Η ανάκαμψη της παγκόσμιας ταξιδιωτικής κίνησης κινδυνεύει να εντείνει τις ανισότητες στον τομέα αντί να οδηγήσει στην ανάπτυξη για την εξάλειψή τους, προειδοποίησε ο υπουργός Τουρισμού της Τζαμάικα, Edmund Bartlett.
Ο Bartlett, ιδρυτής του Παγκόσμιου Κέντρου Τουριστικής Ανθεκτικότητας και Διαχείρισης Κρίσεων (GTRCMC) στην Τζαμάικα και συμπρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιωτικής και Τουριστικής Ανθεκτικότητας, επιτέθηκε στο ρεκόρ του κλάδου στην ανάπτυξη προορισμών, λέγοντας: “Ο τουρισμός δεν εκπλήρωσε ποτέ την αποστολή του ως μοχλός ανάπτυξης και ενσωμάτωσης. Είναι ουσιαστικά ένας οδηγός της αποκλειστικότητας”.
Μιλώντας στην παρουσίαση ενός βιβλίου για την ανθεκτικότητα και την ανάκαμψη του τουρισμού στο Λονδίνο, ο Bartlett επέμεινε ότι “δεν θέλουμε να επιστρέψουμε” στον τουρισμό της προπανδημικής εποχής, υποστηρίζοντας: “Πρέπει να κάνουμε τον τουρισμό κτήμα των κοινοτήτων”.
Μιλώντας επίσης στο Travel Weekly ο κ. Bartlett υποστήριξε ότι ο κόσμος πρέπει να γίνει κοινωνός της κοινωνίας: “Ο τουρισμός έχει μετατραπεί σε παγκόσμια δύναμη. Έχει γίνει μια ουσιαστική οικονομική δραστηριότητα. Ο πλούτος που φέρνει ο τουρισμός είναι ελκυστικός για τους επιχειρηματίες. Ωστόσο, η αξία του τουρισμού ως εργαλείο ανάπτυξης έχει χαθεί. Ο τουρισμός έχει επιτύχει ανάπτυξη και ένταξη μόνο σε ορισμένες περιοχές”.
Ο Bartlett υπογράμμισε επίσης “την ασυμμετρία” στην καρδιά του κλάδου, όταν “το 80% των τουριστικών φορέων που είναι ΜΜΕ λαμβάνει λιγότερο από το 20% των εσόδων”, επισημαίνοντας: “Ο πλούτος του τουρισμού ρέει προς το 20%”.
Ο ίδιος υποστήριξε: “Οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν είναι οι μόνες που έχουν να κάνουν με την τουριστική βιομηχανία: “Μέρος του προβλήματος είναι ότι η πλευρά της προσφοράς του τουρισμού δεν καθοδηγείται από τις τοπικές κοινότητες. Καθοδηγείται από τις εταιρείες στις αγορές προέλευσης. Οι εισροές του τουρισμού ανήκουν στις εταιρείες της αγοράς προέλευσης, με τον ίδιο τρόπο που οι μεγάλες χώρες κυριαρχούν στην παραγωγή και τη διάσπαση των εμβολίων. Ένα μικρό ποσοστό από κάθε δολάριο παραμένει στον προορισμό”.
Ο Bartlett πρόσθεσε: “Η αγορά εργασίας στον τουρισμό μοιάζει με το σύστημα των φυτειών – οι περισσότεροι εργαζόμενοι στον τουρισμό δεν έχουν μόνιμη απασχόληση και εργάζονται εποχιακά. Τείνουμε να ταυτίζουμε την υπηρεσία με την υποτέλεια”.
Προειδοποίησε ότι η ανάκαμψη “θα αποτελέσει μεγαλύτερη πρόκληση από την πανδημία” για τον τομέα, υποδεικνύοντας: “Υπάρχει τεράστια ζήτηση για προμήθειες που δεν υπάρχουν. Οι ταξιδιώτες θα ανταγωνίζονται για τα τρόφιμα στις κοινότητες. Δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Η υλικοτεχνική υποδομή είναι μια καταστροφή.
“Αλλά η μεγαλύτερη διαταραχή είναι στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Στην Τζαμάικα, χάσαμε 20.000 εργαζόμενους σε άλλες βιομηχανίες και στη μετανάστευση. Οι εργάτες μας είναι από τους πιο χαμηλά αμειβόμενους και οι συνθήκες εργασίας είναι άθλιες. Αυτή η ανάκαμψη δεν έχει να κάνει με τη συνήθη λειτουργία των επιχειρήσεων”.
Δήλωσε επίσης ότι: “Τα τρωτά σημεία του τουρισμού είναι ξεκάθαρα. Η ανάκαμψη δεν πρόκειται να είναι γραμμική ή δίκαιη. Πολλές χώρες θα μείνουν πίσω και η φτώχεια θα αυξηθεί. Ο πληθωρισμός θα φτάσει σε νέα υψηλά επίπεδα. Οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων θα ανέβουν στα ύψη και θα εξαλείψουν μια κοινωνικοοικονομική ομάδα ανθρώπων από τον τουρισμό”.