Η ζωή στην Ελλάδα έχει γεμίσει από αναμάρτητους και γι αυτό κάνει εντύπωση όταν κάποια δέχεται ότι δεν είναι.
Mea culpa για κάποια σχόλια μου που με χαρακτήρισαν ως ομοφοβική αλλά για να ξέρετε έκανα ρεπορτάζ και ανακάλυψα εξόχως ενδιαφέροντα θέματα και θα ήθελα να τα μοιραστώ μαζί σας.
Έτσι για να ξέρετε το LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual, Trans Gender) κοινό υπολογίζεται να φτάνει το 15% της συνολικής τουριστικής κίνησης. Επίσης η πλειοψηφία του LGBT κοινού ανήκει στην Mid range κατηγορία ταξιδιώτη, αμέσως επόμενη έρχεται η Luxury κατηγορία, ενώ το μικρότερο ποσοστό ταξιδεύει στην κατηγορίαbudget – economy. Έμαθα και κάτι ακόμη. Το Destsetters αποτελεί το μοναδικό παγκοσμίως ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης ξενοδοχείων και τουριστικών εταιρειών σχετικά με το LGBT κοινό, και στο ενεργό του πελατολόγιο συμπεριλαμβάνονται παραπάνω από 20 ξενοδοχειακά brands από την Ελλάδα και την Κύπρο. Το διάστημα αυτό γίνεται ανάπτυξη του brand σε άλλες χώρες της Μεσογείου όπως Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία ενώ σύντομα εξετάζεται η ανάπτυξή του σε χώρες τις Λατινικής Αμερικής.
Χαίρομαι για τα μηνύματα που λαμβάνω αναφορικά με την ισχυρή διεισδυτικότητα (ειδικότης μου) της στήλης μου. Όχι μην φοβάστε δεν θα εγκαταλείψω. Η εγκατάλειψη της προσπάθειας και η αποτυχία δεν μπορεί να είναι δική μου επιλογή.
Καλέ τι γίνεται στον ΕΟΤ; Έμαθα ότι ο Οργανισμός έχει ξεμείνει με ένα μόνο νομικό σύμβουλο και κάτι εκπαιδευόμενους. Και καλά αναρωτιέμαι που βρίσκει χρόνο ο εν λόγω νομικός, αφού το ποδόσφαιρο παραμένει στις κύριες ενασχολήσεις του ;
«Με χίλια τρέχει» ο Ιατρικός τουρισμός
To ποσό των 400 εκατ. ευρω μπορεί να εισφέρει στην οικονομία της χώρας τα επόμενα 2-3 έτη ο κλάδος του ιατρικού τουρισμού. Το Σχέδιο Νόμου για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τα τέλη του 2012. Τα παραπάνω μεταξύ άλλων ανακοινώθηκαν στην εκδήλωση παρουσίασης της μελέτης «Ανάπτυξη Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα» που διοργανώθηκε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο. Υπογραμμίζεται ότι η αναφερόμενη εκδήλωση εντάσσεται στην ανάλυση και άσκηση πολιτικών στα κύρια ζητήματα που απασχολούν τον ελληνικό τουρισμό, η οποία εγκαινιάστηκε πέρυσι από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος.
Στα κύρια συμπεράσματα της αναφερόμενης μελέτης καταγράφεται ότι τα έσοδα που προκύπτουν ετησίως από 5 εκατ. περίπου ασθενείς του ιατρικού τουρισμού προσεγγίζουν τα 20 εκατ. δολάρια με μέσο όρο ιατρικής δαπάνης 3.000 ως 4.000 δολάρια. Επισημαίνεται ότι το μέγεθος αναφέρεται μόνο στον ιατρικό τουρισμό επιλογής, και μόνο στις δαπάνες ιατρικών υπηρεσιών (όχι ταξίδι και διαμονή εκτός νοσοκομείων). Όπως τονίζεται οι χώρες με τα περισσότερα έσοδα από ιατρικό τουρισμό είναι οι : Ινδία, Σιγκαπούρη, Ταϋλάνδη, Βραζιλία, Μεξικό, Κόστα Ρίκα, Κούβα, Ουγγαρία, Τουρκία.
Σύμφωνα με τη μελέτη «Ανάπτυξη Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα» οι Ευρωπαίοι ταξιδεύουν σχετικά λιγότερο για ιατρικούς σκοπούς, ίσως επειδή οι ανάγκες υγείας τους καλύπτονται σε μεγαλύτερο βαθμό από δημόσια συστήματα υγείας ή ασφάλισης. Αντίθετα η μεσαία τάξη στην Ασία και στην Αμερική τείνει να πληρώνει ιδιωτικά, και ίσως αυτό εξηγεί την μεγαλύτερη ανάπτυξη προορισμών στην Ασία και την Νότιο Αμερική. Σημειωτέον όμως ότι μια νέα Οδηγία για τη Διασυνοριακή Φροντίδα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιτρέψει αργά ή γρήγορα στους Ευρωπαίους να λαμβάνουν υπηρεσίες σε όλη την ΕΕ με κάλυψη από τα ασφαλιστικά τους συστήματα
Στο πλαίσιο της εναρκτήριας ομιλίας του ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Τσακίρης τόνισε ότι «το απόθεμα νοσοκομειακών υποδομών της χώρας μας, το επαρκές και άξιο ιατρικό δυναμικό σε συνδυασμό με τις κλιματικές συνθήκες της χώρας μας και σε σύμπραξη με την ξενοδοχειακή υποδομή της, μπορούν να συνθέσουν ένα ανταγωνιστικό προϊόν ιατρικού τουρισμού».
Σημειώνεται ότι η μελέτη του Ξ.Ε.Ε. στο πλαίσιο της ημερίδας, παρουσιάστηκε από τον Καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρο του ΕΟΦ κ. Ιωάννη Τούντα και τον οικονομολόγο κ. Αρίστο Δοξιάδη, οι οποίοι ανέλαβαν, τον περασμένο Φεβρουάριο, την εκπόνηση της μελέτης για λογαριασμό του Επιμελητηρίου. Καταλήγοντας ο κ. Τσακίρης ανέφερε «στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος συνεργαστήκαμε για την εκπόνηση της μελέτης με ανθρώπους αποδεδειγμένα ικανούς και προσανατολισμένους στους όρους λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς, εντάξαμε 2 στάδια ενδιάμεσης διαβούλευσης στην διαδικασία εκπόνησης της μελέτης , η δεύτερη, ανοικτή, είναι η σημερινή, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να κατατεθούν όλες οι επιμέρους απόψεις και να ληφθούν υπόψη πριν την δημοσιοποίηση των τελικών προτάσεων των μελετητών».
Η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη περιγράφοντας τα βήματα που θα ακολουθήσει το υπουργείο η κα Κεφαλογιάννη ανέφερε : «οι στόχοι μας στα πλαίσια της νομοθετικής πρωτοβουλίας που έχουμε αναλάβει από κοινού το Υπουργείο Τουρισμού με το Υπουργείο Υγείας είναι οι εξής :
- Σύνταξη νόμου για τον Ιατρικό Τουρισμό, που θα βάζει τέλος στις νομικές ασάφειες, γύρω από το θέμα, αλλά παράλληλα θα καλύπτει και τα σχετικά νομικά κενά.
- Σύσταση Επιτροπής των υπουργείων Υγείας και Τουρισμού, που θα παρακολουθεί το θέμα και θα καταθέτει προτάσεις για την ανάπτυξη και βελτίωσή του.
- Εναρμόνιση με την σχετική κοινοτική Οδηγία για την διασυνοριακή περίθαλψη, που θέτει τους ελάχιστους όρους για την ασφάλεια, την πληροφόρηση, την αστική ευθύνη.
- Πιστοποίηση νοσοκομείων και ξενοδοχείων, με υψηλές προδιαγραφές που θα διασφαλίζουν τόσο την ιατρική περίθαλψη όσο και το συνολικό πακέτο της οργάνωσης της διαμονής και της μεταφοράς του ιατρικού τουρίστα, καθ’ όλη την διάρκεια παραμονής στην χώρα μας».
Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέτζος στο πλαίσιο του χαιρετισμού του σημείωσε ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα έχει ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο για τον Ιατρικό Τουρισμού προσθέτοντας ότι η πολιτεία θα επιδιώξει μια έντιμη σχέση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ανέλιξη του εν λόγω κλάδου. Ίδωμεν…
Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του υπεύθυνου Τομέα Υγείας της ΔΗΜΑΡ κ. Οδυσσέα Βουδούρη που εξέφρασε την πλήρη συμπαράσταση του στην προσπάθεια της πολιτείας για την ανάπτυξη του κλάδου του ιατρικού τουρισμού.
Φληναφήματα
Τελικά όλες οι προσπάθειες για ιδιωτικοποιήσεις γίνονται κόντρα στον άνεμο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Κασσιόπης όπου η πανέμορφη και με κοντό μαλλί, όπως την είδα την περασμένη εβδομάδα στην εκπομπή Tourism Today του φίλου μου Χάρη, Άντζελα μας θύμισε τις γνώσεις της στον τουρισμό. Παρ΄ όλα ταύτα η βουλευτής Κερκύρας και υπεύθυνη του τομέα Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ μας τα χάλασε σχετικά με τις ρυθμίσεις για την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών. Όπως σημειώνει η κα Γκερέκου με το Σχέδιο Νόμου που συζητείται στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων επιχειρείται με ανορθόδοξες διαδικασίες και με φωτογραφικές διατάξεις (Κασσιόπη Κέρκυρας) η θεσμοθέτηση μιας νέας κατηγορίας τουριστικής επένδυσης, αυτής του Τουριστικού Παραθεριστικού Χωριού, η οποία δημιουργεί νέα δεδομένα στο τοπίο του ελληνικού τουρισμού. Μεταξύ άλλων:
- ο συντελεστής δόμησης για τα παραθεριστικά χωριά ορίζεται οριζόντια στο 0,2 χωρίς καμιά έγκριση από τον ΕΟΤ. Εδώ δεν κατάλαβα γιατί θα έπρεπε να υπάρχει τόση γραφειοκρατία αν οι περιβαλλοντικοί όροι είναι Ο.Κ.
- δεν υπάρχει απολύτως καμιά πρόβλεψη για την θέση του γηπέδου, το ελάχιστο εμβαδό, τις τεχνικές προδιαγραφές των χωριών, τις αποστάσεις από γειτονικές χρήσεις, την πυκνότητα κλινών ανά στρέμμα, την προσπελασιμότητα.
- για πρώτη φόρα επιτρέπεται η πολεοδόμηση με ευθύνη του επενδυτή, η οποία μάλιστα εγκρίνεται με μια απλή υπουργική απόφαση. Παρακάμπτεται έτσι εντελώς το συχνά «ενοχλητικό» Συμβούλιο της Επικρατείας. Τα ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικά Σχέδια Αξιοποίησης Δημοσίων Ακινήτων) δεν υποχρεούνται να ακολουθούσουν τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Στα δε ακίνητα που βρίσκονται εκτός ΓΠΣ δίνεται η δυνατότητα να εφαρμόζουν επιλεκτικά χρήσεις γης γειτονικών περιοχών.
- δίνεται η δυνατότητα κατασκευής μαρίνας ακόμη και με πρόσχωση του θαλασσιού χώρου και στη συνέχεια εφόσον ο επενδυτής το επιθυμεί, η εκμίσθωση της. Απαγορεύεται εφόσον προβλέπεται στη σύμβαση η απρόσκοπτη πρόσβαση των λουόμενων στην παράλια και τον αιγιαλό.
Καλά ρε παιδία θέλουμε επενδύσεις ή άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, Αλήθεια Άντζελα πόσο κοντά στην πραγματικότητα είναι η πληροφορία που μου ήλθε ότι για την εν λόγω επένδυση ενοχλούνται κυρίως προύχοντες που διαθέτουν βίλες που γειτνιάζουν της έκτασης αλλά και ταβερνιάρηδες που νομίζουν ότι θα χάσουν τη δουλειά τους;
Να και δυο καλές ειδήσεις για την Ελλάδα
– Το τεύχος Νοεμβρίου του Αμερικάνικου περιοδικού Travel and Leisure, που θεωρείται βίβλος για τους απανταχού της γης ταξιδιώτες, με μηνιαία κυκλοφορία άνω των 950,000 τευχών, δημοσίευσε τη λίστα με τα ‘101 μέρη που πρέπει να γνωρίζει ο κάθε ταξιδιώτης’. Η λίστα είναι το αποτέλεσμα των προτάσεων από το διεθνές δίκτυο ανταποκριτών και γευσιγνωστών που συνεργάζεται με το περιοδικό και δέχτηκε να μοιραστεί τις πιο μοναδικές του εμπειρίες. Κανένα από τα 101 μέρη δεν αναφέρεται απλά σε έναν προορισμό, αλλά στην εμπειρία που μπορεί κανείς να έχει όταν βρεθεί εκεί, – τα 27 βρίσκονται στην Ευρώπη, και από αυτά τα 3 στην Ελλάδα: Πρόκειται για τον Παρθενώνα στην Αθήνα, την Κόκκινη Παραλία στη Σαντορίνη, και την Πελοπόννησο και συγκεκριμένα το Amanzoe resort, που άνοιξε τις πύλες του τον περασμένο Αύγουστο στο Πόρτο Χέλι.
– Το ξενοδοχείο Grand Resort Lagonissi ήταν ο νικητής για το Ευρωπαϊκό Βραβείο, ως το καλύτερο Beach Resort 2011. Τo Grand Resort Lagonissi επελέγη ανάμεσα σε πολλά ξενοδοχεία πολυτελείας της Ευρώπης για να τιμηθεί με το ξεχωριστό αυτό βραβείο για το έτος 2011, όπως ανακοίνωσε η Τζήν Χένεη, πρόεδρος των Eye Awards, σε ειδική εκδήλωση στη Βόρεια Καρολίνα των Ηνωμένων Πολιτειών. Σημειώνεται ότι τα Eye Awards δημιουργήθηκαν από επαγγελματίες με μεγάλη ταξιδιωτική εμπειρία σε πολυτελείς προορισμούς για να αναδείξουν τον καλύτερο. Το “Mάτι” στα Eye Awards καθορίζει ότι τα βραβεία απονέμονται σε προορισμούς, όπου τα μάτια των ταξιδιωτών είναι εκείνα που επιλέγουν ποιο ξενοδοχείο θα βραβευθεί μέσα από εκτεταμένη έρευνα αγοράς.
Φεύγω για Σαντορίνη και ότι ήθελε προκύψει…