Ο Ελαιώνας πρόκειται να αποκτήσει πάρκο 46 στρεμμάτων.
Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας ενέκρινε ομόφωνα τη μελέτη για τη δημιουργία πάρκου, πολύ κοντά στο σταθμό του μετρό στον Ελαιώνα για τους κατοίκους Ακαδημίας Πλάτωνος, Βοτανικού και Μαρκόνι.
Το σχέδιο για τη δημιουργία του πάρκου παρουσιάστηκε σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας και σύμφωνα με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, η παρέμβαση έχει ως στόχο να αναβαθμίσει περιβαλλοντικά και αισθητικά την περιοχή, καθώς και να αποδώσει έναν χώρο πρασίνου και αναψυχής στους πολίτες της σημαντικής αυτής, γειτονιάς της Αθήνας.
Η έκταση των δύο οικοδομικών τετραγώνων έχει προέλθει από εισφορά σε γη και απαλλοτριώσεις που πραγματοποίησε ο δήμος Αθηναίων το 2014 με πόρους 8 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο, ενώ το κόστος υλοποίησης της παρέμβασης εκτιμάται στα 8 εκ. ευρώ, εκ των οποίων ένα μέρος θα υποβληθεί για χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο και τα υπόλοιπα από τον προϋπολογισμό του δήμου Αθηναίων.
Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι η διασύνδεση με τους χώρους πρασίνου της ευρύτερης περιοχής, όπως ο Βοτανικός Κήπος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο υφιστάμενος ελαιώνας εμβαδού 5,6 στρεμμάτων, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και το αρχαιολογικό πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, όπου προβλέπεται να γίνει και η επέκταση ενοποίησης κοινόχρηστων χώρων με τον αρχαιολογικό χώρο.
Η πρόταση για τη δημιουργία του πάρκου στον Ελαιώνα θα υποβληθεί για χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο και το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το α’ τρίμηνο του 2019.
Η είσοδος του πάρκου, που θα έχει δύο τμήματα σε ισάριθμα οικοδομικά τετράγωνα, βρίσκεται πολύ κοντά στο σταθμό του Μετρό «Ελαιώνας», σε απόσταση 800μ και 150μ από τη συμβολή των οδών Μαρκόνι και Ιεράς Οδού.
Η μελέτη περιλαμβάνει τον εμπλουτισμό πρασίνου σε ολόκληρη την περιοχή, τη δημιουργία υπαίθριων χώρων άθλησης, περιπάτου και γηπέδων, την προσθήκη στοιχείων νερού.
Η αναλογία φυτεύσεων και σκληρών επιφανειών στο σύνολο της παρέμβασης θα είναι σε αναλογία 8 προς 2.
Προτείνονται ποικίλες πιθανές χρήσεις, χωρίς μόνιμη εγκατάσταση, όπως αθλητικές δραστηριότητες (γήπεδα 5×5, skate, μπασκέτες, βόλεϊ, πίστες εδαφοσφαίρισης (petanque), ήπιες αθλητικές δραστηριότητες με όργανα γυμναστικής εξωτερικού χώρου, τοίχος ασκήσεων, ενώ μία ενιαία διαδρομή περιπάτου – άθλησης μήκους 600 μ. θα διασχίζει ολόκληρο το τετράγωνο.
Θα δημιουργηθεί επίσης ένας υπαίθριος χώρος συνάθροισης και εκδηλώσεων, με αμφιθεατρική διάταξη, αναψυκτήριο, ενώ θα συμπληρώνεται από δραστηριότητες παιχνιδιού, προσβάσιμες και σε άτομα με μειωμένη κινητικότητα.