του Χάρη Ντιγριντάκη

Σε lifting δαπάνης 415 εκατ. ευρώ τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

Πυρετός εργασιών διεξάγεται αυτή την περίοδο στην πλειονότητα των αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport Greece.

Η εγγύτητα έναρξης της θερινής σεζόν για αρκετά αεροδρόμιο και η διαφαινόμενη επαύξηση του αριθμού των πτήσεων -λόγω της επί θύραις- νέας ανέλιξης του τουριστικού ρεύματος στην Ελλάδα έχει σημάνει συναγερμό στην ανάδοχο εταιρεία των 14 διεθνών περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.

Την ίδια ώρα που η Fraport Greece ολοκληρώνει την ανακατασκευή του διαδρόμου αποπροσγείωσης του αεροδρομίου της Μυκόνου ξεκινά την αντίστοιχη ανακατασκευή στο αεροδρόμιο της Κω και πραγματοποιείται ένας ορυμαγδός εργασιών σε 10 ακόμη αερολιμένες.

Επισημαίνεται ότι η Fraport Greece εν συνόλω πρόκειται να επενδύσει 415 εκατ. ευρώ στις υποδομές των αεροδρομίων μέχρι το 2021. Υπενθυμίζεται ότι η συμβατική υποχρέωση της εταιρείας έναντι του ελληνικού δημοσίου ήταν στα 330 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα η Fraport Greece παρέλαβε τα πρώτα 3 από τα συνολικά (σε πρώτη φάση) 10 νέα πυροσβεστικά οχήματα τα οποία θα κατευθυνθούν στα αεροδρόμια για χρήση από τους πυροσβέστες δαπάνης 4 εκατ. ευρω.

Ενδεικτικό της δυναμικής της εταιρείας και των προοπτικών ανάπτυξης της αεροπορικής αγοράς στην Ελλάδα είναι το γεγονός ότι σε διάστημα λιγότερο από 1 έτος διάφορα funds ερίζουν για την είσοδο τους στο μετοχικό σχήμα της εταιρείας.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πώληση ποσοστού 10% της Fraport Greece που ανήκε στον όμιλο Κοπελούζου (Slentel) στο με έδρα το Λουξεμβούργο το fund Marguerite.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε δεδομένου ότι το 2017 καταγράφηκε ιστορικό ρεκόρ στα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται η εταιρεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του γερμανικού ομίλου Fraport, η επιβατική κίνηση διαμορφώθηκε σε 27,5 εκατ. επιβάτες (+10,3%) το 2017, ενώ ο συνολικός αριθμός των πτήσεων (αφίξεις-αναχωρήσεις) ανήλθε σε 227.195, καταγράφοντας αύξηση 11,4%.

Σε μηνιαία βάση, τον περασμένο Δεκέμβριο το αεροδρόμιο της Καβάλας παρουσίασε την μεγαλύτερη αύξηση (+100%) επιβατών και πτήσεων (κυρίως λόγω ομίχλης στο αεροδρόμιο Μακεδονία). Κορυφαίες επιδόσεις, όσον αφορά την επιβατική κίνηση, εμφάνισε τον Δεκέμβριο και το αεροδρόμιο της Κω, μέσω του οποίου διακινήθηκαν 19.146 άτομα (+53,9%).
Οι Εργασίες

Ειδικότερα αυτή την περίοδο στο κάδρο των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας διενεργούνται από την Intrakat οι κάτωθι εργασίες :

-Στο Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται μόνωση οροφής και αναβάθμιση αποχωρητηρίων. Ο Ελληνικός Στρατός αυτές τις ημέρες διενεργεί έρευνα για τυχόν υλικό από το Β’ Παγκόσμιο στο σημείο όπου θα αναγερθεί ο νέος σταθμός.

Με πάνω από 6 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο, το «Μακεδονία» αποτελεί το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στο δίκτυο της Fraport Greece.

Προς τούτο η εταιρεία έχει προγραμματίσει επενδύσεις ύψους 95 εκατ. ευρώ μέχρι το 2021, με στόχο το αεροδρόμιο «Μακεδονία» να έχει αλλάξει ριζικά πρόσωπο δεδομένου ότι θα διαθέτει και ένα νέο τερματικό σταθμό, κατά 31.000 τ.μ. μεγαλύτερο από ότι σήμερα και τη δυνατότητα στάθμευσης για περισσότερα αεροσκάφη.

-Στο Αεροδρόμιο Ζακύνθου ξεκίνησε η κατεδάφιση εσωτερικών τμημάτων για την αναβάθμιση των εμπορικών χώρων. Η εταιρία παρέλαβε το ολοκαίνουργιο σύστημα διαχείρισης αποσκευών το οποίο θα εγκατασταθεί το προσεχές διάστημα.

-Στο Αεροδρόμιο Καβάλας βρίσκονται σε εξέλιξη επισκευές στο κέλυφος του τερματικού σταθμού όπως, βαφή στεγάστρου, μόνωση οροφής και νέα σήμανση στο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων και κατασκευή νέων τουαλετών.

– Στο Αεροδρόμιο Ακτίου πραγματοποιούνται εργασίες προετοιμασίας επέκτασης αεροδρομίου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η αναβάθμιση των αποχωρητηρίων.

-Στο Αεροδρόμιο Χανίων προς ώρας γίνονται εργασίες για τη δημιουργία αναβαθμισμένων εμπορικών καταστημάτων.

-Στο Αεροδρόμιο Κεφαλονιάς ολοκληρώνεται το νέο οδοστρώματος στο διάδρομο αποπροσγείωσης.

– Στο Αεροδρόμιο Κέρκυρας περαιώνεται η ανακατασκευή αποχωρητηρίων και διενεργούνται εργασίες υδραυλικής αναβάθμισης.

– Στο Αεροδρόμιο Ρόδου υλοποιούνται εργασίες ανακαίνισης στο «νέο» τερματικό σταθμό σε συνδυασμό με μόνωση οροφής και αναβάθμιση των αποχωρητήριων

– Στο αεροδρόμιο Σάμου βρίσκεται σε εξέλιξη η ανακαίνιση του τερματικού σταθμού (χώροι αναμονής/τουαλέτες) και η κατεδάφιση παλαιού σταθμού

– Στο Αεροδρόμιο Μυτιλήνης τοποθετείται νέο σύστημα πυρασφάλειας, και διενεργείται η μόνωση κτηρίου και η αναβάθμιση αποχωρητηρίων.

Το Fund Marguerite

Εν τω μεταξύ όπως προαναφέρθηκε το 10% της Fraport Greece απέκτησε το επενδυτικό κεφάλαιο Marguerite.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Fund, το ποσοστό πουλήθηκε από την Slentel, εταιρεία του ομίλου Κοπελούζου, η οποία παραμένει μειοψηφικός μέτοχος στην εταιρεία μαζί με την Fraport AG. Δεν αναφέρεται τίμημα για την απόκτηση του 10%.

Υπενθυμίζεται ότι μέτοχοι της Fraport Greece ήταν μέχρι την εν λόγω συναλλαγή η Fraport AG με ποσοστό 73,4% και ο Όμιλος Κοπελούζου με ποσοστό 26,6%, που πλέον περιορίζεται στο 16,6%.

Η συναλλαγή, όπως αναφέρεται, έκλεισε τον Δεκέμβριο του 2017 και σηματοδοτεί την 20ή και τελευταία επένδυση του Marguerite, το οποίο έχει επενδύσει πλήρως πάνω από 700 εκατ. ευρώ σε μεγάλα έργα υποδομής σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε χώρες υπό ένταξη στην ΕΕ.

Ο Nicolás Merigó, Διευθύνων Σύμβουλος της Marguerite, δήλωσε σχετικά για την εν λόγω εξαγορά: «Μετά την αρχική μας επένδυση στα αεροδρόμια το 2013 με το αεροδρόμιο του Ζάγκρεμπ, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που προσθέτουμε στο χαρτοφυλάκιό μας αυτήν την επένδυση ορόσημο. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την Fraport, τον Όμιλο Κοπελούζου και τους άλλους ενδιαφερόμενους για την ανάπτυξη του Fraport Greece.»

Το fund Marguerite ιδρύθηκε το 2010 αναλαμβάνοντας τη διαχείριση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ενέργειας, Κλιματικής Αλλαγής και Υποδομών 2020, με τη στήριξη έξι μεγάλων ευρωπαϊκών δημόσιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την δέσμευση να επενδύσει 710 εκατ. ευρώ σε έργα υποδομών εντός της ΕΕ .

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μάλιστα έχει δεσμεύσει 200 εκατ. ευρώ για το Marguerite, εκ των οποίων τα 100 εκατ. είναι εγγυημένα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI) και τα υπόλοιπα από έξι εθνικές επενδυτικές τράπεζες.