Για την ανάδειξη της βιώσιμης ανάπτυξης, τις δυνατότητες του θαλάσσιου τουρισμού, αλλά και τις προτεραιότητες του Υπουργείου Τουρισμού, έκανε λόγο στο χαιρετισμό του στην Ανοιχτή ημερίδα του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος (ΣΙΤΕΣΑΠ), ο Υπουργός Τουρισμού, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Ο Υπουργός δήλωσε πως ο τομέας του θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού παρουσιάζει ιδιαίτερες δυνατότητες για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στην Ευρώπη. Είναι ο σπουδαιότερος θαλάσσιος τομέας τόσο σε επίπεδο προστιθέμενης αξίας όσο και σε επίπεδο δημιουργίας θέσεων εργασίας.

H ισχυροποίηση του θαλάσσιου τουρισμού μέσω της ανάπτυξης και προώθησης της κρουαζιέρας και του γιώτινγκ μπορούν να συμβάλλουν στην αναβάθμιση των υποδομών, τη βελτίωση των υπηρεσιών αλλά και για τη δημιουργία επιπλέον ακόμη θέσεων εργασίας.

Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός του Υπουργείου Τουρισμού για τα επόμενα χρόνια, στοχεύει στην βελτίωση και ενίσχυση των υποδομών σε μαρίνες, στην κρουαζιέρα, στα τουριστικά αγκυροβόλια και το home porting.

Τα πρώτα στην Ελλάδα Προεδρικά Διατάγματα για την έγκριση χωροθέτησης μαρινών μεσαίου και μεγάλου μεγέθους (Χίου, Αλίμου και Πύλου) σε περιοχές υπό ειδικό χωροταξικό καθεστώς προστασίας έχουν εκδοθεί ήδη.

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ανέφερε ως παράδειγμα την έγκριση της τμηματικής άδειας λειτουργίας διακεκριμένων τμημάτων του τουριστικού λιμένα Μεσολογγίου και τις προοπτικές του έργου για να γίνει το ελληνικό προϊόν πιο ανταγωνιστικό στην ευρωπαϊκή τουριστική αγορά.

Προτεραιότητες του Υπουργείου είναι τόσο ο θεματικός τουρισμός, όσο και η βιώσιμη ανάπτυξη. Η αειφόρος ανάπτυξη σέβεται το περιβάλλον και συνάδει με τους ευρωπαϊκούς Κανονισμούς και τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.

Παράδειγμα αποτελεί η στόχευση του Υπουργείου στην ανάπτυξη του νότιου παραλιακού μετώπου με παράλληλη αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων και της ανάγκης ολικής εξυπηρέτησης των αυξανόμενων επαγγελματικών σκαφών στη περιοχή. Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση της επισκεψιμότητας, νέες πηγές εσόδων και αύξηση θέσεων εργασίας.

Μέσω της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για την κρουαζιέρα για πρώτη φορά στην Ελλάδα υπάρχει ενιαία εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας και του θαλάσσιου τουρισμού.

Στόχος του αναπτυξιακού σχεδιασμού του Υπουργείου τουρισμού είναι στα επόμενα χρόνια τα λιμάνια και οι υποδομές να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες παγκόσμιες τάσεις, ώστε να αυξηθεί η ελκυστικότητά του θαλάσσιου τουρισμού.

Στο παγκόσμιο πρόγραμμα τουριστικής προώθησης και προβολής που υλοποιείται μέσω του ΕΟΤ, δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην ανάδειξη των προορισμών και των προϊόντων που προσφέρονται στην κρουαζιέρα, το γιώτινγκ, τις θαλάσσιες και παράκτιες δραστηριότητες αναψυχής και στο καταδυτικό τουρισμό, όπως το υπουργείο έχει δεσμευτεί.

Απώτερος στόχος είναι η δίκαιη ανάπτυξη του τομέα, μέσω ενός πλαισίου που θα ευνοεί τις τοπικές οικονομίες, το κλάδο, τα έσοδα, την περαιτέρω ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος ούτως ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει τη θέση που της αξίζει στον παγκόσμιο χάρτη, ως ισχυρή δύναμη στον θαλάσσιο τουρισμό.