
Σύνταξη: tourismtoday.gr
Με την ανάκαμψη των ταξιδιών σε όλο τον κόσμο να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των εκπροσώπων της τουριστικής βιομηχανίας και την Αμερική να ηγείται στην πορεία προς την ολική επαναφορά στα προ πανδημίας επίπεδα τόσο το 2021 όσο και το 2022, η FowardKeys διαπιστώνει ότι σταδιακά τον δρόμο της αποκατάστασης της τουριστικής κίνησης παίρνουν η Αφρική και η Μέση Ανατολή.
Οι διεθνείς αφίξεις στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή το β’ τρίμηνο του 2022 βρίσκονται στο -33% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019, ποσοστό πάνω από το συνολικό μέσο όρο που βρίσκεται στο -45%. Αφρική και Μέση Ανατολή βρίσκονται πια λίγο πιο πίσω από την κορυφαία περιοχή ανάκαμψης, την Αμερική (-27%). Ενδεικτικό της ισχυρής επίδοσης των συγκεκριμένων περιοχών είναι το γεγονός ότι πέρυσι το ίδιο ποσοστό διαμορφωνόταν στο -64%.
Ο πιο ανθεκτικός προορισμός στη Μέση Ανατολή
Με βάση τα εισιτήρια που έχουν εκδοθεί για διεθνείς αφίξεις στη Μέση Ανατολή το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το Κατάρ παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ανάκαμψη, με αύξηση 7% σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Στη 2η και 3η θέση βρίσκονται η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αντίστοιχα. Και οι δύο χώρες καταγράφουν καλύτερες επιδόσεις έναντι του συνολικού μέσου όρου του -33% που καταγράφεται για την περιοχή.
Η μεγαλύτερη αγορά προέλευσης για τη Μέση Ανατολή είναι το Ηνωμένο Βασίλειο με μερίδιο 12,8%. Σε σύγκριση με το 2019 η ζήτηση από το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται μόλις στο -6%, ενώ οι ΗΠΑ φαίνεται ότι οδηγούν την ανάκαμψη με αύξηση της ζήτησης κατά 15% σε σχέση με το 2019 και το μερίδιο να είναι ελαφρώς μικρότερο στο 11,3%.
«Εξετάζοντας συγκεκριμένα το Κατάρ, βλέπουμε αύξηση +76% σε σύγκριση με το 2019 για τις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και επίσης καταγράφουμε άνοδο +105% στις αφίξεις από τις ΗΠΑ σε σχέση με το 2019. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προκλήσεις με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπος πρόσφατα ο τουριστικός τομέας, αυτά τα νούμερα είναι ενθαρρυντικά για το Κατάρ ενόψει του Παγκόσμιου Κυπέλλου FIFA τον Νοέμβριο», λέει ο Olivier Ponti, αντιπρόεδρος του Insights στο ForwardKeys.
Ταξίδια πολυτελείας
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι και το γεγονός ότι το μερίδιο των premium θέσεων έχει αυξηθεί κατά +4,3% σε σχέση με το 2019. Είναι ενδεικτικό ότι οι premium κατηγορίες οδηγούν την ανάκαμψη, με πτώση μόλις κατά -14% έναντι των επιπέδων πριν από την πανδημία. Την ίδια στιγμή, τα εισιτήρια οικονομικής θέσης βρίσκονται στο -37% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019.
Ως προς τα αεροδρόμια που καταγράφουν καλύτερες επιδόσεις, στην πρώτη θέση για διεθνείς αφίξεις από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο βρίσκεται η Χουργκάντα, η οποία παρουσιάζει αύξηση 17% στα προ-πανδημικά επίπεδα, ενώ ένας ακόμη προορισμός που ξεχωρίζει είναι η Ντόχα.
«Αυτή η τάση ενισχύθηκε από τη διατήρηση των περισσότερων αεροπορικών υπηρεσιών στη Ντόχα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και την προσθήκη περισσότερων δρομολογίων από την Qatar Airways», λέει ο ειδικός της Africa Market, Shingai George.
«Όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν εν ριπή οφθαλμού, καθώς είδαμε τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής να γίνονται κανόνας και οι κρατήσεις να εκτινάσσονται στα ύψη μέσα σε μια νύχτα όταν χαλαρώνουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Διαπιστώνουμε, δε, ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών για τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων αυξάνεται ξανά, με τους Αμερικανούς να ηγούνται τώρα της αναθέρμανσης των ταξιδιών σε όλο τον κόσμο», προσθέτει.