Η Κωνσταντινούπολη χαρίζει στους επισκέπτες της ποικίλες ταξιδιωτικές και αστικές εμπειρίες και προσφέρει εντυπωσιακή θέα από διάφορα σημεία της.

Η Ιστορική Χερσόνησος και ο Κεράτιος Κόλπος αγκαλιάζουν τον Βόσπορο, ιχνογραφώντας το μοναδικό περίγραμμα μιας πόλης βουτηγμένης στην ιστορία. Ανάμεσα στα αξιοθέατα, ένα συγκεκριμένο σύνολο κτιρίων τραβάει την προσοχή και αποτελεί εξέχον σημείο της φιγούρας της πόλης.

Οι πύργοι της Κωνσταντινούπολης, χτισμένοι σε πανέμορφα σημεία σε όλη την πόλη, συναρπάζουν λόγω της αρχιτεκτονικής τους και κρύβουν εξίσου συναρπαστικές ιστορίες.

Ο Πύργος του Γαλατά: Το διαχρονικό σύμβολο του ορίζοντα της Κωνσταντινούπολης

Ο Πύργος του Γαλατά, που υψώνεται περήφανα στην Ιστορική Χερσόνησο η οποία φιλοξενεί τα πιο εντυπωσιακά τοπόσημα της Κωνσταντινούπολης, είναι το πιο εμβληματικό κτίριο της πόλης. Ένας από τους παλαιότερους πύργους στον κόσμο, δεσπόζει στον ορίζοντα της Κωνσταντινούπολης με τη μοναδική αρχιτεκτονική του, συνδυάζοντας πλινθοδομή, τοξωτά παράθυρα και μια εντυπωσιακή κωνική οροφή.

Σύμφωνα με μια ιστορία, ο Οθωμανός πολυμαθής Hezârfen Çelebi πέταξε κάποτε από την κορυφή του πύργου στο Ουσκιουντάρ (Üsküdar) με φτερά προσαρτημένα στα χέρια του. Το κτίριο αυτό αποτελεί μάρτυρα του πλούσιου ιστορικού παρελθόντος της πόλης. Ανεγέρθηκε το 528 από τον αυτοκράτορα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Ιουστινιανό, και ξαναχτίστηκε το 1384 από μια κοινότητα Ιταλών μεταναστών, κυρίως από τη Γένοβα.

Έτσι, αναδεικνύεται στο απόλυτο τοπόσημο για να βυθιστούν οι ταξιδιώτες στο πολύπτυχο παρελθόν της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με έναν ενδιαφέροντα θρύλο, οι επισκέπτες θα παντρευτούν το άτομο με το οποίο θα ανέβουν στον Πύργο.

Ο Πύργος της Κόρης: Ο σιωπηλός παρατηρητής του Βοσπόρου

Ένα από τα πλέον διάσημα τοπόσημα της Κωνσταντινούπολης και από τα πιο αγαπητά στους επισκέπτες, ο Πύργος της Κόρης, χαράζεται στη μνήμη των επισκεπτών χάρη στη μοναδική του θέση σε μια νησίδα στα Στενά του Βοσπόρου. Κατασκευάστηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. ως τελωνειακός σταθμός, ενώ στο πέρασμα των χρόνων λειτούργησε ως παρατηρητήριο, φάρος και χώρος καραντίνας.

Μετά από μια σχολαστική αποκατάσταση, το κτίριο άνοιξε ξανά τις πύλες του το 2023 ως μνημείο και μουσείο. Τώρα, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν την ομορφιά της Κωνσταντινούπολης και από τον Πύργο της Κόρης. Όπως και στην περίπτωση του Πύργου του Γαλατά, οι ιστορίες για τον Πύργο της Κόρης ενισχύουν τη σαγήνη που ασκεί στους επισκέπτες.

Σύμφωνα με έναν μύθο, μια μάντισσα είπε κάποτε στον βασιλιά ότι η κόρη του θα πέθαινε από δάγκωμα φιδιού. Έτσι, ο βασιλιάς έχτισε αυτόν τον πύργο στα ανοιχτά της ακτής για να προστατεύσει την πριγκίπισσα. Ωστόσο, εκείνη δεν μπόρεσε τελικά να αποφύγει τη μοίρα της: τη δάγκωσε ένα φίδι που εισχώρησε στο κάστρο μέσα σε ένα καλάθι με φρούτα.

Μια ακόμη ευφάνταστη ιστορία μιλάει για τον έρωτα ανάμεσα στον Πύργο του Γαλατά και τον Πύργο της Κόρης και την αδυναμία τους να συναντηθούν λόγω του Βοσπόρου που κυλούσε ανάμεσά τους.

Πύργος Μπεγιαζίτ: Το ιστορικό παρατηρητήριο πυρασφάλειας

Ο Πύργος Μπεγιαζίτ (Βαγιαζήτ) είναι ένα ακόμη ιστορικό τοπόσημο στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, στην ομώνυμη πλατεία. Παράλληλα με το ρόλο του ως παρατηρητήριο που προσφέρει θέα 360 μοιρών στην πόλη, αποτελεί και όργανο μετεωρολογικών προβλέψεων χάρη σε συστήματα φωτισμού που εμφανίζουν διαφορετικά χρώματα ανάλογα με τον καιρό.

Το κόκκινο σημαίνει χιόνι, το μπλε υποδηλώνει καθαρό καιρό, το πράσινο προβλέπει βροχή και το κίτρινο αντιπροσωπεύει την ομίχλη. Ο Πύργος Μπεγιαζίτ κουβαλά και μια μακραίωνη ιστορία. Βρίσκεται στην Ιστορική Χερσόνησο, κοντά σε πολλά άλλα εμβληματικά τοπόσημα, και χτίστηκε με εντολή του Οθωμανού σουλτάνου Μαχμούτ Β΄ ως ξύλινος πύργος πυρασφάλειας.

Αυτός ο πρώτος πύργος, που εξασφάλιζε πανοραμική θέα της πόλης από ψηλά, χρησίμευε για τον εντοπισμό των εστιών πυρκαγιάς. Ωστόσο, κάηκε κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης πυρκαγιάς στην Κωνσταντινούπολη. Τέλος, το 1828 κατασκευάστηκε στη θέση του ένας πέτρινος πύργος σε οθωμανικό μπαρόκ στιλ. Σήμερα, οι ταξιδιώτες μπορούν να επισκεφθούν αυτόν τον πέτρινο πύργο εξερευνώντας παράλληλα και πολλά άλλα ιστορικά σημεία της πόλης, από το Μεγάλο Παζάρι μέχρι την Αγία Σοφία.

Πύργος Τσαμλίτζα: Ο ψηλότερος και πιο πρόσφατα χτισμένος

Ο Πύργος Τσαμλίτζα (Çamlıca), που βρίσκεται στο λόφο Κιουτσούκ Τσαμλίτζα (Küçük Çamlıca), μία από τις φυσικές κορυφές της πόλης, είναι ο νεότερος πύργος, το ψηλότερο κτίριο στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και ένας από τους ψηλότερους πύργους στην Ευρώπη.

Εκτός από την πρακτική του χρήση για τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, αυτός ο πύργος ύψους 369 μέτρων διαθέτει ένα κατάστρωμα παρατήρησης με θέα 360 μοιρών, ένα εστιατόριο, μια κινηματογραφική αίθουσα πολυδιάστατης προβολής και ένα πεδίο προσομοίωσης της αποστολής της Σελήνης. Οι 49 όροφοί του είναι επισκέψιμοι καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Ο πύργος Τσαμλίτζα είναι ο ιδανικός προορισμός για να απολαύσουν οι επισκέπτες την εμβληματική θέα της πόλης από την πλευρά της Ανατολίας. Μπορούν παράλληλα να δοκιμάσουν πιάτα της τουρκικής κουζίνας στο εστιατόριο του πύργου και να ζήσουν μια εξαιρετική κινηματογραφική εμπειρία και μια εξίσου συναρπαστική εμπειρία προσομοίωσης.