Οι Αμερικανοί κυνηγούν παραθυράκια για να μπουν στην Ευρώπη. Οι αδύναμοι κανόνες επιβολής καραντίνας και οι διαφορετικές εθνικές πολιτικές επιτρέπουν στους τουρίστες να αποφύγουν τους περιορισμούς.

Υποτίθεται ότι είναι σχεδόν αδύνατο για τους Αμερικανούς τουρίστες να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά, δημοσίευμα του politico.com “δείχνει” την διαδρομή.

Ένας κάτοικος του Μαϊάμι έφτασε από τη Φλόριντα – την πολιτεία με τον μεγαλύτερο αριθμό επιβεβαιωμένων περιπτώσεων κορωνοϊού στις ΗΠΑ – ταξιδεύοντας μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ταξιδιώτες από απαγορευμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ εισέρχονται στον ανοιχτό χώρο Σένγκεν των 26 χωρών της Ευρώπης χάρη στον συνδυασμό κενών, τους αδύναμους κανόνες επιβολής της καραντίνας και τις αποκλίνουσες εθνικές πολιτικές.

Ορισμένοι, όπως ο Αμερικανός τουρίστας στην Ισπανία, μπαίνουν χάρη στους ασαφείς κανόνες σχετικά με τις αφίξεις από τρίτες χώρες.

Υπάρχουν και άλλες μέθοδοι. Ένας ταξιδιωτικός πράκτορας που συνεργάζεται με Αμερικανούς που θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη, δήλωσε ότι οι πλούσιοι παραθεριστές χρησιμοποιούν τις επαφές τους για να πάρουν επιστολές λέγοντας ότι ταξιδεύουν σε σημαντικές επιχειρήσεις για να μειώσουν την απαγόρευση.

Οι εθνικές κυβερνήσεις και τα αεροδρόμια παρουσιάζουν επίσης μια μικτή εικόνα στους ελέγχους στα σύνορά τους. Ενώ ορισμένοι καθορίζουν την είσοδο με βάση τις εθνικότητες των ταξιδιωτών, άλλοι λαμβάνουν την απόφαση με βάση τη χώρα από την οποία ταξιδεύουν οι τουρίστες.

Αυτό σημαίνει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις άτομα που προέρχονται από μια χώρα στον περιορισμένο ταξιδιωτικό κατάλογο της ΕΕ μπορούν να εισέλθουν στην ΕΕ μέσω λιγότερο περιοριστικών τρίτων χωρών όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο εξακολουθεί να δέχεται επισκέπτες από τις ΗΠΑ.

Η ζώνη Σένγκεν υποτίθεται ότι είναι ανοιχτή σε δώδεκα χώρες με ποσοστά μόλυνσης “κοντά ή κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ”.

Οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βραζιλία και άλλες χώρες με υψηλή μόλυνση δεν περιλαμβάνονται στη λίστα.

Ο τουρίστας από το Μαϊάμι – ο οποίος προτίμησε να παραμείνει ανώνυμος επειδή εξακολουθούσε να ταξιδεύει στην Ισπανία – είπε ότι παρά το γεγονός ότι προήλθε από ένα hotspot COVID, οι βρετανικές αρχές δεν τον ζήτησαν να απομονωθεί και δεν τον ενόχλησαν κατά τη διάρκεια της αποχώρησής του στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου.

Ομοίως, Ισπανοί αξιωματούχοι τον αποδέχτηκαν ως έναν ακόμη επισκέπτη από το Ηνωμένο Βασίλειο όταν προσγειώθηκε στη Βαρκελώνη.

“Δεν με ρώτησαν καθόλου, εξήγησε ο ταξιδιώτης στο politico, ο οποίος στη συνέχεια ταξίδεψε στη Βαλένθια και τη Γρανάδα.

Δεν είμαι σίγουρος γιατί. Τίποτα στην Ισπανία, αυτό ήταν το πιο περίεργο κομμάτι. Είναι σαν να μην νοιάζονται”.

Ένας αξιωματούχος της ισπανικής κυβέρνησης είπε στο politico, ότι “δεν μπορούσε να σχολιάσει μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά η χώρα είχε ένα σύστημα ελέγχων αεροδρομίου για τον εντοπισμό ταξιδιωτών από επικίνδυνες περιοχές”.

Ωστόσο, παραδέχτηκε επίσης ότι οι συμπατριώτες του εκμεταλλεύτηκαν τα παραθυράκια για να ταξιδέψουν εντός της Ευρώπης. Και ότι γνώριζε ανθρώπους που είχαν παραβιάσει τον κανόνα καραντίνας δύο εβδομάδων που επέβαλε το Ηνωμένο Βασίλειο στους ταξιδιώτες από την Ισπανία πετώντας στο Παρίσι. Και στη συνέχεια πήρε το Eurostar για το Λονδίνο.

“Αν έρθεις στο τρένο από τη Γαλλία, δεν νοιάζονται από πού είσαι”, είπε.

Στην Ιρλανδία, όπου οι Αμερικανοί μπορούν να ταξιδέψουν αλλά πρέπει να απομονωθούν για δύο εβδομάδες, η κυβέρνηση αντιμετώπισε πιέσεις για αύξηση της επιβολής μετά από αρκετές αναφορές τουριστών των ΗΠΑ που παραβιάζουν τους κανόνες.

Οι εθνικές κυβερνήσεις δίνουν επίσης αντιφατικές πληροφορίες σχετικά με το ποιος επιτρέπεται στη χώρα τους.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας δήλωσε ότι οι περιορισμοί βασίζονται στη χώρα αναχώρησης και όχι στην ιθαγένεια και ότι τα άτομα που ταξιδεύουν από την Ιρλανδία δεν θα απαγορευτούν να εισέλθουν στη Γερμανία.

Πηγή: politico.com