Το έδαφος για την ανάδειξη της Λίμνης Πλαστήρα σε περίοπτη θέση στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη καλλιεργεί ο δήμαρχός της, Παναγιώτης Νάνος, επισημαίνοντας σε συνέντευξή του στο tourismtoday ότι η μονοκαλλιέργεια της εσωτερικής αγοράς δεν επαρκεί για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.
Γέννημα-θρέμμα Αγραφιώτης, ο Π. Νάνος τονίζει τη δυναμική του αγροδιατροφικού τομέα, ενός κλάδου που βρίσκεται σε λήθαργο, ωστόσο, όπως λέει, είναι ο μοναδικός που μπορεί να σταθεί στον διεθνή ανταγωνισμό.
Ο δήμος σας είναι ένας ιδιαίτερα δημοφιλής χειμερινός προορισμός, ειδικά για τον εγχώριο τουρισμό. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για την περαιτέρω ανάδειξη της περιοχής;
Η λίμνη Πλαστήρα εκτός από συναρπαστικό τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς συνδυάζει μοναδικά φυσικό, ιστορικό και πολιτιστικό περιβάλλον, προσφέροντας σπουδαίες εμπειρίες. Στόχος μας είναι να την αναδείξουμε σε προορισμό 4 εποχών και 365 ημερών, να καταστεί τόπος βιωματικής εμπειρίας και μάθησης. Γι’ αυτό αναδεικνύουμε νέους τομείς που δεν υπάρχουν στη χώρα μας, όπως λ.χ. η εμπειρία πτήσης με αερόστατο. Η λίμνη μπορεί να γίνει η «Καππαδοκία» της Ελλάδος. Επίσης θέλουμε να συνδέσουμε τη λίμνη με τη βιωματική εκπαίδευση των Νέων. Δημιουργήσαμε τα πρώτα Σχολεία Δάσους, προωθούμε πεζοπορικές και ορειβατικές εμπειρίες, ποδήλατο βουνού, αποκαθιστούμε νέα μονοπάτια μετά από δεκαετίες. Εχουμε εκπονήσει πρόγραμμα ανάδειξης της λίμνης σε Ναυταθλητικό – Προπονητικό Κέντρο, καθώς και σημείο αναφοράς για τον εναλλακτικό αθλητισμό για όλες τις ηλικίες. Ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο είναι τα μνημεία, τα μοναστήρια, ο πολιτισμός. Στόχος μας είναι η διεκδίκηση μεριδίου από τον ξένο τουρισμό, δεδομένου ότι η μονοκαλλιέργεια της εσωτερικής αγοράς δεν επαρκεί για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Έχετε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή σας ότι η Ελλάδα έχει μία βαριά βιομηχανία σε λήθαργο, μιλώντας για τον αγροδιατροφικό τομέα. Ποια είναι η στόχευση της δημοτικής Αρχής;
Η οικονομική, και πρόσφατα η υγειονομική, κρίση κατέδειξε την ανάγκη η χώρα μας να επαναπροσδιορίσει το παραγωγικό της μοντέλο. Οφείλει να περιορίσει την εξάρτηση από τις διεθνείς εξελίξεις, όπως συνέβη λ.χ. με τη συντριβή του τουρισμού λόγω covid-19. Προπαντός να σταματήσει η αιμορραγία συναλλάγματος για εισαγωγές. Ο μόνος τομέας που μπορεί να σταθεί στο διεθνή ανταγωνισμό, είναι ο αγροδιατροφικός τομέας, τομέας σε λήθαργο. Διαθέτουμε πλούτο μοναδικών αγαθών, όπως το ελαιόλαδο, η φέτα, τα κηπευτικά, κρασιά και άλλα ποιοτικά προϊόντα. Θα μπορούσαμε να γίνουμε οι μεγάλοι πρωταγωνιστές στις εξαγωγές. Είναι αδιανόητο να εισάγουμε αγροτικά προϊόντα με δανεικά! Οφείλουμε να επιστρέψουμε στην καλλιέργεια της γης. Η οικονομική κρίση δεν θα ξεπεραστεί με like, τηλεπαιχνίδια, delivery και take away καφέδες. Πρέπει εμείς πρώτοι να σηκωθούμε από την παθογένεια του καναπέ, να διδάξουμε στη νέα γενιά τις έννοιες δημιουργία, παραγωγή και καλλιέργεια. Εμείς στον δήμο σχεδιάζουμε: α) τη δημιουργία νέας καλλιεργητικής ζώνης 3.500 στρεμμάτων για κηπευτικά, β) πιλοτικό καστανόδασος με δωρεάν διανομή καστανομεριδίων σε άνεργους, γ) δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου και δ) εκσυγχρονισμό της αμπελουργικής ζώνης, η οποία δίνει το φημισμένο κρασί «Μαύρο Μεσενικόλα». Όμως απομένει να δούμε και τη στήριξη του κράτους…
Είστε ένας ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος δήμος όσον αφορά το περιβάλλον. Ποιες δράσεις αναπτύσσετε;
Για εμάς το περιβάλλον είναι η ταυτότητά μας, η ζωή μας, η προοπτική ανάπτυξης και έχουμε κάθε λόγο να επενδύουμε σε αυτό. Δημιουργήσαμε το «Ταμιείον Περιβάλλοντος» και από έσοδα του δήμου προσπαθούμε να περιορίσουμε τη ρύπανση, να αναβαθμίσουμε την αισθητική, φυτεύουμε δέντρα επιλεκτικά όπου χρειάζεται. Στόχος μας είναι να καταστήσουμε τη λίμνη Πλαστήρα ένα ανοιχτό περιβαλλοντικό κέντρο, όπου οι νέες γενιές θα κτίζουν σχέσεις ουσιαστικές με τη φύση. Σύντομα θα λειτουργήσουμε τον Βοτανικό Κήπο, τα Σχολεία Δάσους και ελπίζουμε να ενταχθούν οι μελέτες μας για 4 νέα πάρκα. Δύο από αυτά έχουν μοναδικά χαρακτηριστικά που θα ξεχωρίζουν φανερά. Αφορά το πάρκο Υδάτινου Πολιτισμού και Υδροκίνησης και το πάρκο Ιστορικής Μνήμης. Ας ελπίσουμε ότι οι προτάσεις μας θα βρούνε «ευήκοα ώττα» και θα χρηματοδοτηθούν. Επίσης μετά τον κυκλώνα «Ιανός» η αποκατάσταση του περιβάλλοντος αποτελεί αδήριτη αναγκαιότητα.
Πώς αντιμετωπίζει ο δήμος την υγειονομική κρίση; Έχετε λάβει για τη στήριξη των επιχειρήσεων της περιοχής;
Θέσαμε ως προτεραιότητα να περιορίσουμε, όσο γίνεται, τη διασπορά του covid-19, ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν είχαμε μεγάλο πρόβλημα. Ωστόσο, η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη ύπαρξης Κέντρου Υγείας, το οποίο ο δήμος μας διεκδικεί και είναι ανάγκη να γίνει.
Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, σταθήκαμε από την πρώτη στιγμή δίπλα στους επαγγελματίες, όσο επιτρέπουν οι αρμοδιότητες. Μειώσαμε τα ενοίκια των δημοτικών κτιρίων και ετοιμαζόμαστε για μείωση δημοτικών φόρων και τελών. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ξανασχεδιάσαμε το τουριστικό προϊόν της λίμνης. Οργανώνουμε την προβολή της λίμνης και το άνοιγμα στον διεθνή τουρισμό, με ό,τι αυτό θα σημάνει για την τοπική οικονομία, την απασχόληση και την ανάπτυξη γενικότερα.
Ποιο είναι το όραμά σας για τον δήμο σας;
Ο δήμος Λίμνης Πλαστήρα, όπως όλοι οι ορεινοί δήμοι, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας. Οι μόνιμοι κάτοικοι και οι νέοι ειδικά δεν έχουν εισοδήματα. Το όραμά μας είναι να καταστήσουμε βιώσιμο τον δήμο. Να μετατρέψουμε τον ευλογημένο τόπο σε παράδειγμα δημιουργικότητας σε όλους τους τομείς: Από την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία, τη μετατροπή των πρώτων υλών σε αγαθά του αγροδιατροφικού τομέα, ώστε αξία και υπεραξία να μένει στους ντόπιους. Ο ορεινός τουρισμός είναι στοίχημα που οφείλει να κερδίσει πρώτα η χώρα μας. Εμείς είμαστε έτοιμοι με όρους καινοτομίας και εξωστρέφειας να διεκδικήσουμε ρόλο για τη λίμνη Πλαστήρα. Το όραμά μας είναι το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον να προστατευτεί. Να αποτελέσει η λίμνη ένα ανοιχτό περιβαλλοντικό κέντρο, ένα υπαίθριο μουσείο των Αγράφων, ζωντανό και αντάξιο της Ιστορίας του. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί τις δυνατότητες και είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε μία πιλοτική πρόταση ολοκληρωμένης ανάπτυξης της υπαίθρου.