«Η διαδικασία στήριξης των κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων και νοικοκυριών που στεγάζονται με ενοίκιο, με αναγκαστική μείωση των καταβαλλομένων μισθωμάτων σε βάρος των εκμισθωτών τους, έφερε σε δυσκολία, και ακόμη σε απόγνωση τους βαρύτατα φορολογούμενους εκμισθωτές, όσους έχουν μισθώματα ως αποκλειστικό τους πόρο επιβίωσης και όσους έχουν αυξημένες τρέχουσες φορολογικές και δανειακές υποχρεώσεις», ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στράτος Παραδιάς, στο πλαίσιο του 38ου ετήσιου συνεδρίου της Ομοσπονδίας.

Οι συνεχιζόμενες περικοπές των μισθωμάτων ακινήτων και οι αποζημιώσεις των ιδιοκτητών τους, οι σημαντικές αλλαγές στην πολεοδομική νομοθεσία, αλλά και οι γενικότερες εξελίξεις στην κτηματαγορά και την οικονομία της χώρας εξ αιτίας της συνεχιζόμενης πανδημίας βρέθηκαν στο επίκεντρο του συνεδρίου.

Τα αιτήματα

  • Μισθώσεις ακινήτων

Αποκλεισμός κάθε σκέψης για επιστροφή σε ενοικιοστασιακές ρυθμίσεις μέσω απαγόρευσης εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων ή αναγκαστικών παρατάσεων οποιασδήποτε κατηγορίας μισθώσεων για οποιοδήποτε διάστημα μετά τη λήξη της πανδημίας.

  • Φορολογία κεφαλαίου

Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ, όπως συνιστά το ΙΟΒΕ και η Επιτροπή Πισσαρίδη, και «ΠΑΓΩΜΑ» κάθε αύξησης στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων των αστικών περιοχών, με παράλληλη ένταξη στο σύστημα εκτός σχεδίου ακινήτων και κτισμάτων που διαφεύγουν ουσιαστικά της φορολογίας.

  • Φορολογία εισοδήματος

Να μειωθούν σε λογικά ύψη οι φορολογικοί συντελεστές της κλίμακας μισθωμάτων και να μονιμοποιηθεί η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς.

  • Δημοτικά τέλη

Η άμεση επαναλειτουργία της πλατφόρμας δημοτικών τελών με νέους κανόνες, ως μόνιμο εργαλείο επικοινωνίας των ιδιοκτητών ακινήτων όλης της χώρας και του Απόδημου Ελληνισμού με τις υπηρεσίες εσόδων των Δήμων της χώρας, και ο περιορισμός του χρόνου της παραγραφής οφειλών στην πενταετία. Στα μη ηλεκτροδοτούμενα η απαλλαγή από τα τέλη να γίνεται αυτόματα με τη διακοπή της ηλεκτροδότησης, εφόσον δεν γίνεται χρήση του ακινήτου.

  • Ανακαίνιση κτιρίων

Να συμπεριληφθεί και το κόστος των υλικών στο φορολογικά απαλλασσόμενο ποσό της ανακαίνισης κτιρίων και εφαρμογής μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας.

  • Ηλεκτρονική ταυτότητα

Να συνεχιστεί μέχρι το τέλος της πανδημίας η παράλληλη ισχύς της βεβαίωσης του μηχανικού, γιατί υπό τις τρέχουσες συνθήκες είναι πρακτικά αδύνατο να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα πάμπολλα σχέδια, πιστοποιητικά, αυτοψίες κλπ.

  • Ιδιοκτησιακό πρόβλημα

Να επιλυθεί άμεσα για τα εκτός σχεδίου ακίνητα με χρονική οριοθέτηση του δικαιώματος του Δημοσίου, που σήμερα μπορεί και διεκδικεί τα πάντα από τους πάντες και για πάντα, στέλνοντας δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες στις επιτροπές και τα δικαστήρια σε ατέρμονες διαδικασίες που διαρκούν επί γενεές ολόκληρες.

  • Κτηματολόγιο

Να νομοθετηθεί δικαίωμα των πολιτών όχι μόνον για αποζημίωση αλλά και για αυτούσια επιστροφή του ακινήτου τους, μετά τη λήξη της παραπάνω προθεσμίας δικαστικής διόρθωσης πρώτων εγγραφών. Να εκσυγχρονιστεί η νομοθεσία κτηματογράφησης στη Δωδεκάνησο, ώστε να μην χαθούν ιδιοκτησιακά δικαιώματα λόγω ελλείψεων και ιδιορρυθμιών της ιταλικής νομοθεσίας που ισχύουν ακόμη και σήμερα.

  • Δασικοί χάρτες

Να αναγνωριστούν όλα τα νόμιμα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και να δοθεί δυνατότητα σε κάθε αδικημένο ιδιοκτήτη να προσφύγει και να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του σε κάθε φάση της διαδικασίας ανάρτησης και κύρωσής τους.

  • Διαχείριση πολυκατοικιών

Να απλοποιηθεί η διαδικασία απόκτησης ΑΦΜ διαχείρισης, με απαλλαγή από κάθε υποχρέωση υποβολής άσκοπων ετήσιων φορολογικών δηλώσεων, αυτοτελή φορολόγηση τυχόν εσόδων και απαλλαγή από την τυπικά υφιστάμενη υποχρέωση δήλωσης στο Ε9 κοινόχρηστων αποθηκών, χώρων στάθμευσης κλπ. χωρίς χιλιοστά και αποκλειστικότητα χρήσης.

  • Διατηρητέα

Το Κράτος να εκπληρώσει τις συνταγματικές του υποχρεώσεις απέναντί τους καθιερώνοντας ουσιαστικά κίνητρα για τη διάσωσή τους.

  • Συμβόλαια ακινήτων

Να μειωθεί η μέχρι τώρα ανίκητη γραφειοκρατία που μεταβάλλει κάθε συμβολαιογραφική πράξη σε Γολγοθά για συμβαλλόμενους και συμβολαιογράφους.

  • Δικαστική προσφυγή για τη μείωση ενοικίων

Επί του σχετικού ερωτήματος πολλών μελών μας για τη δυνατότητα δικαστικής διεκδίκησης πλήρους αποζημίωσης των εκμισθωτών από τη μείωση των ενοικίων, η θέση της ΠΟΜΙΔΑ, όπως διατυπώθηκε από την ειδική εισηγήτρια στο Συνέδριο Δικηγόρο και Πρόεδρο των Ιδιοκτητών Ακινήτων Βόλου κα Νεόκλεια Κρατήρα έχει ως εξής:

Ως γνωστό, βάσει του Συντάγματος, κάθε πολίτης δικαιούται ελεύθερης πρόσβασης στη Δικαιοσύνη για να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Είναι προφανές ότι ο κατ’ εξοχήν φορέας που έχει αρμοδιότητα και έννομο συμφέρον να ασκηθεί προσφυγή στη Δικαιοσύνη για το πρόβλημα αυτό, δεν είναι άλλος από την ΠΟΜΙΔΑ. Ωστόσο κατά την επιστημονική άποψη των νομικών στελεχών της που εξέτασαν το θέμα, με τα ως τώρα δεδομένα, όχι μόνον δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις ευδοκίμησης οποιουδήποτε είδους προσφυγών για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά είναι άμεσος και προφανής ο κίνδυνος δημιουργίας δυσμενέστατης νομολογίας σε βάρος μας από τέτοιου είδους κινήσεις, όπως δυστυχώς έχει συμβεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν.

Είναι λοιπόν προφανές ότι τυχόν πρωτοβουλία από μέρους μας για δικαστικές προσφυγές και καλλιέργεια ελπίδων για είσπραξη αποζημιώσεων, θα ήταν ιδιαιτέρως δελεαστική για την οργάνωσή μας, αλλά επιζήμια και ατελέσφορη για τα μέλη μας, το οποία μας εμπιστεύονται επί δεκαετίες επειδή γνωρίζουν ότι από εμάς θα μάθουν μόνον την αλήθεια. Πάντως η ΠΟΜΙΔΑ, η οποία με τον σκληρό αγώνα της και τις συνεχείς παρεμβάσεις της επέτυχε να πείσει την κυβέρνηση να επιστρέψει σημαντικό μέρος των μειώσεων ως αφορολόγητη αποζημίωση, δεν πρόκειται να προτρέψει ή να αποτρέψει κανένα ιδιοκτήτη στο να διεκδικήσει τα δικαιώματά του με όποιο τρόπο προκρίνει ο καθένας, έχοντας υπόψη του τις παραπάνω επισημάνσεις μας.