Ευοδώθηκαν οι προσπάθειες 20 ετών και πλέον το «Αρχοντικό Μανούση» πέρασε στον Δήμο Βοΐου. Πρόκειται για το επιστέγασμα της προσπάθειας που είχε ξεκινήσει ο πρώην δήμος Σιάτιστας με τον ΕΟΤ, στη συνέχεια με τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ), για να ακολουθήσει η Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ).
Μετά την οριστική έγκριση, που υπογράφηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2017 από τη διοίκηση της ΕΤΑΔ, το ιστορικό κτίριο μεταγράφτηκε πριν από λίγες ημέρες στο υποθηκοφυλακείο Σιάτιστας στο περιουσιολόγιο του Δήμου Βοϊου.
«Είμαστε έτοιμοι για την περαιτέρω αξιοποίηση και προβολή του Αρχοντικού, που αποτελεί μοναδικό μνημείο αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου μας», ανέφερε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Βοΐου, Δημήτρης Λαμπρόπουλος. Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι έληξε αισίως μια εκκρεμότητα περίπου 20 ετών.
Το «Αρχοντικό Μανούση» βρίσκεται στη συνοικία Χώρα και χρονολογείται με επιγραφή στην πρόσοψή του στο 1762-63. Η κατασκευή του γίνεται την περίοδο που η Σιάτιστα γνωρίζει την μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξή της, ως εμπορικό κέντρο με έντονη παρουσία στον ευρύτερο χώρο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και της Κεντρικής Ευρώπης.
Η πλούσια διακόσμηση του κτιρίου αντικατοπτρίζει τον πλούτο της οικογένειας Μανούση, που είχε δημιουργήσει έναν από τους ισχυρότερους σιατιστινούς εμπορικούς οίκους στην Αυστροουγγρική αυτοκρατορία.
Ο γιος της οικογένειας Θόδωρος Μανούσης βαθιά μορφωμένος για τα δεδομένα της εποχής, διετέλεσε πανεπιστημιακός δάσκαλος στο πρώτο πανεπιστήμιο Αθηνών, εθνικός ευεργέτης, ενώ δώρισε την πλούσια βιβλιοθήκη του στο πανεπιστήμιο. Ακόμη και σήμερα, το ίδρυμα που θέσπισε μέσα από κληροδοτήματα που διαθέτει προσφέρει υποτροφίες σπουδών στους νέους και νέες της Σιάτιστας.
Διαθέτει εξαιρετικής ποιότητας ξυλόγλυπτα που στολίζουν τους χώρους στο μεσοπάτωμα και στον όροφο, ενώ οι τοιχοποιίες του κτιρίου καλύπτονται από μια ποικιλία ζωγραφικών απεικονίσεων.
Το κτίριο στο παρελθόν ήταν επισκέψιμο, αλλά σήμερα χρειάζεται επειγόντως να γίνουν εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης στα εσωτερικά δώματα του κτίσματος.
Οι μελέτες και το ΕΣΠΑ
Όπως αναφέρει ο δήμαρχος της περιοχής, «υπάρχουν έτοιμες μελέτες για την πλήρη ανακαίνιση και αποκατάσταση των φθορών που έχει υποστεί το κτίριο». Μάλιστα, ο κ. Λαμπρόπουλος διαβεβαιώνει πως «προλαβαίνουμε να το εντάξουμε στα τρέχοντα χρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ».