τις γκαλερί θα περιλαμβάνει πολυτελή ξενοδοχεία, bungalows, μαρίνες, τουριστικά χωριά, εμπορικούς χώρους, ελικοδρόμια, εγκαταστάσεις προσαπογείωσης υδροπλάνων και χώρους άθλησης.
«Μας υποσχέθηκε ότι θα αναλάβει την αδειοδότηση»
Όπως ανέφερε κατά τη χθεσινή εκδίκαση της υπόθεσης η εκπρόσωπος της Pimara Τζουμάνα Μπεχάρα (Joumana Bechara), ο Στέλιος Αγιοστρατίτης προσφέρθηκε να συμβάλει στην λήψη των απαιτούμενων αδειών και εγκρίσεων για την ανάπτυξη της Οξυάς.
«Ανέλαβε να καταρτίσει για λογαριασμό της Pimara το master plan της έκτασης το οποίο θα κατέθετε προς έγκριση στις αρχές. Για το έργο αυτό, όπως είπε, απαιτούνταν 500.000 ευρώ. Ο κ. Αγιοστρατίτης πληρώθηκε προκαταβολικά με το ποσό των 400.000 ευρώ. Ωστόσο, δημιούργησε απλώς ένα master plan που απεικόνιζε πως θα έμοιαζε το νησί αφότου αξιοποιηθεί, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2013 ζήτησε περισσότερα χρήματα για να φτιάξει και άλλα σχέδια.
Έτσι, του είπαν να φέρει σε πέρας το έργο, που αντιστοιχούσε στις 400.000 ευρώ που είχε εισπράξει, και αφορούσε την λήψη έγκρισης για το master plan από τις ελληνικές αρχές. Παρόλ’ αυτά, εμφάνισε κάποια ΦΕΚ που προϋπήρχαν και δεν αφορούσαν την Οξυά. Στο πλαίσιο αυτό, η Pimara του είπε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε σχέδια για κάτι που δεν μπορούμε να χτίσουμε» ανέφερε στο δικαστήριο η εκπρόσωπος της Pimara.
Και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η Pimara είχε ανάγκη από έναν Έλληνα που θα διεκπεραίωνε το αδειοδοτικό σκέλος της επένδυσης, μιας και η εταιρεία διαθέτει 375 μηχανικούς που θα μπορούσαν να αναλάβουν εξ’ολοκλήρου την ανάπτυξη της έκτασης.
Επίσης, ο πρώην επικεφαλής της Pimara Τζαμάλ Ζοράτλυ- υπήρξε διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του δ.σ. της Pimara από 14 Νοεμβρίου 2011 μέχρι 1 Μαρτίου 2013- ανέφερε ότι ο κ. Αγιοστρατίτης είχε αναλάβει τον αποχαρακτηρισμό του νησιού ως δάσος και δασική έκταση.
Από την πλευρά του ο κ. Αγιοστρατίτης, σημείωσε ότι τον Ιούλιο του 2013 παράλληλα με τις εν εξελίξει μελέτες ενημέρωσε την εταιρεία για το χρονοδιάγραμμα, τις υποστηρικτικές μελέτες και τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν προκειμένου να εκδοθεί το απαιτούμενο προεδρικό διάταγμα για την ανάπτυξη και αδειοδότηση του έργου.
Χαρακτήρισε ως αδικαιολόγητη και αιφνιδιαστική την απόφαση της Pimara, τον Οκτώβριο του 2013, να διακόψει τη συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο. Σε κάθε περίπτωση, η ετυμηγορία της δικαιοσύνης αναμένεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015.
Δημήτρης Δελεβέγκος
Πηγή:www.capital.gr