Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας : «θα θέλαμε να διαχέονται περισσότερα έμμεσα έσοδα στην πόλη και στην αγορά από την τουριστική ανάπτυξη και γι’ αυτό θα δουλέψουμε το επόμενο διάστημα»
+ 5,5% οι διανυκτερεύσεις στη Θεσσαλονίκη
του ΧΑΡΗ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗ (pressntigri@gmail.com)
Πολυσχιδής προσωπικότητα με γνώσεις στην ανάπτυξη διεθνών σχέσεων αλλά και ταλέντο στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων ενός προορισμού. Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού της Θεσσαλονίκης κ Σπύρος Πέγκας έχει ταυτιστεί με την τουριστική αναρρίχηση της συμπρωτεύουσας. Τα έσοδα έχουν επαυξηθεί και οι επερχόμενες επενδύσεις αποτελούν παρακαταθήκη για έκρηξη της τουριστικής κίνησης στη Θεσσαλονίκη τα προσεχή έτη.
Όπως επισημαίνει στον ΕΤ της Κυριακής ο κ. Πέγκας «η Θεσσαλονίκη έχει κατορθώσει τα τελευταία χρόνια και εξασκεί μια πολιτική εξωστρέφειας που βρίσκει αναφορές σε πολλές, διαφορετικές αγορές. Αξιοποιώντας το πολυπολιτισμικό παρελθόν της πόλης μας, ξεκινήσαμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική αναφοράς σε αγορές του εξωτερικού. Ξεκινήσαμε από το Ισραήλ, την Τουρκία και τη Ρωσία λόγω των ιδιαίτερων πολιτισμικών και ιστορικών αναφορών με τη Θεσσαλονίκη, οργώσαμε στην κυριολεξία στη συνέχεια τις όμορες γειτονικές μας αγορές, της ευρύτερης νοτιοανατολικής, βαλκανικής Ευρώπης και τώρα πια με τη ‘Διπλωματία Πόλεων’ βρισκόμαστε τακτικά με παρουσιάσεις και δημοσιεύματα στις λεγόμενες ώριμες δυτικές αγορές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εναλλαχτούν τα τελευταία πέντε χρόνια στην κορυφή της επισκεψιμότητας της πόλης Κύπριοι, Ρώσοι, Τούρκοι, ενώ βρίσκονται σταθερά στην πρώτη πεντάδα τα δυο τελευταία χρόνια οι Γερμανοί και οι Αμερικάνοι. Οι Βαλκάνιοι γείτονες μας είναι μια σταθερή δεξαμενή επισκεπτών την οποία επίσης εκτιμούμε και σταθερά φροντίζουμε να καλλιεργούμε. Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι όλη αυτή η προσπάθεια έχει αποτυπωθεί σε διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, με τη Θεσσαλονίκη να έχει μπει στην κορυφή των προορισμών για πολλούς λόγους, όπως η γαστρονομία της, η ζωή της, η ιστορία της, ο νεανικός της χαρακτήρα». Αγκάθι όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη αλλά για όλη την Ελλάδα αποτελεί ο εσωτερικός τουρισμός.
«Η διοίκηση του δήμου, προσωπικά ο Γιάννης Μπουτάρης και όλοι οι φορείς τουρισμού της πόλης συνεργαστήκαμε στενά από την αρχή και δουλέψαμε ταχύτατα και αποτελεσματικά, ώστε να καλύψουμε το κενό των Ελλήνων κυρίως εμπορικών επισκεπτών. Το 2010 με ένα εκατομμύριο και κάτι διανυκτερεύσεις οι Έλληνες αποτελούσαν το 75% των επισκεπτών της Θεσσαλονίκης. Σήμερα με 2,5 εκ. διανυκτερεύσεις οι Έλληνες αποτελούν το 50%. Άρα η συνολική μείωση είναι μικρή και έγινε γρήγορα ανώδυνη, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια βιώνουμε και μια επανάκαμψη των Ελλήνων leisure πια τουριστών στην πόλη μας».
Προσθέτει ο κ. Πέγκας και συμπληρώνει «η Θεσσαλονίκη έχει σταθερά τα τελευταία 4 εξάμηνα ποσοστιαία άνοδο κατά 5,5% σε ό, τι αφορά τις πληρότητες. Αυτό είναι λογικό σε μια πόλη που έχει πια στα καταλύματα πληρότητες που ξεπερνούν το 70%. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι τα τρία τελευταία καλοκαίρια η πόλη έχει πάρα πολλούς τουρίστες. Κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε στο παρελθόν και οι ξενοδόχοι μπορούν να το επιβεβαιώσουν. Επίσης οι ποιοτικοί δείκτες (τιμή/δωμάτιο) ανεβαίνουν». Αναφορικά με τις αγορές στόχους τα προσεχή έτη ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης τονίζει :
«Από το 2018/19 στρέφουμε την προσοχή μας και στις δυναμικά ανερχόμενες αγορές όπως είναι η Κίνα, η Ινδία, η Αραβική Χερσόνησος, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Πολλά θα εξαρτηθούν και από τις μελλοντικές αεροπορικές συνδέσεις από και προς το αεροδρόμιο ‘Μακεδονία’». Για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη Θεσσαλονίκη ο κ. Πέγκας υποστηρίζει ότι «απαιτείται επαγγελματική προσέγγιση και στρατηγική από το βασικό φορέα διαχείρισης του Λιμανιού Θεσσαλονίκης. Αποτέλεσμα της απουσίας αυτής της στρατηγικής είναι να έχουμε φέτος μόνο πέντε αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στη Θεσσαλονίκη. Η απουσία κρουαζιερόπλοιων βέβαια, σχετίζεται και με την γενικότερη κατάσταση στην Μεσόγειο, τις πολιτικές εξελίξεις της Τουρκίας, το πρόσφατο δημοψήφισμα και την επιλογή Ερντογάν να γυρίσει την πλάτη στην Ευρώπη. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα το 2017 και το 2018 να είναι χρονιές δύσκολες για τον τομέα της κρουαζιέρας. Είμαστε, όμως, αισιόδοξοι διότι ήδη στις πρώτες διερευνητικές συζητήσεις με την ανάδοχη κοινοπραξία που θα αναλάβει πολύ σύντομα να «τρέξει» το λιμάνι, έχει μπει το θέμα της ανάπτυξης της κρουαζιέρας ψηλά στην ατζέντα». Σχετικά μα την δημιουργία νέων επενδύσεων στην Θεσσαλονίκη καταλήγοντας αναφέρει ότι «μόνο τα τελευταία δυο χρόνια έχουν δημιουργηθεί οκτώ νέα καταλύματα στην πόλη. Η εντυπωσιακή αγορά του περίφημου ‘Ολυμπος-Νάουσα’ στο παλαιό παραλιακό μέτωπο και η αξιοποίησή του ως ξενοδοχείο, το ενδιαφέρον πολυεθνικών αλυσίδων και funds, η ιδιωτικοποίηση της παραδοσιακής αγοράς Μοδιάνο και οι σημαντικές επενδύσεις στο αεροδρόμιο και το λιμάνι της πόλης καταδεικνύουν ότι τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη. Η πόλη έχει πολλές, περισσότερες δυνατότητες».