Παγκόσμια κληρονομιά της ανθρωπότητας από την UNESCO και ένα από τα επτά θαύματα του σύγχρονου κόσμου, η ιστορική πόλη των Ινκας Μάτσου Πίτσου στόχο έχει να μετατραπεί σε πέντε μήνες στο πρώτο διεθνή ταξιδιωτικό προορισμό ουδέτερο από άνθρακα.
Το Μάτσου Πίτσου δεν είναι μόνο ένα αρχαιολογικό θαύμα και το όνειρο κάθε ταξιδιώτη, αλλά και ένας φυσικός βιότοπος.
Είναι το σπίτι για πολλά είδη σπάνιας πανίδας και χλωρίδας. Όπως το μοναδικό είδος αρκούδας της Νότιας Αμερικής, ενδημικά πουλιά και τις μοναδικές ορχιδέες.
Ωστόσο, είναι ένα από τα πιο εύθραυστα και απειλούμενα οικοσυστήματα, σύμφωνα με την UNESCO, που χτυπάει “καμπανάκι”. Είναι από τους προορισμούς που απειλείται από τον “ανεύθυνο τουρισμό” και τον συγκαταλέγει στη λίστα “Κληρονομιά σε Κίνδυνο”.
Στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού δείχνουν ότι το 8% των συνολικών εκπομπών Co2 παγκοσμίως ανήκουν σε τουριστική δραστηριότητα.
Και το Μάτσου Πίτσου δεν αποτελεί εξαίρεση. Στο Περού, περίπου το 5% των εκπομπών σχετίζονται με τον τουρισμό.
Πως το Μάτσου Πίτσου θα γίνει ουδέτερο από άνθρακα
Για να επιτευχθεί ο στόχος να γίνει η πόλη των Ινκας το Πρώτο Ουδέτερο από Άνθρακα Θαύμα του Κόσμου (Carbon Neutral Wonder of the World), ενώνουν τις δυνάμεις τους δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς της χώρας.
Ήδη, έχουν αρχίσει να συνεργάζονται το Υπουργείο Περιβάλλοντος του Περού, το PromPeru, η Green Initiative, οι δήμοι Μάτσου Πίτσου και Κούσκο Cusco, Inkaterra Hotels και Grupo Aje.
Η Green Initiative, ένας διεθνής οργανισμός που εργάζεται στο Περού από το 2015. Και θα είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία της έκθεσης άνθρακα του Μάτσου Πίτσου από αυτόν τον μήνα.
Κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων μηνών, η Green Initiative θα παρακολουθεί όλες τις απαραίτητες απαιτήσεις για την πιστοποίηση του ως ουδέτερου άνθρακα.
Θα εντοπίσει τις δραστηριότητες μέσα και γύρω από το Μάτσου Πίτσου που εκπέμπουν αέρια διοξειδίου του άνθρακα (CO2).
Αυτή η δέσμευση στοχεύει στη μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 45% έως το 2030 και στην επίτευξη μηδενικών εκπομπών (ουδετερότητα άνθρακα) έως το 2050, σύμφωνα με τη Συμφωνία των Παρισίων.
Οικολογικές δράσεις
- Αρχικά, δωρίστηκε μια μηχανή συμπίεσης για την επεξεργασία επτά τόνων πλαστικών απορριμμάτων σε καθημερινή βάση.
- Εργοστάσιο παραγωγής βιο-ντίζελ και φιλικής προς το περιβάλλον γλυκερίνης, ιδρύθηκε στο ξενοδοχείο Inkaterra Machu Picchu Pueblo για την αποφυγή πετρελαιοκηλίδων στον ποταμό Vilcanota.
- Το πιο πρόσφατο έργο είναι μια καινοτόμος τεχνολογία για την επεξεργασία οκτώ τόνων οργανικών αποβλήτων μέσω πυρόλυσης (χημική αποσύνθεση σε υψηλές θερμοκρασίες απουσία οξυγόνου, χωρίς εκπομπές άνθρακα).
Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένας βιολογικός άνθρακας. Ένα φυσικό λίπασμα που θα συμβάλει στην αποκατάσταση των δασών μέσω ενός εκατομμυρίου δέντρων κινίνης, που σύμφωνα με τους κατοίκους του Περού έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες.