Ένα πρωτοπόρο και καινοτόμο πρόγραμμα τέθηκε σε εφαρμογή στην Παραλία Κατερίνης από τον Όμιλο Επιχειρήσεων ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ ΑΕ.
Στόχος είναι να μετατρέψει την ξενοδοχειακή μονάδα Mediterranean Village Hotel & Spa σε «πράσινη», μειώνοντας τα απορρίμματα που παράγει κατά 83%, καθιστώντας την ενεργειακά αυτόνομη με τη χρήση ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ, και προχωρώντας σε αλλαγές που θα περιορίσουν στο ελάχιστο το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

Με την επιστημονική συνδρομή του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης – ΕΚΕΤΑ, το πεντάστερο Mediterranean Village Hotel & Spa 404 κλινών αλλάζει ριζικά προς την κατεύθυνση της αειφορίας και της βιωσιμότητας στο πλαίσιο του έργου «ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ – Π.Ρ.ΑΞ.ΕΙΣ.», «GREEN INNOVATIVE VALUE SERVICES – GIVS».

Με την ολοκλήρωση του στα τέλη του 2023 θα έχει δημιουργηθεί ένα πρότυπο ξενοδοχείο και ένας πλήρης οδηγός για τους ξενοδόχους που επιθυμούν να ακολουθήσουν τα βήματα της κυκλικής οικονομίας και της αειφορίας στο χώρο του τουρισμού.

Η αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης, τα μέτρα που λαμβάνονται και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται αλλά και ο τρόπος που εφαρμόζονται στην πράξη έγιναν το αντικείμενο της ημερίδας «Υπηρεσίες Προστιθέμενης Αξίας στον Κλάδο της Φιλοξενίας» που πραγματοποιήθηκε στην Παραλία Κατερίνης στους χώρους του ξενοδοχείου.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι βουλευτές κ. Φώντας Μπαραλιάκος και εκπρόσωπος της κ.Μπέττυς Σκούφα, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κ.Σοφίας Μαυρίδου, εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, των Δημάρχων Κατερίνης και Δίου – Ολύμπου Κων Κ. Κουκοδήμου και Ε. Γερολιόλιου, του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και εκπρόσωπος του ΣΕΤΕ κ. Γρηγόρη Τάσιου, της διεύθυνσης και εκπροσώπων του ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ, του Τμήματος Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, αρμόδιοι φορείς και πλήθος κόσμου.

Τους λόγους που ο όμιλος επενδύει προς αυτήν την κατεύθυνση, εξήγησε η Ευαγγελία Ξυπτερά, CEO & Co-founder της εταιρίας ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΕ επισημαίνοντας πως «καμία ανάπτυξη δεν έρχεται χωρίς σεβασμό στη γη που δανειζόμαστε από τα παιδιά μας, στον τόπο μας, στις ρίζες μας.

Το έργο που εκπονούμε ανταποκρίνεται στο όραμά μας να δημιουργήσουμε ένα προϊόν με ποιότητα και αντοχή στο χρόνο, σεβόμενοι το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία αλλά και στη στόχευση να γίνουμε το «μέσο» για να βρουν παρόμοιες λύσεις και άλλοι ενδιαφερόμενοι στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Αυτό θα βοηθήσει τις τουριστικές επιχειρήσεις να μειώσουν τόσο το λειτουργικό τους κόστος, όσο και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα».

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και Α’ αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γρηγόρης Τάσιος η ενεργειακή κρίση και τα νέα δεδομένα που προκύπτουν κάνουν την ανάγκη να στραφεί ο τουρισμός στην κατεύθυνση που υπαγορεύουν οι αρχές της βιωσιμότητας και της αειφορίας, πιο επιτακτική από ποτέ.

Η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος που συνδυάζεται με τη μείωση λειτουργικού κόστους αφορούν άμεσα τον Έλληνα ξενοδόχο, ο οποίος αναζητά λύσεις αλλά χρειάζεται και την υποστήριξη της Πολιτείας που πρέπει να διαθέτει ανάλογες υποδομές.

Ο Φώτης Μαυροματίδης ώς εκπρόσωπος του Παναγιώτη Γραμμέλη, Διευθυντή Ερευνών ΕΚΕΤΑ εξήγησε ότι οι επιστήμονες του φορέα παρέχουν την τεχνογνωσία και τα εργαλεία για να γίνει σωστή καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης και για την εξεύρεση των βέλτιστων πρακτικών που πρέπει να ακολουθηθούν.

Η Παναγιώτα Λάμπρου, Μηχανολόγος Μηχανικός – Sustainability Manager του ομίλου Mediterranean Hotels παρουσίασε το πρόγραμμα Π.Ρ.ΑΞ.ΕΙΣ και ανέφερε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επιτύχει μια ξενοδοχειακή μονάδα την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων και να ακολουθήσει ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας, πιο συμφέρον και πιο αποδοτικό.

Όπως επεσήμανε ο Χρήστος Μητσοκάπας, Αρχιτέκτων – Διευθυντής Ποιότητας του Ομίλου Mediterranean Hotels η ανακύκλωση των σκουπιδιών και η διαχείριση των οργανικών αποβλήτων μπορούν να μειώσουν δραματικά τον όγκο απορριμμάτων με τελικό προορισμό τους ΧΥΤΑ, ανακουφίζοντας και τους ίδιους τους δήμους, ενώ σύμφωνα με τη μελέτη που έγινε στο εν λόγω ξενοδοχείο, μπορεί να επιτευχθεί μείωση των απορριμμάτων μέχρι και 83%.

Το έργο πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης και του διεθνούς προγράμματος Green Key στον τομέα προτάσεων βέλτιστων πρακτικών, ενώ την πιστοποίηση των ενεργειών και πρακτικών που θα εφαρμοστούν έχει αναλάβει η TUV AUSTRIA HELLAS.

Στο ίδιο πλαίσιο και για την αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών αλλά και την ετοιμότητα διαχείρισης κρίσεων που καλείται να αντιμετωπίσει μια ξενοδοχειακή επιχείρηση, γίνεται αξιοποίηση της τεχνολογίας και των ψηφιακών εργαλείων με τη δημιουργία εφαρμογής Android και iOS από την Progress Net.

Το καινοτόμο πρόγραμμα έχει ενταχθεί στη Δράση «Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» και τελείται υπό την συνεργασία της εταιρίας ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) / Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ), με την υποστήριξη του Green Key και της TUV Austria Hellas.