
Το UN Tourism δημοσίευσε την τελευταία του έκθεση Tourism Visa Openness για τις παγκόσμιες πολιτικές θεωρήσεων, αποκαλύπτοντας συνεχείς αλλαγές στους διεθνείς ταξιδιωτικούς κανονισμούς.
Η έκθεση ρίχνει φως στο εξελισσόμενο τοπίο της διευκόλυνσης ταξιδιών. Περιλαμβάνει το Tourism Visa Openness Index που μετρά τον βαθμό στον οποίο οι προορισμοί διευκολύνουν τον τουρισμό και πόσο ανοιχτή είναι μια χώρα όσον αφορά τη διευκόλυνση της έκδοσης θεωρήσεων για τουριστικούς σκοπούς. Επίσης, περιλαμβάνονται βαθμολογίες κινητικότητας για να υποδείξουν τον βαθμό στον οποίο οι πολίτες σε όλο τον κόσμο υπόκεινται σε πολιτικές θεωρήσεων, καθώς και μια εις βάθος ανάλυση της αμοιβαιότητας των πολιτικών έκδοσης θεωρήσεων.
Εδώ είναι μερικά από τα βασικά ευρήματα.
Βαθμολογία Περιφερειακής Ανοιχτότητας:
Επιστροφή στο άνοιγμα πριν από την πανδημία : Το άνοιγμα των προορισμών στα διεθνή ταξίδια έχει ανακάμψει στα προ πανδημίας επίπεδα μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών που σχετίζονται με τον COVID-19.
Μείωση των παραδοσιακών απαιτήσεων βίζας : Η τάση με την πάροδο του χρόνου δείχνει ότι λιγότεροι άνθρωποι παγκοσμίως απαιτούν παραδοσιακή βίζα για να ταξιδέψουν, μειώνοντας από 77% το 2008 σε 59% το 2018 και στη συνέχεια σε 47% το 2023.
Ταξίδια χωρίς βίζα: Μόνο το 21% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν χρειάζεται καμία μορφή βίζας, σημειώνοντας αύξηση από 17% το 2008 και 20% το 2018.
Βίζα κατά την άφιξη: Το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού μπορεί να υποβάλει αίτηση για βίζα κατά την άφιξη, μια αύξηση από 6% το 2008 και 15% το 2018.
eVisas: Η χρήση ηλεκτρονικών βίζας (eVisas) έχει εξαπλασιαστεί από 3% σε 18%
Η έκθεση εξετάζει τους κανονισμούς θεωρήσεων για τον τουρισμό ανά περιοχή, τονίζοντας:
Η Ασία και ο Ειρηνικός είχαν την υψηλότερη βαθμολογία ανοίγματος από όλες τις περιοχές του κόσμου. Τα υψηλότερα επίπεδα ανοικτής αμοιβαιότητας εντός των οικονομικών που συμμετείχαν στην έρευνα εντοπίζονται στον χώρο Σένγκεν.
Οι πιο περιοριστικές περιοχές παραμένουν η Κεντρική και Βόρεια Αφρική, η Βόρεια Αμερική και η Βόρεια και Δυτική Ευρώπη.
Η Νότια Ασία και η Δυτική Αφρική είναι οι υποπεριοχές που έχουν δει τη μεγαλύτερη αύξηση στο άνοιγμα από την τελευταία έκθεση του UNWTO το 2018
Τα προγράμματα eVisa είναι διαδεδομένα στη Δυτική και Ανατολική Αφρική (36%) και στη Νότια Ασία (31%), ενώ η Βόρεια Αφρική, η Κεντρική Αμερική, η Βόρεια και η Δυτική Ευρώπη δεν προσφέρουν eVisas
Οι εξαιρέσεις από την υποχρέωση θεώρησης είναι πιο συχνές στην Καραϊβική (45%) και στην Κεντρική Αμερική (31%).
Οι πολιτικές θεωρήσεων κατά την άφιξη είναι συγκριτικά κοινές στην Ανατολική Αφρική (46%), τη Νότια Ασία (38%), τη Νοτιοανατολική Ασία (36%) και τη Δυτική Αφρική (32%).
Πρόοδος στη διευκόλυνση της έκδοσης θεωρήσεων παρατηρείται στη Μέση Ανατολή, όπου το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που χρειάζεται παραδοσιακή θεώρηση μειώθηκε από 71% το 2015 σε 57% το 2023. Η αμοιβαία απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) αυξήθηκε από 2 % το 2018 σε 87% το 2023. Οι χώρες του GCC θα εφαρμόσουν μια ενιαία τουριστική βίζα του Κόλπου έως το 2025, η οποία θα επιτρέπει στους κατόχους βίζας να ταξιδεύουν στις έξι χώρες του Κόλπου (Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένες Πολιτείες Αραβικά Εμιράτα)
Οι παραδοσιακές απαιτήσεις θεώρησης είναι πιο διαδεδομένες στη Βόρεια Αμερική (84%), τη Βόρεια Αφρική (79%), ακολουθούμενες από τις υποπεριοχές της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης και τη Βορειοανατολική Ασία, όλες με ποσοστά άνω του 70%.
Συστάσεις για βελτιωμένα ταξίδια
Η έκθεση υπογραμμίζει τον κεντρικό ρόλο των βελτιώσεων της πολιτικής θεωρήσεων για την προώθηση της τουριστικής ανάπτυξης. Οι βασικές συστάσεις περιλαμβάνουν αυξημένη ενσωμάτωση των τουριστικών προοπτικών στις στρατηγικές έκδοσης βίζας, στοχευμένα προγράμματα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για αγορές ταξιδιωτών χαμηλού κινδύνου και διευρυμένες διευκολύνσεις έκδοσης βίζας κατά την άφιξη. Επιπλέον, η σαφής επικοινωνία σχετικά με τις πολιτικές θεωρήσεων είναι ζωτικής σημασίας, μαζί με μια βελτιωμένη διαδικασία αίτησης θεώρησης, επιταχυνόμενους χρόνους διεκπεραίωσης και βελτιστοποιημένες διαδικασίες εισόδου για μια βελτιωμένη εμπειρία επισκεπτών.
ΗΠΑ
Με το 33% του παγκόσμιου πληθυσμού να μπορεί να εισέλθει χωρίς βίζα, αυτή η περιοχή έχει το υψηλότερο ποσοστό εξαίρεσης από τη βίζα σε σύγκριση με άλλες. Ωστόσο, ένα σημαντικό 53% εξακολουθεί να χρειάζεται να εξασφαλίσει μια παραδοσιακή βίζα πριν από την αναχώρηση. Η Βόρεια Αμερική είναι η πιο περιοριστική υποπεριοχή σε παγκόσμια κλίμακα, επιτρέποντας μόνο στο 7% του παγκόσμιου πληθυσμού να απαλλάσσεται από τη θεώρηση εισόδου.
Αντίθετα, η Καραϊβική αναγνωρίζεται ως μία από τις πιο φιλόξενες υποπεριοχές, με το 45% των ανθρώπων παγκοσμίως να απολαμβάνουν πρόσβαση χωρίς βίζα. Ομοίως, χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής έχουν καταργήσει τις απαιτήσεις θεώρησης για σημαντικό αριθμό αγορών προέλευσης, επιβεβαιώνοντας τη θέση της Αμερικής ως πρωτοπόρου στη διευκόλυνση της έκδοσης θεωρήσεων.
Ασία και Ειρηνικό
Η περιοχή συνεχίζει να ανοίγει το δρόμο για τη διευκόλυνση των διεθνών ταξιδιών. Η Ασία και ο Ειρηνικός προσφέρουν επιλογές βίζας κατά την άφιξη στο ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού, αριθμός που δεν συγκρίνεται με καμία άλλη περιοχή. Μέχρι τον Μάιο του 2023, το 19% του παγκόσμιου πληθυσμού μπορεί να εισέλθει σε αυτήν την περιοχή χωρίς βίζα.
Μια πιο προσεκτική ματιά στις υποπεριοχές αποκαλύπτει ότι η Νοτιοανατολική Ασία είναι μια από τις πιο φιλόξενες περιοχές παγκοσμίως. Από το 2023, το 24% του παγκόσμιου πληθυσμού μπορεί να εισέλθει χωρίς βίζα, το 36% είναι επιλέξιμο για βίζα κατά την άφιξη, το 19% μπορεί να υποβάλει αίτηση για eVisa και μόνο το 21% απαιτείται να αποκτήσει μια παραδοσιακή βίζα πριν ταξιδέψει στη Νοτιοανατολική Ασία.
Ευρώπη
Οι ευρωπαϊκοί προορισμοί έχουν διατηρήσει σχετικά περιοριστικές πολιτικές θεωρήσεων, αν και με κάποια πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Από το 2023, το 26% του παγκόσμιου πληθυσμού μπορεί να εισέλθει στην Ευρώπη χωρίς βίζα, σημειώνοντας αύξηση από 22% το 2015. Ωστόσο, η Ευρώπη έχει την υψηλότερη ζήτηση για παραδοσιακές βίζες, με το 63% του παγκόσμιου πληθυσμού να χρειάζεται μια βίζα για είσοδο. μειώνεται από 76% το 2015.
Εξετάζοντας τις υποπεριφερειακές πολιτικές θεωρήσεων, η Βόρεια, η Δυτική και η Νότια/Μεσογειακή Ευρώπη παρουσιάζουν σχετικά συνεπείς κανονισμούς. Η υποπεριοχή της Κεντρικής/Ανατολικής Ευρώπης έχει εξαλείψει τις απαιτήσεις βίζας για το 26% του παγκόσμιου πληθυσμού το 2023, από 20% το 2018. Στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο, τα έθνη της ΕΕ-27 δείχνουν σημαντικό άνοιγμα, ιδίως καθώς επιτρέπουν το 23% των ο παγκόσμιος πληθυσμός να εισέλθει χωρίς βίζα
Μέση Ανατολή
Η περιοχή της Μέσης Ανατολής έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στη διευκόλυνση της έκδοσης θεωρήσεων. Το 2015, ένα σημαντικό 71% του παγκόσμιου πληθυσμού χρειαζόταν να εξασφαλίσει μια παραδοσιακή βίζα πριν επισκεφτεί τη Μέση Ανατολή. Μέχρι τον Μάιο του 2023, το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 57%. Παρά τις βελτιώσεις στη διεκπεραίωση της έκδοσης θεωρήσεων, η περιοχή διατηρεί το χαμηλότερο ποσοστό εξαίρεσης από την υποχρέωση θεώρησης, με μόνο το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού να μπορεί να εισέλθει χωρίς βίζα
Αφρική
Από περιφερειακή σκοπιά, η Αφρική έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στη διευκόλυνση της έκδοσης θεωρήσεων. Μέχρι τον Μάιο του 2023, η απαίτηση για παραδοσιακή θεώρηση εισόδου στην Αφρική έχει πέσει στο 33% του παγκόσμιου πληθυσμού, από 45% το 2018.
Τον Δεκέμβριο του 2023, ο Πρόεδρος της Κένυας ανακοίνωσε ότι δεν θα απαιτείται πλέον βίζα για τους τουρίστες από τον Ιανουάριο του 2024. Αντ’ αυτού θα απαιτείται ηλεκτρονική άδεια ταξιδιού. Ενώ η Βόρεια Αφρική και η Κεντρική Αφρική επιβάλλουν ορισμένους από τους πιο αυστηρούς κανονισμούς για τις βίζες της περιοχής και του κόσμου, η Ανατολική Αφρική ξεχωρίζει ως η πιο φιλόξενη υποπεριοχή παγκοσμίως. Αυτό οφείλεται ιδιαίτερα στην πολιτική βίζας κατά την άφιξη, η οποία επιτρέπει στο 46% των ταξιδιωτών σε όλο τον κόσμο να αποκτήσουν βίζα κατά την είσοδο, και στο σύστημα eVisa, το οποίο είναι διαθέσιμο στο 36% των διεθνών τουριστών.