35 εκατ αφίξεις και  20 δις ευρώ έσοδα είναι ο νέος στόχος του ΣΕΤΕ, σύμφωνα με τον ανανεωμένο Οδικό Χάρτη, για τον ελληνικό τουρισμό το 2021, σύμφωνα με μελέτη της PwC-REMaCO , που παρουσιάστηκε από το βήμα του 15ου Συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Ειδικότερα, το 2021 οι αφίξεις εκτιμάται ότι θα φθάσουν στα 34,8 εκατομμύρια από 26 εκατομμύρια που είναι σήμερα και τα έσοδα θα ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, η συνεισφορά του τουρισμού στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τον  Λεωνίδα Παπαϊωάννου , θα ανέλθει στα 44 δισ. ευρώ και οι απασχολούμενοι, άμεσοι και έμμεσοι, στον τουριστικό κλάδο θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο.

Απαραίτητη προϋπόθεση , όμως,για την επίτευξη του στόχου είναι η  πολιτική και κοινωνική σταθερότητα και η πραγματοποίηση επενδύσεων ύψους 6,5 δις ευρώ, από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στην επόμενη 5ετια. Το ύψος αυτό αφορά νέες επενδύσεις και όχι ανακαινίσεις ξενοδοχείων και αναβαθμίσεις δημοσίων υποδομών για τις οποίες θα χρειασθεί ένα ανάλογο ποσό.

Επομένως,  θα χρειασθούν 105 χιλ. επιπλέον νέες κλίνες 5 αστέρων την επόμενη 5ετια, είτε με τη δημιουργία νέων είτε με την αναβάθμιση υπαρχόντων μονάδων ώστε να επιτευχθούν οι ποιοτικοί στόχοι του νέου Οδικού Χάρτη.

Οι στόχοι δεν θα είναι οριζόντιοι για όλους τους προορισμούς της χώρας. Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι μέχρι το 2021 ο στόχος για την Κρήτη είναι να έχει αύξηση 15% στις αφίξεις και 20% στα έσοδα ενώ για την κεντρική Μακεδονία ο στόχος είναι αντίστροφος (αύξηση 20% στις αφίξεις και 15% στα έσοδα).

Ο κ. Παπαϊωάννου παρουσίασε τους επιμέρους στόχους για τα θεματικά προϊόντα που πρέπει να αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια, στα οποία πλέον περιλαμβάνεται και ο Οδικός Τουρισμός. Όπως είπε, ο οδικός τουρισμός αποτελεί πλέον βασικό τουριστικό προορισμό και δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο.

Η εκτίμηση είναι ότι ο οδικός τουρισμός μπορεί να προσελκύει το 12% των συνολικών αφίξεων κάθε χρόνο, έχοντας μερίδιο 6% στα συνολικά έσοδα.

Παρουσιάζοντας τις προοπτικές του city break σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο κ. Παπαϊωάννου είπε ότι το 2021 οι 2 πόλεις μπορούν να προσελκύουν το 4% των συνολικών αφίξεων, με μερίδιο 6% στα συνολικά έσοδα.

Ως προς τον συνεδριακό τουρισμό, ο κύριος στόχος, είπε, πρέπει να είναι η προσέλκυση συνεδρίων κάτω των 5.000 συνέδρων. Βασική έλλειψη που πρέπει να αρθεί είναι ο κεντρικός συντονισμός των συνεδριακών υποδομών.

Ευοίωνες προοπτικές διαγράφονται για τον πολιτιστικό και θρησκευτικό τουρισμό. Όπως είπε, για τον πολιτιστικό τουρισμό εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η αγορά της Κίνας. Στον τομέα αυτόν, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ψηφιοποίηση των προϊόντων πολιτιστικού τουρισμού.

Το γιότινγκ και η κρουαζιέρα εφόσον βελτιωθούν οι σχετικές υποδομές, και γίνουν περισσότερα ελληνικά λιμάνια home porting, θα μπορούν να εισφέρουν το 10% των συνολικών αφίξεων και το 3% των εσόδων μέχρι το 2021.