Φρένο στην έκρηξη του τουρισμού κρουαζιέρας στο λιμάνι του προσπαθεί να θέσει το Δουβλίνο.

Οι τοπικές αρχές αποφάσισαν ότι φέτος μόνο 80 από τα 160 σκάφη που ζήτησαν άδεια θα μπορούν να αποβιβαστούν. Έως το 2020, υπήρχαν ήδη 140 προγραμματισμένες αποθήκες στις εκβολές του ποταμού Liffey.

Η απόφαση λήφθηκε για να αποφευχθεί η κατάρρευση του λιμένα, ο οποίος επίσης σημείωσε αύξηση 36% στις μεταφορές φορτίων τα τελευταία έξι χρόνια.

Το καλοκαίρι θα επιτρέπονται μόνο δύο μεγάλα σκάφη την εβδομάδα. Το χειμώνα μόνο ένα και μόνο οι ενδιάμεσοι έλεγχοι κατά τη διάρκεια της περιόδου θα επιτρέπονται καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους. Με άλλα λόγια, καμία άλλη κρουαζιέρα δεν θα χρησιμοποιήσει το λιμάνι του Δουβλίνου ως σημείο εκκίνησης ή τελική άφιξη.

Σύμφωνα με την CLIA, η απομάκρυνση του βασικού λιμένα του Δουβλίνου θα σημαίνει απώλεια 120 ταξιδιών και περίπου 100.000 επιβάτες ετησίως. Αυτό αντιπροσωπεύει έσοδα 10 εκατομμυρίων ευρώ για τον τουρισμό του Δουβλίνου κατά την περίοδο αυτή.

Ο σύλλογος εκτιμά ότι ένας επιβάτης κρουαζιερόπλοιου ξοδεύει κατά μέσο όρο 90 ευρώ σε κάθε παραμονή. Το εν λόγω ποσό αυξάνεται στα 249 ευρώ όταν πρόκειται για λιμένα αναχώρησης ή άφιξης.

Αμστερνταμ

Άλλες ευρωπαϊκές πόλεις έλαβαν παρόμοια μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι ο τουρισμός με κρουαζιέρες είναι ισορροπημένος.

Στην περίπτωση του Ντουμπρόβνικ, περιορίστηκαν οι καθημερινές επισκέψεις σε 4.000 άτομα και δύο κρουαζιέρες την ημέρα. Μέχρι το περασμένο έτος, έως και 6 πλοία θα μπορούσαν να αποβιβαστούν στο κροατικό λιμάνι, στο οποίο στεγάζονταν περισσότεροι από 10.000 επιβάτες ταυτόχρονα.

Το Άμστερνταμ εισήγαγε τέλος 8 ευρώ σε κάθε επιβάτη κρουαζιερόπλοιου που μένει λιγότερο από 24 ώρες στην πόλη.

Βαρκελώνη

Όσο για τη Βαρκελώνη, το σημαντικότερο λιμάνι της Μεσογείου για κρουαζιερόπλοια, η αναδιοργάνωση του λιμανιού της θα σημαίνει ότι θα υπάρχουν μέχρι 7 σταθμοί, ένας λιγότερο από ό, τι σήμερα.