Τα πιο ακριβά εστιατόρια του κόσμου δεν είναι απαραιτήτως και τα πιο καλά ή τα πιο γνωστά… και φυσικά δεν είναι κατάλληλα για όλα τα βαλάντια, αλλά μόνο για αυτούς που μπορούν να ξοδέψουν το λιγότερο 600 ευρώ μόνο για φαγητό.
Πολλές φορές πέρα από την γευστική εμπειρία, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην αστρονομική άνοδο των τιμών τους. Τα πιο ακριβά εστιατόρια του κόσμου έχουν λοιπόν ως εξής:
Crissier στο Hοtel de Ville, Ελβετία
Δημιουργήθηκε από τον σεφ Benoit Violier, ο οποίος αυτοκτόνησε τον Ιανουάριο του 2016 (για οικονομικούς λόγους), αυτό το εστιατόριο εξακολουθεί να διατηρεί τρία Michelin μετά το θάνατο του σεφ του.
Στην κουζίνα βρίσκεται ο σεφ Franck Giovannini, ο οποίος μαθήτευσε στον Violier και εξακολουθεί να διατηρεί το στυλ του σε ένα μενού γευσιγνωσίας από 11 πιάτα, μεταξύ των οποίων και το καβούρι καρυκευμένο με πικάντικο βασιλικό ή μοβ αγκινάρες.
Ένα γεύμα για δύο με 11 πιάτα κοστίζει 670 ευρώ.
Saison, Σαν Φραντσίσκο στην Καλιφόρνια
Από τότε που άνοιξε έγινε ένα από τα πιο αναγνωρισμένα και ακριβά εστιατόρια στη δυτική ακτή, και τώρα συγκαταλέγεται στα πιο ακριβά στον κόσμο. Στην κουζίνα του βρίσκεται ο σεφ Joshua Skenes, ο οποίος ήξερε πώς να κερδίσει το θαυμασμό των Michelin: το εστιατόριο διαθέτει τρία αστέρια.
Η κουζίνα, «γαλλοποιημένη» αλλά καινοτόμος βασίζεται σε τοπικά προϊόντα που συλλέγουν από το δικό τους κήπο. Το μενού των 8 με 10 πιάτων για δύο άτομα στα 680 ευρώ.
Le Meurice Alain Ducasse, Παρίσι, Γαλλία
Το Le Meurice Alain Ducasse διέθετε μέχρι πρόσφατα τρία αστέρια Michelin όμως έχασε το ένα. Με τον Alain Ducasse, στην κουζίνα του παραμένει ένα από τα πιο ακριβά εστιατόρια του κόσμου.
Το εστιατόριο έχει τον πλούσιο διάκοσμο ενός παλατιού, αντάξιο των Βερσαλλιών, και στο μενού του περιλαμβάνει σπεσιαλιτέ όπως αστακό, λαχανικά μαγειρεμένα σε κρούστα αλατιού ή ψητό κοτόπουλο με μανιτάρια Morel και άγριο σκόρδο.
Το μενού των πέντε πιάτων για δύο άτομα φτάνει τα 708 ευρώ.
L’Arpege, Παρίσι, Γαλλία
Το Oeuf a la Coque είναι το πιο διάσημο πιάτο του εστιατορίου, μαγειρεμένο από τον Γάλλο σεφ Alain Passard. Διαθέτει τρία αστέρια Michelin και ο κόσμος προσέρχεται σ” αυτό σαν να είναι η Μέκκα της γαστρονομίας.
Το μενού του L’Arpege περιλαμβάνει κυρίως πιάτα με λαχανικά που παράγονται στον κήπο του εστιατορίου, που έχει έκταση πέντε στρεμμάτων στις όχθες του Σηκουάνα.
Το μενού των 12 πιάτων για 2 άτομα φτάνει τα 725 ευρώ.
Alain Ducasse στο Plaza Athenee, Παρίσι, Γαλλία
Ένα ακόμα εστιατόριο, που επιμελείται ο Alain Ducasse στο Παρίσι βρίσκεται στη λίστα με τα πιο ακριβά εστιατόρια. Αυτό συνεχίζει να διατηρεί τα τρία αστέρια Michelin και το μενού των πέντε πιάτων για δύο άτομα κοστίζει 726 ευρώ.
Guy Savoy, Παρίσι, Γαλλία
Το τριάστερο εστιατόριο στο Παρίσι ανήκει στον Γάλλο σεφ Guy Savoy και βρίσκεται κοντά στη διάσημη Ιλ ντε λα Σιτέ. Στο μενού γευσιγνωσίας του μην χάσετε τη σούπα αγκινάρας με μαύρη τρούφα, ένα από τα πιο εμβληματικά πιάτα.
Βέβαια για 2 άτομα το μενού των 11 πιάτων κοστίζει 735 ευρώ.
Joel Robuchon, Las Vegas, Nevada
Στο Λας Βέγκας, τον ιδανικό προορισμό όπου το χρήμα βασιλεύει και όπου όλο και περισσότεροι σεφ μετακομίζουν για να ανοίξουν εκεί τα εστιατόριά τους, βρίσκεται ακόμα ένα από τα πιο ακριβά εστιατόρια του κόσμου.
Στην κουζίνα του ο διάσημος Γάλλος σεφ, Joel Robuchon. Το εστιατόριο διαθέτει τρία αστέρια Michelin είναι γνωστό για το χαβιάρι από Osetra(με μαλακή κρέμα κουνουπίδι και πράσινο ζελέ σπαράγγια).
Τιμή μενού 18 πιάτων για δύο άτομα 760 ευρώ.
Kitcho Arashiyama Honten, Κιότο, Ιαπωνία
Η Ιαπωνία είναι επίσης γνωστή ως ένας από τους καλύτερους γαστρονομικούς προορισμούς στον κόσμο και το μεγάλο αριθμό από εστιατόρια με αστέρι Michelin.
Με επικεφαλής τον σεφ Κούνιο Τοκουάκα, κάθε πιάτο που σερβίρεται εκεί -με προϊόντα τοπικά και της κάθε εποχής- είναι ένα έργο τέχνης. Επιπλέον, το εστιατόριο προσφέρει θέα στο κοντινό ποτάμι και τους απότομους λόφους γύρω από την περιοχή.
Μενού 12 πιάτων για 2 άτομα 836 ευρώ.
Masa, Nέα Υόρκη, ΗΠΑ
Ο Masa Takayama, ένας από τους πιο διάσημους σεφ σούσι στον κόσμο, βρίσκεται πίσω από το ομώνυμο νεοϋορκέζικο εστιατόριο που προσφέρει φαγητό υψηλής ποιότητας.
Επιπλέον, από το μπαρ οι πελάτες έχουν θέα στην ανοιχτή κουζίνα και μπορούν να παρακολουθήσουν τον σεφ να ετοιμάζει τα πιάτα που σερβίρονται, κάνοντας την εμπειρία της γευσιγνωσίας μοναδική, εφόσον διαθέσετε 1.017 ευρώ για 2 άτομα σε ένα μενού των 20 με 25 πιάτων.
Ultraviolet, Σανγκάη, Κίνα
Ultraviolet, έτσι ονομάζεται το πειραματικό εστιατόριο του σεφ Paul Pairet στη Σαγκάη.
Η εμπειρία του δείπνου με ένα μενού γευσιγνωσίας από 20 έως 25 πιάτα, που συνοδεύεται από μουσική και θέαμα. Η ιδέα είναι να συνδυαστούν τα συναισθήματα που παράγονται από τις μυρωδιές, υφές και γεύσεις των τροφίμων ώστε να προκύψει μια νέα εμπειρία με τη συμμετοχή όλων των αισθήσεων.
Το μενού για δύο άτομα φτάνει τα 1.489 ευρώ.
Sublimotion, Ίμπιζα, Ισπανία
Κάτι παρόμοιο με το Ultraviolet συμβαίνει και στο Sublimotion, εστιατόριο του σεφ Πάκο Ρονσέρο στην Ίμπιζα. Βρίσκεται στο Hard Rock Hotel στο Playa d’en Bossa, από τότε που άνοιξε τις πόρτες του το 2014 και λειτουργεί για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς της γαστρονομικής «παράστασης», η οποία, όπως λέει, προσφέρεται εκεί.
Για τρεις ώρες, μόνο 12 άτομα μπορούν να απολαύσουν ένα μενού γευσιγνωσίας που συνοδεύεται από όλα τα είδη των παιχνιδιών: γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, προβολές 360 μοιρών, τα φώτα νέον στα τραπέζια και τα πιάτα που δημιουργούνται με πειραματικές τεχνικές.
Για να το απολαύσετε τα 13 πιάτα του μενού θα πρέπει να διαθέσετε για σας και το ταίρι σας 2.790 ευρώ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ