kinezoi-plousioiΤου Tom Orlik

Οι οικονομικοί χυμοί της Κίνας ρέουν σαν το Baijiu σε ένα πλούσιο συμπόσιο ή πήζουν σαν τα απομεινάρια του τσαγιού στη χθεσινή τσαγιέρα; Τα επίσημα στοιχεία συχνά προκαλούν δυσπιστία. Μια αυξανόμενη βάση δεδομένων εναλλακτικών δεικτών– που περιλαμβάνουν από τα ιδιόκτητα καταστήματα KentuckyFriedChicken ως τις πωλήσεις διαμερισμάτων στις πιο ακριβές πόλεις – παρέχει τη δυνατότητα για μια διαφορετική οπτική γωνία στην προσπάθειά μας να κατανοήσουμε τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Τα στοιχεία λοιπόν αυτά λένε τα εξής:

Η κύρια ανησυχία σχετικά με την οικονομία της Κίνας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014 είναι μια πτώση στον τομέα των ακινήτων. Οι φθίνουσες κατασκευές απειλούν να χτυπήσουν τη ζήτηση σε όλα τα μέτωπα, από το χάλυβα ως τα έπιπλα. Τα επίσημα στοιχεία δίνουν μια απογοητευτική εικόνα, με τις πωλήσεις να παρουσιάζουν πτώση τον Ιούλιο και τα νέα έργα να τις ακολουθούν στην κάθοδο. Εναλλακτικοί δείκτες από ιδιωτικά μεσιτικά γραφεία δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση. Τα στατιστικά στοιχεία τον Οργανισμό Πληροφοριών Ακινήτων της Κίνας δείχνουν ότι οι πωλήσεις στις 30 κορυφαίες κινεζικές πόλεις τον Ιούλιο μειώθηκαν 45% από το ένα έτος στο άλλο.

Οι επιπτώσεις της επιβράδυνσης στην αγορά ακινήτων αγγίζουν ολόκληροτο βιομηχανικό τομέα. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση της εργοστασιακής παραγωγής επιβραδύνει. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία ακόμη και ο πρωθυπουργός LiKeqiang ελέγχει ως ένα μέτρο οικονομικής δραστηριότητας, καταδεικνύει ότι η εργοστασιακή παραγωγή μπορεί και να βρίσκεται σε επίπεδο μηδενικής αύξησης. Η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος περιορίστηκε σε ετήσιο ρυθμό αύξησης 3,3% τον Ιούλιο. Αυτός αποτελεί τον πιο αργό ρυθμό που σημειώθηκε τον περασμένο χρόνο.

Ορισμένοι θεωρούν την ηλεκτρική ενέργεια ως αλάνθαστο οδηγό για την πραγματική υγεία της Κίνας. Στην πραγματικότητα, ότιδήποτε από πιο περιορισμένη χρήση του κλιματισμού ως τις διακοπές εφοδιασμού θα μπορούσε να εξηγήσει το χαμηλό ποσοστό του Ιουλίου.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η κατανάλωση ειδών υψηλής ποιότητας είναι χαμηλά. Οι πωλήσεις κοσμημάτων στο Χονγκ Κονγκ και τα έσοδα του καζίνο του Μακάο – τα δύο στοιχεία που χρησιμοποιούνται τόσο ευρέως για να παρατηρούμε τις δαπάνες των πλουσίων της Κίνας – δείχνουν αμφότερα πτώση. Θα ήταν δελεαστικό να ενώσουμε με μια ευθεία γραμμή την εκστρατεία για την καταστολή της διαφθοράς του Γενικού ΓραμματέαXiJinping και τη μείωσης της ζήτησης των πιο όμορφων πραγμάτων στη ζωή. Κάτι τέτοιο βέβαια θα ήταν πολύ απλοϊκό. Οι πωλήσεις BMW (BMW:GR) στην Κίνα είναι ακόμα στη λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας – μην ακολουθώντας καθόλου τη στασιμότητα στις δαπάνες της Κίνας σε είδη πολυτελείας.

Η κατανάλωση της μεσαίας τάξης παραμένει αμετακίνητη. Οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν σταθερά ετήσια άνοδο 12,2% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Οι εναλλακτικοί δείκτες δίνουν παρόμοια εικόνα. Οι πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων βρίσκονται σε υψηλή ταχύτητα. Η Yum! (YUM)– ιδιοκτήτρια της KFC-αναφέρει ότι οι Κινέζοι καταναλωτές εξακολουθούν να είναι πρόθυμοι να δώσουν τα γουάν τους για να αγοράσουν λίγες φτερούγες κοτόπουλου. Είναι πιθανό η πτώση των ακινήτων και η επιβράδυνση της αύξησης των μισθών να επηρεάσουν αρνητικά την εμπιστοσύνη των Κινέζων καταναλωτών. Αυτό όμως δεν έχει συμβεί ακόμα.

Οι εξαγωγές είναι το επόμενο σημείο ενδιαφέροντος. Οι πωλήσεις στο εξωτερικό διογκώνονται με τον ταχύτερο ρυθμό από όλους τους τομείς, λένε τα επίσημα στοιχεία, από τον Απρίλιο του 2013.Οι εναλλακτικοί δείκτες τείνουν προς την ίδια κατεύθυνση. Η κίνηση των εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι της Σαγκάης, ένας ιδιαίτερα αξιόπιστος δείκτης του εμπορικού όγκου –επιταχύνεται. Καθώς η οικονομία των ΗΠΑ ανεβαίνει, η ζήτηση για τα είδη “made in China” ανακάμπτει μαζί της. Ούτε η πτώση του γουάν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους – που αφαίρεσε μερικά σεντς από την τιμή των κινεζικών αγαθών στις ΗΠΑ –έβλαψε φυσικά τις εξαγωγές.

Ο πληθωρισμός εμφανίζεται να είναι υπό έλεγχο. Τα στοιχεία του κράτους δείχνουν μία υποτονική αύξηση 2,3% από έτος σε έτος των τιμών καταναλωτή τον Ιούλιο, σημαντικά χαμηλότερα από το στόχο του 3,5% του Πεκίνου. Οι εναλλακτικοί δείκτες υποδηλώνουν ότι οι τιμές μπορεί ίσως και να πέσουν. Η Δείκτης Τιμών Αγορών μέσω Internet της Alibabaτοποθετεί τις τιμές για τα αγαθά που αγοράζονται στις onlineαγορές Taobao και Tmall σε αποπληθωριστικό έδαφος. Ένας αποπληθωρισμός όπως αυτός που συνέβη στην Ιαπωνία μπορεί να είναι ανησυχητικό σημάδι. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, ο παράγοντας που πιέζει τις τιμές προς τα κάτω μπορεί να είναι ο ανταγωνισμός που αναπτύσσεται μεταξύ των online καταστημάτωνκαι όχι μία αδύναμη ζήτηση.

Η κινητικότητα της αγοράς εμφανίστηκε κάπως πεσμένη, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία χορήγησης δανείων τον Ιούλιο. Η συνολική κοινωνική χρηματοδότηση – ο μεγαλύτερος δείκτης του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Κίνα – έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει παρατηρηθεί μετά την κρίση της Lehman. Αυτό εγείρει φόβους για αστάθεια στον τραπεζικό τομέα και μειωμένη ζήτηση για δάνεια από τις επιχειρήσεις. Οι εναλλακτικοί δείκτες δίνουν μια λιγότερο απαισιόδοξη εικόνα. Μια ισχυρότερη ροή αρχικών δημόσιων εγγραφών τούς τελευταίους μήνες, καθώς η κινεζική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανοίγει το δρόμο για νέες εγγραφές, επισημαίνει μια υγιή ζήτηση για κεφάλαια ανάπτυξης.

Τέλος, μια γενικότερη επισκόπηση των ειδήσεων αποκαλύπτει ότι οι φόβοι για επικείμενη κατάρρευση της ανάπτυξης της Κίνας έχουν κατευναστεί. Κάνοντας αναζήτηση με τις λέξεις “China” και “hardlanding” (Σ.τ.Μ. ανώμαλη προσγείωση)προκύπτει ότι τα προτεινόμενα άρθρα έχουν περιοριστεί στα 86 τον Ιούλιο σε σχέση με το πρόσφατο ρεκόρ των 175 καταχωρίσεων τον Ιούνιο. Από την έρευνα επιβεβαιώνεται, επίσης, ότι η κυβέρνηση της Κίνας έχει διατηρήσει τα μέτρα τόνωσης στηνκατηγορία «μίνι». Λίγο περισσότερα από 1.000 άρθρα χρησιμοποιούντις λέξεις «China» και «stimulus» τον Ιούλιο, σε σύγκριση με το ρεκόρ των 2.900 περιπτώσεων το Μάρτιο του 2009 – τον καιρό, δηλαδή, που σε επίδειξη πλούτου το κινεζικό κράτος επιδιδόταν σε δαπάνες 4 τρισεκατομμυρίων γουάν.

Τα επίσημα στοιχεία της Κίνας έχουν γίνει εύκολος στόχος για κριτική. Περισσότερα από δέκα χρόνια μεταρρυθμίσεων στο Εθνικό Γραφείο Στατιστικής έχουν καταστήσει πολλές από αυτές τις επικρίσεις ανυπόστατες. Μια επισκόπηση των βέλτιστων διαθέσιμων εναλλακτικών αριθμών αποκαλύπτει μια ιστορία εντυπωσιακά παραπλήσια με εκείνη που λέγεται από τις επίσημες στατιστικές. Η αγορά ακινήτων είναι αδύναμη, και υπονομεύει τη βιομηχανική παραγωγή. Αλλά οι πωλήσεις στο εξωτερικό είναι ανθεκτικές, και το ίδιο και η κατανάλωση της κινεζικής μεσαίας τάξης. Με τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα και τις προσπάθειες τόνωσης μετριασμένες μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση έχει περιθώρια να κάνει περισσότερα για να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της Κίνας.

Ο Orlik είναι οικονομικός αναλυτής του Bloomberg με έδρα το Πεκίνο.

Bloomberg Businessweek

capital.gr