της Εύας Οικονομάκη

Τέσσερα νέα προγράμματα για την ενίσχυση του τουρισμού και τη στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου δρομολογεί το υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, στο πλαίσιο της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τα 4 προγράμματα στα οποία θα ενταχθούν επιλέξιμες δαπάνες για τον τουρισμό είναι:

  • Πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας σχετικά με την επαγγελματική κατάρτιση και την ενίσχυση των δεξιοτήτων των εργαζομένων στον τομέα του Τουρισμού.
  • Πρόγραμμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και των δημόσιων υπηρεσιών.
  • Πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
  • Πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων.

Μάλιστα, όπως επεσήμανε η γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Βίκυ Λοΐζου, το υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με 4 προτάσεις που έχουν κατατεθεί για την ενίσχυση της γαστρονομίας, του ορεινού τουρισμού, των μαρίνων και του προσβάσιμου τουρισμού.

Υπό διαμόρφωση βρίσκεται αυτή την περίοδο και το νέο ΕΣΠΑ, με το υπουργείο Τουρισμού να στοχεύει στην ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσεων επιλέξιμων για τον τουρισμό.

Δύσκολη χρονιά το 2021

Ως μία ακόμη δύσκολη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό χαρακτήρισε το 2021 η Βίκυ Λοΐζου. Η γενική γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού, σχολιάζοντας τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, με βάση τα οποία τα τουριστικά έσοδα το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου διαμορφώθηκαν στα 4 δισ. ευρώ, τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ καλό έσοδο για το κράτος, παρά το γεγονός ότι οι αρχικές προβλέψεις είχαν θέσει υψηλότερα τον πήχη, καθώς το 2020 απεδείχθη μία πολύ πιο δύσκολη χρονιά με πολλά lockdowns.

«Το ότι άνοιξε ο τουρισμός είναι συν. Η εμπειρία του καλοκαιριού και η ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας μας θα μας βοηθήσουν για να χτίσουμε το 2021 με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όπου και να διαμορφώνονταν τα έσοδα φέτος θα ήταν κάτι θετικό», είπε χαρακτηριστικά η Β. Λοΐζου, επισημαίνοντας πως ήδη το υπουργείο Τουρισμού χαράσσει τη στρατηγική του με άξονα την ανάπτυξη επιμέρους προϊόντων που θα ενισχύσουν τον ελληνικό τουρισμό. «Το υπουργείο Τουρισμού είναι ένα παραγωγικό υπουργείο, στόχος του οποίου είναι η διευκόλυνση των επενδύσεων και η ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος, πέρα από την προώθηση. Εργαζόμαστε πάνω στο πώς θα επιβιώσουν οι επιχειρήσεις στον κλάδο σε μία ακόμη δύσκολη χρονιά, όπως το 2021, πώς θα ανακάμψουν και τελικά πώς θα αναπτυχθούν», υπογράμμισε η γενική γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού, αναφερόμενη και στον στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείο για την επόμενη 10ετία.

«Στόχος του υπουργείου είναι να διαμορφώσει μία στρατηγική και να αναπτύξει ένα πλαίσιο βάσει των οποίων θα μπορούν να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις του κλάδου. Επιδίωξη είναι να δημιουργήσει εργαλεία που θα μπορέσουν να διευρύνουν την τουριστική περίοδο και να αυξήσουν την κατά κεφαλή δαπάνη των τουριστών», είπε η Β. Λοΐζου.

Έμφαση στον εναλλακτικό τουρισμό

Μάλιστα, η Β. Λοΐζου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, με αιχμή τις μαρίνες, τις ιαματικές πηγές και τη γαστρονομία, τρεις άξονες πάνω στους οποίους μπορεί να βασιστεί ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος.

«Η νομοθεσία όσον αφορά τις μαρίνες έχει περιθώρια βελτίωσης, δεν υπάρχει στρατηγική για την προώθηση επενδύσεων. Αυτή τη στιγμή διαμορφώνουμε το θεσμικό πλαίσιο γύρω από το μοντέλο διαχείρισης και το πού θα θέλαμε να αναπτυχθούν μαρίνες. Οι ιαματικές πηγές έχουν μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης σε συνδυασμό με το silver economy και τον τουρισμό ευεξίας», τόνισε η γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης.

«Συνεργαζόμαστε με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην κατεύθυνση ενίσχυσης της γαστρονομίας και διασύνδεσης του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα. Ο γαστρονομικός τουρισμός θα μπορούσε να αποτελέσει το όχημα για την αύξηση των εξαγωγών, την ενίσχυση της μεταποίησης και την προώθηση της εξωστρέφειας. Είναι ένα δύσκολο στοίχημα», είπε η Β. Λοΐζου, επισημαίνοντας ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, μάλιστα, αναμένεται να δημοσιευτεί και το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής για τη γαστρονομία και τη συμβολή της στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος.