Οι Βρετανοί στο Λίβανο κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ οι επιλογές εμπορικών ταξιδιών παραμένουν διαθέσιμες.
Το κυβερνητικό κάλεσμα ήρθε καθώς οι υπουργοί προειδοποίησαν ότι η κατάσταση στη χώρα «θα μπορούσε να επιδεινωθεί γρήγορα» εν μέσω αυξανόμενων περιφερειακών εντάσεων στη Μέση Ανατολή.
Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να συμβουλεύει ενάντια σε όλα τα ταξίδια στον Λίβανο και συμβουλεύει τους Βρετανούς υπηκόους που βρίσκονται ακόμη στη χώρα να «φύγουν τώρα».
Οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Σουηδία, η Γαλλία, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Νότια Κορέα, η Σαουδική Αραβία και η Ιορδανία είναι μεταξύ άλλων χωρών που έχουν προτρέψει τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο το συντομότερο δυνατό.
Οι πτήσεις από το αεροδρόμιο της Βηρυτού συνέχισαν να εκτελούνται προς πολλούς προορισμούς σήμερα (Δευτέρα), συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών της Middle East Airlines προς το Λονδίνο.
Ωστόσο, ο αερομεταφορέας προειδοποίησε για καθυστερήσεις που επηρεάζουν ορισμένες υπηρεσίες από και προς την πρωτεύουσα του Λιβάνου.
Η MEA είπε ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται σε «τεχνικούς λόγους που σχετίζονται με την κατανομή των ασφαλιστικών κινδύνων για τα αεροσκάφη μεταξύ του Λιβάνου και άλλων προορισμών».
Εκπρόσωπος του Γραφείου Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης, δήλωσε: «Ανησυχούμε βαθύτατα με την εξαιρετικά ασταθή κατάσταση ασφάλειας στον Λίβανο.
«Η ασφάλεια των Βρετανών υπηκόων είναι η κορυφαία προτεραιότητά μας, γι’ αυτό έχουμε αναπτύξει επιπλέον προξενικούς αξιωματούχους, συνοριακές δυνάμεις και βρετανικό στρατιωτικό προσωπικό στην περιοχή.
«Έχουμε επίσης αποσύρει προσωρινά τις οικογένειες των αξιωματούχων που εργάζονται στη βρετανική πρεσβεία στη Βηρυτό. Η πρεσβεία συνεχίζει να παρέχει υποστήριξη σε Βρετανούς υπηκόους.
«Η κατάσταση θα συνεχίσει να παρακολουθείται στενά.
«Όλοι οι Βρετανοί υπήκοοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τον Λίβανο τώρα, ενώ τα εμπορικά δρομολόγια είναι ακόμα διαθέσιμα».
Η FCDO πρόσθεσε ότι «συμβουλεύει να μην ταξιδεύουν στον Λίβανο λόγω των κινδύνων που συνδέονται με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ, της λιβανικής Χεζμπολάχ και άλλων μη κρατικών παραγόντων στο Λίβανο.
«Υπάρχουν συνεχείς ανταλλαγές όλμων και πυροβολικού και αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο, κυρίως στα σύνορα με το Ισραήλ, αλλά και σε τμήματα της κοιλάδας Beqaa και σε ορισμένες άλλες τοποθεσίες βόρεια του ποταμού Litani. Υπήρξε επίσης απεργία στις 30 Ιουλίου στη νότια Βηρυτό, η δεύτερη απεργία στη Βηρυτό το 2024».