της Εύας Οικονομάκη

«Εκρηξη» της ζήτησης καταγράφεται και αυτό το καλοκαίρι για τα ακίνητα που μισθώνονται ηλεκτρονικά μέσω πλατφόρμας τύπου Airbnb, με όλο και περισσότερους ιδιοκτήτες να διαθέτουν τα καταλύματά τους προς ενοικίαση με όρους της οικονομίας του διαμοιρασμού.

Η ισχυρή ζήτηση που καταγράφεται για βραχυχρόνια ενοικίαση ακινήτων και οι υψηλές προσδοκίες για την πορεία του ελληνικού τουρισμού, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος διαβίωσης που έχει αναγκάσει τους Ελληνες να βρουν εναλλακτικούς τρόπους να συμπληρώσουν το οικογενειακό εισόδημα, έχουν οδηγήσει σε αξιοσημείωτη άνοδο του αριθμού των εγγεγραμμένων σε πλατφόρμες καταλυμάτων. Ενδεικτική είναι η αύξηση κατά 118% των διαθέσιμων ακινήτων στη Σκόπελο μέσα σε διάστημα 1,5 μήνα.

Καθοριστικό ρόλο στην αυξημένη ζήτηση που καταγράφεται φέτος διαδραματίζει και το υψηλό κόστος των διακοπών, το οποίο οι ταξιδιώτες προσπαθούν να περιορίσουν, επιλέγοντας αφενός ακίνητα που μπορούν να φιλοξενήσουν μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών και αφετέρου προορισμούς που μπορούν να προσεγγίσουν οδικώς, με τα λεγόμενα road trips να βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις των τουριστών.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να διαθέσουν το εξοχικό τους μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και να μην κάνουν οι ίδιοι διακοπές, προκειμένου να καλύψουν ένα μέρος των οικονομικών υποχρεώσεών τους που έχουν διογκωθεί εξαιτίας της έκρηξης του πληθωρισμού.

Νέες περιοχές στον χάρτη του Airbnb

Τα πρωτεία ως οδικός προορισμός κρατά για μία ακόμη χρονιά η Πελοπόννησος, με τη ζήτηση για ακίνητα που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης να έχει αυξηθεί σε ποσοστό 135% σε σχέση με τη περσινή χρονιά. Μεγάλη κινητικότητα καταγράφεται στον νομό Ηλείας, καθώς ο αριθμός των ακινήτων που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση σημειώνει άνοδο κατά 43,94% από την Πρωτομαγιά μέχρι σήμερα.

Εδαφος κερδίζει σταδιακά και η ευρύτερη περιοχή της Ναυπακτίας, που μπαίνει το τελευταίο διάστημα στη λίστα με τους αναδυόμενους τουριστικούς προορισμούς της χώρας για τις τριήμερες αποδράσεις. Είναι ενδεικτικό ότι η Ναύπακτος των Πρωτομαγιά είχε 89 κατοικίες εγγεγραμμένες στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μισθώσεις, ενώ πλέον διαθέτει 170, καταγράφοντας αύξηση των εγγραφών σε ποσοστό 91,01%.

Ενδεικτική της ζήτησης που συγκεντρώνεται σε προορισμούς της ηπειρωτικής χώρας είναι η αύξηση του αριθμού των ακινήτων που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση στις περιφέρειες της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Συγκεκριμένα, στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδα σημειώνεται άνοδος κατά 37% σε σχέση με το 2021, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό στην περιφέρεια Πελοποννήσου ανέρχεται σε 49%.

Η εικόνα στα νησιά

Εντονη ζήτηση για μίσθωση ακινήτων καταγράφεται και για δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς της χώρας, με τον αριθμό των καταλυμάτων που αναρτώνται στις σχετικές πλατφόρμες να αυξάνεται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου.

Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση νέων εγγραφών για το διάστημα από την Πρωτομαγιά έως και σήμερα καταγράφεται στη Σκόπελο με 118,35%. Πλέον το νησί των Σποράδων διαθέτει 690 αυτοτελή ακίνητα από 408 το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και 316 τις πρώτες ημέρες του Μαΐου. Ακολουθεί η Σκιάθος με αύξηση κατά 97,86% και 554 ακίνητα πλέον στο δυναμικό της από 280 το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Υψηλή ζήτηση καταγράφεται παραδοσιακά και για τη Μύκονο. Στο νησί των ανέμων καταγράφεται αύξηση των εγγραφών νέων ακινήτων κατά 90,26% σε σχέση με τις πρώτες ημέρες του Μαΐου με τον απόλυτο αριθμό να φτάνει πλέον τα 3.261 αυτοτελή ακίνητα. Τη δική της δυναμική έχει και η Πάρος, όπου σημειώνεται αύξηση των νέων εγγραφών κατά 66,34%, ενώ από κοντά ακολουθεί και η Σύρος η οποία καταγράφει άνοδο κατά 67,92%. Σημαντική αύξηση σε ποσοστό που υπερβαίνει το 60% εντοπίζεται και στη Σαντορίνη.

Αντίστοιχους ρυθμούς ακολουθεί και η ζήτηση στα Ιόνια Νησιά, με τη Ζάκυνθο να σημειώνεται άνοδο σε ποσοστό 52%, τη Λευκάδα να ακολουθεί στο συν 47% και την Κεφαλονιά να έπεται με αύξηση του αριθμού των ακινήτων που εγγράφονται στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες κατά 46% σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων.

Στο επίκεντρο η Αθήνα

Οι παραθαλάσσιοι προορισμοί στον νομό Αττικής, με αιχμή την αθηναϊκή Ριβιέρα, θα αποτελέσουν και φέτος ιδανική επιλογή διακοπών για εκείνους που κατοικούν μόνιμα στο κλεινόν άστυ, με τον συνολικό αριθμό των ακινήτων που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση να σημειώνει τον Ιούνιο άνοδο κατά 12% σε σχέση με τον Μάιο. Συγκεκριμένα, στην Αττική τον Μάιο εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες τύπου Airbnb ήταν 9.756, με τον ίδιο αριθμό τον Ιούνιο να ανέρχεται σε 10.966.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται το Πόρτο Ράφτη, η Ανάβυσσος, ο Ωρωπός και η Αρτέμιδα. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες τύπου Airbnb τον τελευταίο μήνα έχει αυξηθεί κατά 23% στον Ωρωπό, κατά 24% στην Αρτέμιδα και κατά 33% στη Ραφήνα. Ψηλά στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών βρίσκονται επίσης το Σούνιο, η Βουλιαγμένη και η Βάρκιζα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αύξηση των ακινήτων που έχουν εγγραφεί σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες σε μηνιαία βάση διαμορφώνεται στο 25% για τη Βούλα και τη Βουλιαγμένη, στο 12% για τη Βάρη και στο 23% για τη Γλυφάδα.