της Εύας Οικονομάκη

Στην απογείωση των μεγεθών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) «Ελευθέριος Βενιζέλος» συνέβαλαν το α’ τρίμηνο του έτους η βρετανική αγορά, η γερμανική και η αμερικανική, με το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας να ξεπερνά για πρώτη φορά τον Μάρτιο σε επίπεδο επιβατικής κίνησης τους 2 εκατ. επιβάτες.

Τις δύο πρώτες θέσεις των ευρωπαϊκών αγορών που προσγειώνονται στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατέλαβαν τους πρώτους τρεις μήνες του έτους η βρετανική και η γερμανική.

Στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκονται οι Βρετανοί, με την επιβατική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει ενισχυθεί σε ποσοστό 15% σε σύγκριση με πέρυσι.

Ακόμη μεγαλύτερη ποσοστιαία θετική μεταβολή σε σύγκριση με το 2023 σημειώνει η Γερμανία, σημειώνοντας άνοδο 71%, με την αμερικανική να αναδεικνύεται σταθερά ως η μεγαλύτερη αγορά εκτός Ευρώπης για το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι Αμερικανοί το α’ τρίμηνο είναι αυξημένοι κατά 19%, με την κυπριακή αγορά να ακολουθεί στο συν 33%. Την πεντάδα συμπληρώνει η Ιταλία, από την οποία προέρχεται και ο μεγαλύτερος αριθμός προγραμματισμένων θέσεων σε διεθνείς πτήσεις για την Αθήνα, με άνοδο 14% σε σχέση με το αντίστοιχο α’ τρίμηνο του 2023.

Σημαντική ώθηση στα νούμερα του ΔΑΑ δίνει η ολλανδική αγορά, με άνοδο 68%, ενώ ακολουθούν οι Γάλλοι με αύξηση της επιβατικής κίνησης σε ποσοστό 16% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Στην όγδοη θέση έπεται η ισραηλινή αγορά, η οποία ωστόσο, καταγράφει μικρή μείωση της τάξης του 8% συγκριτικά με πέρυσι, ενώ τη δυναμική της επιδεικνύει η πολωνική αγορά, η οποία αναρριχόμενη 4 θέσεις, καταλαμβάνει την 9η θέση των top αγορών του «Ελευθέριος Βενιζέλος» με αύξηση 33%. Τη δεκάδα συμπληρώνει η Ισπανία με μικρή άνοδο 3%. Εκτός 10άδας, αλλά με σημαντική αύξηση που φτάνει το 70%, την 11η θέση καταλαμβάνει η τουρκική αγορά.

Στις αγορές που καταγράφουν υστέρηση περιλαμβάνονται η Ελβετία με πτώση 11%, το Βέλγιο με οριακή μείωση 1%, η Δανία στο μείον 18%, η Ρουμανία με απώλειες 47% και η Σερβία, απ’ όπου οι αφίξεις έχουν αρνητικό πρόσημο στο μείον 24% σε σύγκριση με το 2023.