Μετά από μια ταραχώδη περίοδο στη Μέση Ανατολή, το επενδυτικό κλίμα μετά την αραβική άνοιξη θα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στα πλαίσια της ετήσιας Διάσκεψης για τις Επενδύσεις στα Αραβικά Ξενοδοχεία το 2012 (AHIC), η οποία θα λάβει χώρα στο Madinat Jumeirah του Ντουμπάι, στις 28-30 Απριλίου του 2012.

Η διάσκεψη μέσα από ένα τριήμερο πρόγραμμα έχει θέσει ως σκοπό να διερευνήσει τις προοπτικές για επενδύσεις στο μεταβαλλόμενο τοπίο της Μέσης Ανατολής.

«Παρά την αναστάτωση των τελευταίων 12 μηνών, η Μέση Ανατολή προσφέρει μερικές από τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες για τον τουρισμό και τα ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο. Αλλά η περιοχή δεν πρέπει να θεωρείται ως μια ενιαία, ομοιογενής αγορά. Καλύπτει ένα μεγάλο αριθμό διαφορετικών αγορών, που η κάθε μια παρέχει τις δικές της  ευκαιρίες και προκλήσεις», δήλωσε ο Richard Thompson από την «MEED events», συνδιοργανώτρια της διάσκεψης.

«Η μακροπρόθεσμη δυναμική των αγορών της Βόρειας Αφρικής, όπως της Λιβύης, της Τυνησίας και της Αιγύπτου δεν μπορεί να αμφισβητηθεί λόγω της εγγύτητάς τους προς την Ευρώπη και της αφθονίας των φυσικών και πολιτιστικών πόρων. Αλλά η πολιτική αναταραχή του περασμένου έτους έχει δημιουργήσει ένα κλίμα αβεβαιότητας σε εκείνες τις χώρες που έχει αυξήσει τους πραγματικούς και τους αντιληπτούς κινδύνους για τους επενδυτές και τους τουρίστες», πρόσθεσε ο Thompson.

Παρά την αναταραχή, μεγάλες επιχειρήσεις συνεχίζουν να προχωρούν στην υλοποίηση των σχεδίων τους.Σύμφωνα με έκθεση της STR Global Construction Pipeline, το Νοέμβριο του 2011, οι κατασκευές αγωγών σε ξενοδοχεία της  Μέσης Ανατολής / Αφρικής ανήλθαν σε 494 , περιλαμβάνοντας 133.705 δωμάτια.

Ανάμεσα στις βασικές χώρες της περιοχής, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανέφεραν το μεγαλύτερο αριθμό δωματίων σε φάση  κατασκευής με 21.238 δωμάτια. Η Σαουδική Αραβία ανέφερε 11.270 δωμάτια, το Κατάρ 5.544 δωμάτια, Η Αίγυπτος  4.807 δωμάτια και η Ιορδανία 3.758 δωμάτια.

«Στα κράτη του Κόλπου που εξάγουν πετρέλαιο, ωστόσο, ο υψηλός βαθμός πολιτικής σταθερότητας σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την προσέλκυση τουριστικών επενδύσεων προσφέρει μερικές πολύ συναρπαστικές ευκαιρίες. Ειδικότερα, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ομάν προσφέρουν εξαιρετικές ευκαιρίες αν και με πολύ διαφορετικούς τρόπους », σχολίασε ο Thompson.

Στο πλαίσιο της AHIC θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις που επικεντρώνονται σε μεμονωμένες μελέτες περιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, μίας από τις πιο σημαντικές αγορές της ΜΕΝΑ. Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν επίσης τις προκλήσεις που παρουσιάζει η  ανάπτυξη  και η επιχειρηματικότητα  στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και τις επενδυτικές ευκαιρίες για το  Ras Al Khaimah.

Σε μια ξεχωριστή συνάντηση, οι εμπειρογνώμονες θα εξετάσουν τις ευκαιρίες στο Ιράκ, το Λίβανο, τη Σαουδική Αραβία και την Τυνησία.

Οι επενδυτές από τη Μέση Ανατολή βρέθηκαν στα  πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στα τέλη του περασμένου έτους,με μια σειρά από υψηλού προφίλ εξαγορές ξενοδοχείων στη Δυτική Ευρώπη. Η ενδεχόμενη επιδείνωση της κρίσης χρέους μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία περισσοτέρων ευκαιριών κατά το επόμενο έτος. Η Ευρώπη θα είναι ένα βασικό σημείο εστίασης, καθώς εμπειρογνώμονες θα συζητούν την παγκόσμια στρογγυλοποίηση των επενδυτικών ευκαιριών έξω από τη Μέση Ανατολή.

Κώστας Μπιλιάνης