Σύνταξη: tourismtoday.gr

Όλο και περισσότεροι Βρετανοί συνταξιούχοι ζουν εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, με την πλειοψηφία να επιλέγει Ευρώπη.

Συνολικά 207.300 Βρετανοί ηλικίας 65 ετών και άνω έχουν βρει ένα νέο σπίτι στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
Δεν είναι λίγοι αυτοί που προτιμούν τη ζεστασιά των νότιων ευρωπαϊκών χωρών όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία, η Μάλτα και η Κύπρος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Συντάξεων πάνω από ένα εκατομμύριο (1.152.585) Βρετανοί συνταξιούχοι ζουν επί του παρόντος στο εξωτερικό ενώ λαμβάνουν την κρατική σύνταξη τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο αριθμός αυτός ξεπερνά τους συνταξιούχους που διαμένουν σήμερα στο Λονδίνο (922.162).

Πρόσφατη έκθεση του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής, αποκαλύπτει ότι η βρετανική κοινότητα στην Πορτογαλία, αυξάνεται ιδιαίτερα με όλο και περισσότερους Βρετανούς ηλικιωμένους να έρχονται στην ευρωπαϊκή χώρα.

H Πορτογαλία top προορισμός για Βρετανούς συνταξιούχους

Μετά το Brexit, η Πορτογαλία έχει αναδειχθεί ως ο πιο περιζήτητος προορισμός για τους Βρετανούς συνταξιούχους, ειδικά λόγω του κλίματος αλλά και των ελκυστικών φορολογικών πλεονεκτημάτων της.

Πριν το Brexit οι Βρετανοί πολίτες θα μπορούσαν εύκολα να εγκατασταθούν στην Πορτογαλία. Ωστόσο, οι κανονισμοί απαιτούν πλέον από τους κατόχους βρετανικών διαβατηρίων να υποβάλλουν αίτηση για βίζα για να μετακομίσουν στην χώρα.

Η Πορτογαλία, από την άλλη πλευρά, προσφέρει προσβάσιμες βίζες διαμονής, με τη D7 και την Golden Visa να είναι οι πιο δημοφιλείς μεταξύ των Βρετανών.

Η βίζα D7 είναι βολική για άτομα με πηγές παθητικού εισοδήματος, όπως συντάξεις ή κέρδη από ενοίκια, που απαιτούν απόδειξη εισοδήματος που υπερβαίνει τον πορτογαλικό κατώτατο μισθό.

Αυτή η βίζα ειδικότερα κατατάσσει την Πορτογαλία ως ελκυστική επιλογή για πολλούς Βρετανούς ηλικιωμένους των οποίων το εισόδημα από τη σύνταξη υπερβαίνει τον εθνικό κατώτατο μισθό σε αυτήν τη χώρα της ΕΕ.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι Βρετανοί συρρέουν στην Πορτογαλία μπορεί να σχετίζεται με την κρίση κόστους ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία οδηγεί στον αυξανόμενο αριθμό συνταξιούχων που αναζητούν να ζήσουν στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με έρευνα της Unbiased, τα τρία τέταρτα των ατόμων ηλικίας 50 ετών και άνω ανησυχούν για τον αντίκτυπο του κόστους ζωής στα συνταξιοδοτικά τους προγράμματα.
Το 53% φοβάται ότι δεν θα έχει αρκετό εισόδημα για να συντηρηθεί στα χρόνια της σύνταξης.