
ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ (pressntigri@gmail.com)
Στον αστερισμό των εξαγορών και συγχωνεύσεων έχει εισέλθει η ελληνική ασφαλιστική αγορά, σύμφωνα με τοποθετήσεις κορυφαίων παραγόντων της. Οι αυστηροί κανόνες φερεγγυότητας αλλά και οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην ασφαλιστική αγορά καθιστούν επιτακτική τη συρρίκνωση του κλάδου και το προσεχές διάστημα αναμένεται καυτό όπου 3 ασφαλιστικές αναμένεται κατά πληροφορίες να αλλάξουν χέρια.
Παράλληλα η μεγέθυνση εταιρειών είναι μονόδρομος, ενώ η αποχώρηση ξένων και η πώληση του εν Ελλάδι πελατολογίου τους βρίσκονται ante portas.
Πολλές από τις εξαγορές θα έρθουν από έξω, καθώς οι πολυεθνικές εταιρείες στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού τους είτε θα επιδιώξουν την αποχώρηση είτε την ενίσχυση της παρουσίας τους στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.
Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις αυτές δεν σημαίνουν ότι δεν θα υπάρχουν μικρότερου μεγέθους ασφαλιστικές εταιρείες.
Μετά τον διευθύνοντα σύμβουλο της Generali Hellas κ. Πάνο Δημητρίου, που εκτίμησε σε συνέντευξή του ότι αναμένονται και άλλες εξαγορές στην ελληνική ασφαλιστική αγορά μετά τα deals Generali-AXA και CVC-Εθνικής Ασφαλιστικής, ήταν η σειρά του διευθύνοντος συμβούλου της Interamerican κ. Γιάννη Καντώρου να δηλώσει ότι η σύνθεση της ασφαλιστικής αγοράς θα αλλάξει μέσα στα επόμενα χρόνια, καθώς οι εξαγορές και οι συνεργασίες είναι αναπόφευκτες.
Πριν από τον κ. Καντώρο είχε τοποθετηθεί για το ίδιο θέμα της και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Eurolife κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, ο οποίος σημείωσε ότι ο Όμιλος είναι ανοικτός σε ευκαιρίες εξαγοράς που θα παρουσιαστούν.
Δεν είναι τυχαία άλλωστε η πρόσφατη επίσκεψη του κ. Πρεμ Γουάτσα της Faxfair στην Ελλάδα ο οποίος δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς ανοικτός για νέα deals. Κατά πληροφορίες αναμένονται και οι επόμενες κινήσεις του CVC Capital.
Η νέα μεγάλη εξαγορά της Metlife από τον όμιλο της NN αλλάζει για μία ακόμη φορά τα δεδομένα στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.
Η νέα εταιρεία, έτσι όπως θα μετεξελιχθεί μετά τη συγχώνευση της Metlife στη NN Hellas, θα είναι η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στη χώρα με βάση υπολογισμού την παραγωγή ασφαλίστρων, η οποία φτάνει συνδυασμένα στα 755,9 εκατ. ευρώ, εφόσον βέβαια το «ένα συν ένα κάνει τουλάχιστον δύο».
Αυτό είναι κάτι που οι εδώ πρωταγωνιστές των εξελίξεων το θεωρούν βέβαιο, ενώ σε ορισμένους συνομιλητές τους εκμυστηρεύονται και μια πιο αισιόδοξη άποψη, ότι μπορεί «ένα και ένα να κάνει τρία», καθώς οι δυο εταιρείες έχουν πολλά κοινά στοιχεία μεταξύ τους και κυρίως δυο πολύ ισχυρά, αποκλειστικά συνδεδεμένα, δίκτυα πωλήσεων.
Είναι γεγονός ότι ΝΝ Hellas και MetlIfe, κυρίως η δεύτερη που δεν έχει συνεργασία και με τράπεζα, στηρίζουν τις πωλήσεις τους στο παραδοσιακό δίκτυο agency, που κύριο χαρακτηριστικό είναι η αποκλειστική συνεργασία του ασφαλιστή με μια εταιρεία.
Τα δίκτυα πωλήσεων της ΝΝ και της MetLife θεωρούνται εδώ και δεκαετίες ως τα πιο ισχυρά δίκτυα στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. Επίσης η δύναμη πυρός της νέας εταιρείας θα αυξηθεί εφόσον, όπως αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση, προστεθούν και επιπλέον κανάλια απευθείας διανομής και μεσιτών.
Η κίνηση της NN Ελλάδος να εξαγοράσει την MetLife είναι η τρίτη που γίνεται σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.
Η αρχή έγινε στα τέλη του 2020 με την εξαγορά της AXA Ασφαλιστικής από την Generali, ακολούθησε η συμφωνία CVC – Εθνικής Τράπεζας για την Εθνική Ασφαλιστική και τώρα η συμφωνία NN-MetLife.
Πρόκειται για «εισαγόμενες» εξαγορές, ενδεικτικές των ανακατατάξεων που συντελούνται σε διεθνές επίπεδο, στο πλαίσιο επαναπροσδιορισμού των στρατηγικών από τους μεγάλους ασφαλιστικούς ομίλους του πλανήτη και της Ευρώπης ειδικότερα. Δεν αποκλείεται συνεπώς να ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες κινήσεις που θα επηρεάσουν και την ελληνική ασφαλιστική αγορά.
Νέα δεδομένα στην υγεία
Επίσης η εξαγορά της MetLife από την NN Ελλάδος δημιουργεί νέα δεδομένα και στις σχέσεις ασφαλιστικών εταιρειών και ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς αλλάζουν οι συσχετισμοί που έτειναν να διαμορφωθούν μετά την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από το fund CVC, το οποίο με άλλο βραχίονα ελέγχει τον Όμιλo Hellenic Healthcare Group (HHG) που ελέγχει Υγεία, Μητέρα, Metropolitan κ.λπ.
Στον κλάδο ασφάλισης υγείας διαμορφώνεται τώρα μία κρίσιμη μάζα μεγαλύτερη της Εθνικής Ασφαλιστικής, αυτή της NN-MetlIfe, ενώ ακολουθούν αυτή της Generali-AXA και της Interamerican, που μπορεί να αναδιατάξουν το «παιχνίδι» στις διαπραγματεύσεις ασφαλιστικών με ιδιωτικά νοσηλευτήρια.
Με βάση τα αθροιστικά παραγωγικά αποτελέσματα του 2020, η NN Hellas, με συνολική παραγωγή το 2020 στα 755,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 470,8 εκατ. ευρώ ανήκουν στη NN Hellas και τα 285,1 εκατ. ευρώ στη MetLife, θα είναι η πρώτη ασφαλιστική εταιρεία και μάλιστα για πρώτη φορά στην ασφαλιστική ιστορία της χώρας, η πρωτιά θα είναι σε μια ασφαλιστική που δραστηριοποιείται αποκλειστικά στον κλάδο ζωής.
Δεύτερη εταιρεία είναι η Εθνική Ασφαλιστική με 710,7 εκατ. ευρώ (παραγωγή ομίλου, που σημαίνει και Ρουμανία και Κύπρος) ή 669 εκατ. ευρώ η μητρική.
Η Εθνική Ασφαλιστική, που πέρασε στον έλεγχο του CVC, δραστηριοποιείται και στον κλάδο ζωής (508,3 εκατ.) και στις γενικές ασφαλίσεις (202,4 εκατ). Στην τρίτη θέση ο όμιλος της Eurolife με συνολική παραγωγή ασφαλίστρων 448,65 εκατ. ευρώ (380,9 εκατ. ευρώ στη ζωή). Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Generali με 405,5 εκατ. ευρώ παραγωγή (εκ των οποίων 235,3 εκατ. από την Generali και 170,2 από την εξαγορασθείσα ΑΧΑ Ασφαλιστική). Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει η Interamerican, με 372 εκατ. ευρώ συνολική παραγωγή σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις της.
Τη δεκάδα συμπληρώνουν οι Ergo (είχε εξαγοράσει την ΑΤΕ Ασφαλιστική), η Ευρωπαϊκή Πίστη, η Allianz, η Groupama και η Alpha Life.
Την ίδια στιγμή στα 2,82 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων στην ελληνική αγορά το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου, καταγράφοντας άνοδο 9,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με την έρευνα της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.
Ειδικότερα οι ασφαλίσεις Ζωής σημειώνουν μεγάλη άνοδο 15,3% στο ίδιο διάστημα, αγγίζοντας τα 1,34 δισ. ευρώ.
Παράλληλα οι ασφαλίσεις κατά ζημιών εμφάνισαν ποσοστιαία αύξηση κατά 4,8% στο 1,47 δισ., με κάμψη στα ασφάλιστρα των οχημάτων (-2,2% στα 473 εκατ. ευρώ) που καλύπτεται από την άνοδο 8,5% στην ασφάλιση λοιπών κλάδων κατά ζημιών.