Κάθε προσδοκία ξεπέρασε το ενδιαφέρον και η αγάπη του κόσμου για τη 12η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ).
Συγκεκριμένα, η φετινή διοργάνωση υποδέχθηκε από τις 7 έως τις 10 Μαΐου περισσότερους από 50.000 επισκέπτες. Ειδικά κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τα δύο περίπτερα, 13 και 15, του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, όπου αναπτύχθηκε η 12η ΔΕΒΘ, πλημμύρισαν από επισκέπτες, καθώς το βιβλιόφιλο κοινό της Θεσσαλονίκης έσπευσε να εξερευνήσει νέες και παλαιότερες εκδόσεις, να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο του βιβλίου και να παρακολουθήσει τις πάνω από 280 εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν.
Η φετινή διοργάνωση, που φιλοξένησε περί τους 400 εκθέτες και 21 χώρες και έδωσε βήμα σε περισσότερους από 300 Έλληνες και ξένους συγγραφείς, εξελίχθηκε σε μια πραγματική «γιορτή» του πολιτισμού, πετυχαίνοντας τον στόχο που είχαν θέσει από την πρώτη στιγμή οι διοργανωτές, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, η ΔΕΘ-Helexpo, οι Έλληνες εκδότες και ο δήμος Θεσσαλονίκης. Ο κόσμος αγκάλιασε τη διοργάνωση, δίνοντάς της το καλύτερο εφόδιο για την επόμενη μέρα.
Λογοτεχνία, ποίηση, επιστήμες, πολιτική, ιστορία, τέχνες, συζητήσεις, στρογγυλά τραπέζια, εργαστήρια, σεμινάρια, ημερίδες, προβολές, μουσικά και θεατρικά δρώμενα βρέθηκαν σε πρώτο πλάνο και συνέθεσαν ένα πλούσιο τετραήμερο, που κάλυψε όλα τα ενδιαφέροντα.
Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των επισκεπτών στο αφιέρωμα στην ιβηροαμερικανική λογοτεχνία με τίτλο «Μακρινές φωνές», που ταξίδεψε τους επισκέπτες στη λογοτεχνία της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Λατινικής Αμερικής, αλλά και στο 2ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, που παρουσίασε το νέο «αίμα» της λογοτεχνίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ενότητα «Βιβλίο και Τέχνες», που παρουσίασε τη σχέση του βιβλίου με τη μουσική, το design και τον κινηματογράφο, ενώ την προσοχή των μικρότερων ηλικιών προσέλκυσε η «Παιδική και Εφηβική Γωνιά». Σημαντική ήταν η επισκεψιμότητα και στις εκδηλώσεις για τους τιμώμενους λογοτέχνες της 12ης ΔΕΒΘ, Μανόλη Αναγνωστάκη και Ζήσιμο Λορεντζάτο.
Η ΔΕΘ-Helexpo θα συνεχίσει να στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης και να «επενδύει» στον πολιτισμό.