tourism1105Την πέμπτη υψηλότερη ποσοστιαία αύξηση παγκοσμίως και την πρώτη υψηλότερη ποσοστιαία αύξηση στην Ευρώπη σε ότι αφορά τις αφίξεις ξένων τουριστών πέτυχε η Ελλάδα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού

Η Ελλάδα σε παγκόσμιο επίπεδο μοιράζεται την πέμπτη θέση με την Αργεντινή, πετυχαίνοντας ποσοστό αύξησης 16,7%.

Την πρώτη θέση της λίστας κατέκτησε η Ταϊβάν, η οποία πέτυχε ποσοστό αύξησης 26,7% στον αριθμό ξένων τουριστών. Έπονται στη δεύτερη θέση η Ιαπωνία με ποσοστό αύξησης 26,4%, στην τρίτη το Μεξικό με ποσοστό αύξησης 19,8% και στην τέταρτη η Nότια Κορέα με 18,5%.Την Πέμπτη θέση εκτός από την Ελλάδα κατέκτησε και η Αργεντινή,πετυχαίνοντας ποσοστό αύξησης 16,7% Τις επόμενες θέσεις στη δεκάδα συμπληρώνουν το Βιετνάμ με ποσοστό αύξησης 15,6%, η Πολωνία με 13% η Πορτογαλία με 12,2%, το Χόνγκ Κονγκ με 10,5% και η Μαλαισία μαζί με τη Σουηδία με 10,1%.

Ακόμη,οι διεθνείς αφίξεις κατά το α’εξάμηνο αυξήθηκαν κατά 4,6%, φθάνοντας σε 517 εκατ.Στην Ευρώπη,ειδικότερα οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 5% σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΤ.

Όσον αφορά τις αναδυόμενες αγορές, τα στοιχεία του ΠΟΤ καταδεικνύουν αύξηση κατά 16% των ταξιδιωτικών δαπανών των Κινέζων στα ταξίδια εκτός των συνόρων της χώρας τους έναντι 26% στο σύνολο του 2013. Αύξηση όμως παρουσιάζουν κατά 4% και οι Ρώσοι τουρίστες έναντι 25% τη περασμένη χρονιά.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αύξηση κατά 10% των εσόδων που πέτυχε η Βραζιλία, λόγω της διοργάνωσης του Μουντιάλ, η οποία για το δίμηνο της διοργάνωσης (Ιούνιο-Ιούλιο) έφθασε στο 60%.

Επιπλέον,η ανάπτυξη προορισμών της Νότιας και Βορειοανατολικής Ασίας π.χ Ιαπωνία και Μαλαισία αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην οικονομική άνθιση, τις συνεχείς επενδύσεις σε υποδομές και στα μέτρα των διευκολύνσεων για την έκδοση βίζας.

Η αύξηση στην Ευρώπη,αντίθετα, κατά τον ΠΟΤ, στηρίζεται στη βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στους ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς και στην ανάκαμψη σημαντικών παραδοσιακών ευρωπαϊκών αγορών στον τουρισμό.

Τέλος ο τουρισμός στην Αφρική, αν και παρουσιάζει αύξηση στο πρώτο εξάμηνο του έτους, είναι πιθανόν να επηρεασθεί στη συνέχεια λόγω του Ιού Έμπολα.