Miniature people doctors working on white pill tablet on chemical compound on blackboard with the headline COVID-19 using as Corona virus medicine or vaccine, 2019 nCOV flu outbreak cure concept.

Το μέλλον ενός από τους μεγαλύτερους τομείς υψηλής τεχνολογίας της Ευρώπης τίθεται υπό αμφισβήτηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τους μηχανισμούς για να  δώσει λύση.

Τους τελευταίους μήνες, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι πολιτικοί συζητούν τους τρόπους χρηματοδότησης προκειμένου να διατηρήσουν και να αναπτύξουν τις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας τους.

Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υποστηρίξει τις «βιομηχανίες καθαρής τεχνολογίας» μέσω της Πράσινης Συμφωνίας. Από την πλευρά μας, η βιοφαρμακευτική βιομηχανία που βασίζεται στην έρευνα συνεχίζει να προωθεί την ουδετερότητα του CO2 ως μέρος της δέσμευσής μας για τον πράσινο μετασχηματισμό.

Ωστόσο, η στρατηγική, αυτή, συζήτηση θα πρέπει να συνδεθεί με την ανάπτυξη ενός ανταγωνιστικού πλαισίου πολιτικής που θα υποστηρίζει τη μελλοντική ιατρική καινοτομία, θα οδηγεί σε βιώσιμη υγειονομική περίθαλψη και θα καλύπτει τις ανάγκες των ασθενών σε όλη την Ευρώπη.

Παρά την πρόοδο στον ιατρικό τομέα, εξακολουθεί να υπάρχει τεράστια ανάγκη περίθαλψης για πολλούς ανθρώπους στην Ευρώπη που ζουν με μια ασθένεια,  ωστόσο η καινοτομία περιορίζεται από τις ρυθμιστικές αρχές αντί να ενθαρρύνεται.

Οι ασθενείς περιμένουν απεγνωσμένα απαντήσεις σε προκλήσεις όπως η μικροβιακή αντοχή, η κατάθλιψη και η νόσος του Αλτσχάιμερ, ο καρκίνος και πολλές ορφανές ασθένειες. Η εύρεση αυτών των απαντήσεων είναι ο σκοπός του κλάδου μας.

Σύντομα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει τις προτάσεις της για αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου της ΕΕ για τα φαρμακευτικά προϊόντα.

Το λεγόμενο «φαρμακευτικό πακέτο» θα έχει σημαντικό και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο σε έναν τομέα που το 2021 ήταν ο κύριος μοχλός του εμπορικού πλεονάσματος της ΕΕ, συνεισφέροντας 136 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες απασχολούν 840.000 άτομα σε όλη την Ευρώπη και επανεπενδύουν μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων τους στην ευρωπαϊκή έρευνα και ανάπτυξη από οποιονδήποτε άλλο τομέα υψηλής τεχνολογίας.

Η αποδυνάμωση της πνευματικής ιδιοκτησίας, για παράδειγμα, θα οδηγήσει την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών σε άλλες περιοχές του κόσμου, καθιστώντας δυσκολότερη για τους Ευρωπαίους τη συμμετοχή σε νέες κλινικές δοκιμές και την πρόσβαση στις πιο πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της περίθαλψης.

Καθώς οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν συνάντηση κορυφής, έχουν να κάνουν μια στρατηγική επιλογή: ένα ακμάζον καινοτόμο βιοφαρμακευτικό οικοσύστημα με γνώμονα την έρευνα, που υποστηρίζει την έγκαιρη πρόσβαση στην καινοτομία για τους ασθενείς, την οικονομική ευημερία και Ευρωπαϊκές θέσεις εργασίας. ή “θάνατος” σταδιακά: σταδιακή απώλεια προτύπων στην υγειονομική περίθαλψη, τις επενδύσεις και το ταλέντο, που παρασύρεται πέρα από τον Ατλαντικό ή στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού με την υπόσχεση ενός οράματος, φιλοδοξίας και πλαισίου πολιτικής που θα οδηγήσει αντί να πνίξει την ιατρική καινοτομία.

Με αποδεδειγμένες, ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού, τα καινοτόμα φάρμακα έχουν αποφύγει τις ελλείψεις που έχουμε δει σε ολόκληρη την Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες.

Ωστόσο, η επιτάχυνση της απώλειας έρευνας, ανάπτυξης και κατασκευής αιχμής θα κάνει την Ευρώπη να βασίζεται περισσότερο στην καινοτομία που προέρχεται από άλλες περιοχές στο μέλλον.

Είναι κρίσιμο να μην υποτιμάμε τόσο τον αντίκτυπο όσο και τον ρυθμό της αλλαγής. Στη δεκαετία του 1990, οι μισές από όλες τις νέες θεραπείες προέρχονταν από την Ευρώπη, ο αριθμός αυτός είναι τώρα μόνο μία στις πέντε. Οι κλινικές δοκιμές για θεραπείες αιχμής όπως εξατομικευμένες θεραπείες κυττάρων, γονιδίων και ιστών, που θεωρούνται το μέλλον της ιατρικής, είναι τώρα διπλάσιες στις ΗΠΑ και σχεδόν τρεις φορές υψηλότερες στην Κίνα από ό,τι στην Ευρώπη.

Στη δεκαετία του 1990, οι μισές από όλες τις νέες θεραπείες προέρχονταν από την Ευρώπη, ο αριθμός αυτός είναι τώρα μόνο μία στις πέντε.

Η Πρόεδρος Ursula von der Leyen είπε πρόσφατα στο Νταβός: «Βλέπουμε επιθετικές προσπάθειες να προσελκύσουμε τις βιομηχανικές μας ικανότητες μακριά στην Κίνα ή αλλού. Και γνωρίζουμε ότι οι μελλοντικές επενδυτικές αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με το τι κάνουμε σήμερα».

Θα πρέπει να ελπίζουμε ότι αυτή η συνειδητοποίηση θα παίξει ρόλο για την επερχόμενη φαρμακευτική νομοθεσία. Τα πρώτα προσχέδια των προτάσεων, διαθέσιμα στο κοινό, θα έβλαπταν μάλλον παρά θα ενίσχυαν τη βιομηχανία στην ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και θα περιόριζαν σοβαρά τις φιλοδοξίες των κρατών μελών να προσελκύσουν επενδύσεις στη βιοεπιστήμη.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε για «ευρωπαϊκή αφύπνιση» για τον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Η ΕΕ κατέχει πράγματι τα κλειδιά για να ξεκλειδώσει το στρατηγικά σημαντικό δυναμικό υγείας, καινοτομίας και οικονομικού δυναμικού της μεγαλύτερης βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας της. Έχει τη δύναμη να ανακόψει τη ροή κρίσιμων επενδύσεων σε άλλες περιοχές του κόσμου. Εάν η ΕΕ το κάνει σωστά, η φαρμακευτική βιομηχανία που βασίζεται στην έρευνα θα τοποθετηθεί μοναδικά για να βοηθήσει στην παροχή περισσότερης καινοτομίας για τους ασθενείς και στην υγεία.