Σύνταξη tourismtoday.gr

Η Καταλονία στην Ισπανία είναι Παγκόσμια Γαστρονομική Περιφέρεια το 2025, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού (IGCAT).

Η περιοχή στην Ευρώπη, κέρδισε τον τίτλο χάρη στη διαρκή προσπάθεια της για συνεργασίες σε διαφορετικούς τομείς με στόχο τη διαφύλαξη και την προώθηση της τοπικής κουζίνας και της πολιτιστικής ποικιλομορφίας.

Η κριτική επιτροπή εκτίμησε, μεταξύ άλλων, την αφοσίωση και τον επαγγελματισμό των ανθρώπων που ασχολούνται με τον τομέα και τη δέσμευση τους για συνεχή πρόοδο.

Πιστεύουν ότι λίγα μέρη μπορούν να συγκριθούν με την Καταλονία όσον αφορά στην κουζίνα πρώτης κατηγορίας, όπου ο συνδυασμός των γεύσεων και οι εξαιρετικές πρώτες ύλες δημιουργούν μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία.
Τονίζουν επίσης ότι τα τοπία της Καταλονίας μαρτυρούν τη δέσμευση των νομών της στην ποιότητα, τη βιωσιμότητα, την παράδοση και την καινοτομία.

Για να τοποθετήσει περαιτέρω την Καταλονία ως σημείο αναφοράς στον τομέα της γαστρονομίας, η καταλανική κυβέρνηση θα διαθέσει 9 εκατομμύρια ευρώ για την προώθηση νέων πρωτοβουλιών.

Στις πρωτοβουλίες αυτές περιλαμβάνεται η Διεθνής Εβδομάδα της Παγκόσμιας Γαστρονομικής Περιφέρειας, η οποία πραγματοποιείται σε σημαντικές πόλεις και χώρες όπου η καταλανική κυβέρνηση έχει αντιπροσωπείες.

Η εβδομάδα θα περιλαμβάνει διάφορες εκδηλώσεις, όπως προωθητικές ενέργειες σε καταστήματα λιανικής πώλησης και εστιατόρια, γευσιγνωσίες κρασιού, πολιτιστικές εκδηλώσεις, συζητήσεις, γαστρονομικές και οινικές εμπειρίες και ανταλλαγές σεφ.

Η Παγκόσμια Περιοχή Γαστρονομίας είναι μια πρωτοβουλία που προωθεί το IGCAT. Ο τίτλος αυτός έχει ως στόχο να αναδείξει και να ενθαρρύνει τις περιοχές που συμβάλλουν ενεργά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών τους, αξιοποιώντας στο έπακρο τις διαφορετικές διατροφικές κουλτούρες, προωθώντας την εκπαίδευση για την υγεία και τη βιωσιμότητα και ενισχύοντας τη γαστρονομική καινοτομία. Πρόκειται για ένα βραβείο κύρους που απονέμεται από ανεξάρτητη και διεθνή κριτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων από διάφορους τομείς, όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η φιλοξενία και η γεωργία.