Η Κύπρος και η Μάλτα κατέγραψαν διψήφια αύξηση στις τουριστικές αφίξεις τον Ιούνιο (14% και 19% αντίστοιχα) συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με τις αφίξεις στην Κύπρο να αγγίζουν φέτος επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με τη νέα ανάλυση του “Global Economy Watch” της PwC.
Στην Ισπανία η αύξηση της τουριστικής κίνησης υπολογίζεται να φθάσει το 12%, στην Πορτογαλία το 8% και στην Ελλάδα το 7%, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν άμεσοι περιορισμοί στην προσφορά.
Η χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό της Μάλτας αυξάνει τη συνεισφορά του κλάδου στο 13% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας, σε σύγκριση με 5% για την Ισπανία και 2% για την Ιταλία, ενώ το μερίδιο του τουρισμού στην παγκόσμια οικονομική παραγωγή κατέγραψε πέρσι αύξηση πέραν του 3%.
Το “Global Economy Watch” επισημαίνει ότι ο τουρισμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τις περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης, περιλαμβανομένων της Κύπρου και της Μάλτας.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού (WTCC), το 2016 η ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία υποστήριξε 109 εκατομμύρια θέσεις εργασίας ενώ τα παγκόσμια έσοδα του κλάδου ανήλθαν σε $2,3 τρις, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο μέγεθος της ινδικής οικονομίας.
Ο Barret Kupelian, ανώτερος οικονομολόγος της PwC, σχολίασε σχετικά: «Παρά την πολιτική αστάθεια που επικρατεί σε πολλές περιοχές του κόσμου, η ανθεκτικότητα της τουριστικής βιομηχανίας είναι δεδομένη, καθώς για έκτη συνεχή χρόνια καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους της παγκόσμιας αύξησης του ΑΕΠ».
Η ανάλυση της PwC διαπιστώνει ότι οι περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης διένυσαν μια ιδιαίτερα επιτυχημένη τουριστική σεζόν το φετινό καλοκαίρι. Όπως λέει ο Barret Kupelian «οι αερογραμμές χαμηλού κόστους που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν συμβάλει στη διατήρηση των ψηλών αριθμών στις τουριστικές αφίξεις. Τα τελευταία χρόνια, τόσο οι τιμές του πετρελαίου όσο και το μοναδιαίο κόστος εργασίας έχουν παραμείνει γενικά σε χαμηλά επίπεδα, οδηγώντας έτσι σε ψηλότερα κέρδη και σε αύξηση των προσφερόμενων θέσεων στις εν λόγω αερογραμμές».
Ωστόσο, παρά τα επιτυχημένα παραδείγματα χωρών όπως η Κύπρος και η Μάλτα, τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η αγορά της Ευρωζώνης είναι σχετικά κορεσμένη, με την Ασία να αποτελεί σήμερα την τουριστική αγορά με τους πιο γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης παγκοσμίως.