Θέματα που αφορούν την παραμονή των Αγγλων στην Ζάκυνθο, συζήτησαν η Πρέσβης της Αγγλίας στην Ελλάδα Kate Smith και ο Δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς, σε συνάντηση τους στο Δημαρχείο του νησιού.
Συνοδευόμενη από τον Υποπρόξενο, Matthew Delapp, η Πρέσβης ενημερώθηκε για τη διαχείριση των απορριμμάτων και τις ενέργειες του Δήμου για να λυθεί για πάντα το πρόβλημα που απασχόλησε το νησί το προηγούμενο διάστημα και για την προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
«Είχα έρθει στη Ζάκυνθο πριν από 25 χρόνια και μου είχαν κάνει ιδιαίτερη εντύπωση οι εκκλησίες και το φυσικό τοπίο. Αντιλαμβάνομαι πλήρως γιατί οι συμπατριώτες μου επιλέγουν το νησί σας κάθε χρόνο για να περάσουν τις διακοπές τους.
Η Ζάκυνθος είναι το νησί του πολιτισμού και της ποίησης. Πλέον βλέπω ότι έχετε μια όμορφη πλατεία Σολωμού, ενώ θα αποκτήσετε νέο Δημοτικό Θέατρο.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Λαγανάς είναι ο πρώτος τουριστικός προορισμός για τους νεαρούς Βρετανούς ανά τον κόσμο. Η παρουσία μου εδώ αφορά τη σύσφιξη των σχέσεών μας και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που σας συναντώ. Παράλληλα, πληροφορήθηκα με χαρά πως βελτιώθηκε φέτος η αστυνόμευση στον Λαγανά, παρά το γεγονός πως έκλεισε το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.
Από την πλευρά μας κάνουμε καμπάνιες για να μην υπάρχει υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ενώ δίνουμε βαρύτητα πλέον και στην προσοχή που πρέπει να υπάρχει στην ενοικίαση των τετράτροχων οχημάτων (γουρούνες), αφού κάθε χρόνο έχουμε πέντε με έξι θανάτους» ανέφερε η Πρέσβης.
Η κ. Smith έθεσε και το πρόβλημα που υπάρχει με τα αδέσποτα ζώα, με τον Δήμαρχο να επισημαίνει πως ο Δήμος έχει κάνει σύμβαση με ορισμένους κτηνιάτρους και πρόσθεσε πως για το ζήτημα αυτό ευθύνη φέρουν και οι τουρίστες, οι οποίοι παίρνουν ένα ζώο και στη συνέχεια το παρατάνε, με αποτέλεσμα το θέμα αυτό να μεγενθύνεται και ο Δήμος να μην μπορεί να αντεπεξέλθει πλήρως, λόγω και των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει.
Άλλο θέμα που συζητήθηκε ήταν τα “μπαλόνια”, που αλλάζουν τη διάθεση των τουριστών και πωλούνται ανεξέλεγκτα στα μπαρ, με την Πρέσβη να επισημαίνει πως θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για απαγόρευσή τους από το Ελληνικό κράτος.
Στη συνέχεια η κ. Smith ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκο Τσίπηρα, ότι οι Βρετανοί είναι οι καλύτεροι πελάτες για τους Ζακυνθινούς επιχειρηματίες αφού ενισχύουν την οικονομία και πρόσθεσε πως στόχος είναι να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος, ζητώντας να υπάρξει μια συνεργασία με Βρετανούς δημοσιογράφους, οι οποίοι θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν στο νησί μας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αντίοχος-Μπαλιακράς, ενημέρωσε την Πρέσβη για την εξαγωγή της μαύρης σταφίδας (πάνω από 1.000 τόνοι ετησίως) και μάλιστα τόνισε πως υπάρχουν πολλά συγγράμματα στην Αγγλία, τα οποία υποστηρίζουν πως ήταν έθιμο ο διάδοχος του Αγγλικού θρόνου να υποδέχεται το πρώτο καράβι από τη Ζάκυνθο που έφτανε στο λιμάνι της Βρετανίας για να δοκιμάσει τη σταφίδα.
Τέλος, ο Δήμαρχος σημείωσε πως έχει ξεκινήσει διαδικασία αδελφοποίησης με το Δήμο του Λάουθ, ώστε να υπάρξει πολιτιστική συνεργασία, αφού μας ενώνει ο Ανδρέας Κάλβος.