Η εδραίωση της Ελλάδας ως προορισμού παγκόσμιας εμβέλειας στον τομέα του ιατρικού τουρισμού, αποτελεί αδιαμφισβήτητα στρατηγική προτεραιότητα στον δρόμο για την επίτευξη των εθνικών στόχων διαφοροποίησης του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος καθώς και της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.

Η διεθνοποίηση της παγκόσμιας ιατρικής βιομηχανίας και η ραγδαία ανάπτυξη του τουρισμού σε συνδυασμό με μια σειρά από παράγοντες, όπως οι δημογραφικές και τεχνολογικές εξελίξεις, καθιστούν την ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών ιατρικού τουρισμού μία βιώσιμη και πολλά υποσχόμενη αγορά.

Σύμφωνα με στοιχεία του Statista η αξία του ιατρικού τουρισμού το 2024, αναμένεται να υπερβεί τα 47 δισ. δολ., ενώ προβλέπεται ότι έως το 2029 θα ξεπεράσει τα 111 δισ. δολ , μεγέθη του τον τοποθετούν μεταξύ των κορυφαίων βιομηχανιών στον κόσμο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι περίπου 14 εκατ. ασθενείς σε όλο τον κόσμο ξοδεύουν κατά μέσο όρο 3.800 – 6.000 δολάρια ανά ιατρική επίσκεψη, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών που σχετίζονται με ιατρικές υπηρεσίες, διασυνοριακές και τοπικές μετακινήσεις και την ενδονοσοκομειακή παραμονή.

Αυτή η αναπτυσσόμενη τάση δημιουργεί μια νέα εύκαιρα στον χάρτη των επενδύσεων.

Η χώρα μας διαθέτει ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που πρέπει να αξιοποιηθούν προκειμένου να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά και να αναδειχθεί σε πρωταγωνίστρια στο διεθνές προσκήνιο, παρόλο που ο ανταγωνισμός είναι αρκετά υψηλός. Προς το παρόν, κατέχει μόλις το 3% της διεθνούς “πίτας”, όταν η Tουρκία, η Πολωνία και η Tσεχία κατέχουν το 13% και το Bέλγιο το 8%, ενώ στην Ευρώπη κατέχει την ένατη θέση.

Βήματα προόδου

Ήδη η χώρα πραγματοποιεί “άλματα”, ενώ έχουν τεθεί ζητήματα για τη συγκρότηση ολοκληρωμένης στρατηγικής με στόχο την αποτελεσματική προώθησή του.

Δρομολογούνται πρωτοβουλίες με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της δυναμικής που μπορεί να έχει στη χώρα μας, για επισκέπτες, οι οποίοι ζητούν ιατρικές υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών

Μέσω της ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού, η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει η χώρα, της υγείας και της ευεξίας, για τον παγκόσμιο ασθενή.

Σύμφωνα με τις διεθνείς τάσεις, πρωταρχικοί μοχλοί επέκτασης του ιατρικού τουρισμού είναι η προσβασιμότητα, η οικονομική προσιτότητα των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης υψηλής ποιότητας και η υποστήριξη από τις τοπικές κυβερνήσεις και τα γραφεία τουρισμού.

Ιαματικός τουρισμός

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Global Wellness Institute για το 2021, ο κλάδος του ιαματικού τουρισμού αναμένεται στα επόμενα χρόνια όχι μόνο να επανέλθει στα προ του 2020 επίπεδα αλλά και να αυξηθεί σημαντικά. Ο φορέας εκτιμά ότι η διεθνής αγορά του ιαματικού τουρισμού το 2025 θα ανέλθει σε 89,7 δισ. δολ (μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης 18,1%). Πρόκειται δηλαδή για τον κλάδο ευεξίας με τη μεγαλύτερη προσδοκώμενη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια μετά τον τουρισμό ευεξίας.

Eιδικά, ο ιαματικός τουρισμός είναι το μόνο είδος που δημιουργεί αναγκαστικούς repeaters. Δεδομένης μάλιστα της μεγάλης δυναμικής που έχει το είδος του ιαματικού τουρισμού και των μονάδων ιαματικής ιατρικής, η Eλλάδα με το μοναδικό βιοκλίμα της και το συνδυασμό της θάλασσας με τις ιαματικές πηγές, πληροί όλες τις προϋποθέσεις ώστε να αναδειχθεί ισχυρός παίκτης στη διεθνή σκακιέρα.

Αγορά Τουρισμού Γονιμότητας

Η παγκόσμια αγορά Τουρισμού Γονιμότητας, αναμένεται να αυξηθεί με ρυθμό 30% τα επόμενα επτά χρόνια, από τα 400 εκατ. δολ. που αποτιμήθηκε το 2021.

Ως εκ τούτου αποτελεί κεφαλαιώδες κομμάτι του ελληνικού τουρισμού υγείας. Είναι ο τομέας που πρωτοστατεί μεταξύ των υπηρεσιών που αποτελούν τα «βαριά όπλα» του ελληνικού ιατρικού τουρισμού, όπως είναι και η αιμοκάθαρση, οι οφθαλμολογικές επεμβάσεις, η πλαστική χειρουργική και κοσμετολογία, ο διατροφικός ιατρικός τουρισμός, ο οδοντιατρικός τουρισμός και πολλοί άλλοι τομείς που διαρκώς αναδύονται.

Την Ελλάδα επισκέπτονται ζευγάρια από δεκάδες χώρες του κόσμου για να πραγματοποιήσουν το όνειρο της τεκνοποίησης.

Η ουσιαστική επιτυχία, βεβαίως, του να αποτελεί σήμερα η Ελλάδα κέντρο αναφοράς και προορισμό ιατρικού τουρισμού για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, αποδίδεται στους Έλληνες διακεκριμένους επιστήμονες.