Έχει περάσει πάνω από ένας μήνα από τότε που ορισμένα κράτη επέβαλαν lockdown και πολλοί αναρωτιούνται πώς θα είναι το ταξίδι μετά από αυτό το κλείσιμο.

Ενώ ο υπόλοιπος παραμένει σε κλείδωμα, η Κίνα που καταγράφει μείωση των κρουσμάτων ανοίγει σιγά-σιγά τις πόρτες της και δείχνει τον δρόμο για το πως θα είναι τα ταξίδια στο άμεσο μέλλον.

Ανάσα από τις κρατήσεις

Πρόσφατα στοιχεία από το Hotelmize δείχνουν ότι μετά οι ταξιδιωτικές κρατήσεις που έκαναν βουτιά τους προηγούμενους μήνες στην Κίνα, παίρνουν τα πάνω τους τον Μάιο. Τότε δηλαδή που η χώρα χαλαρώνει αργά τους περιορισμούς.
Αυτά είναι τα πρώτα σημάδια για αυτό που ονομάζεται η “εκδίκηση του ταξιδιώτη” που εγκλωβίστηκε στο σπίτι για σχεδόν δύο μήνες.

Το Hotelmize, είναι εταιρεία προγραμμάτων τεχνολογιών πρόβλεψης τιμών και βελτιστοποίησης κέρδους βάσει του AI για τη βιομηχανία κρατήσεων ξενοδοχείων. Διαχειρίζεται κρατήσεις αξίας άνω των 2 δις δολαρίων και δημιούργησε περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια επιπλέον κέρδος για τους πελάτες του βοηθώντας τους να κατανοήσουν πώς φαίνεται η κατάσταση τους επόμενους μήνες.

Τα στοιχεία ενισχύουν και τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας που διεξήχθη από την την IVY Alliance & China Comfort Travel για λογαριασμό της Ταξιδιωτικής Ένωσης Ασίας & Ειρηνικού (PATA), όπου το 32% δηλώνει ότι σχεδιάζει ήδη ταξίδια τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Οι τρεις κορυφαίοι εξερχόμενοι προορισμοί

  • Ιαπωνία 18%.
  • Ταϊλάνδη 14%.
  • Ευρώπη 14%.

Και ακολουθούν οι Μαλδίβες, η Σιγκαπούρη, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία, η Νότια Κορέα, η Σρι Λάνκα και η Μαλαισία.

Πότε επιστρέφουν οι ξένοι τουρίστες στην Κίνα

Από την άλλη πλευρά, οι κρατήσεις από το εξωτερικό με προορισμό την Κίνα δείχνουν αύξηση από τον Ιούνιο.
Με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα του Hotelmize, οι κρατήσεις από ξένους τουρίστες αυξάνονται κατά 47% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Μάιο.

Διεθνής και εγχώριος τουρισμός

Τώρα που τα περισσότερα σύνορα πολλών χωρών είναι κλειστά, οι Κινέζοι επιλέγουν να ταξιδέψουν εσωτερικά προς το παρόν.

Με βάση μια έρευνα του Trip.com σε 100 πόλεις στην Κίνα στα τέλη Μαρτίου, το 16% των ερωτηθέντων είναι έτοιμοι να ταξιδέψουν ξανά τον Μάιο για τη Χρυσή Εβδομάδα με την 5ήμερη δημόσια αργία.

Η συντριπτική πλειοψηφία έως το 90% θα ταξιδέψει στο εσωτερικό, με προορισμούς όπως οι Γιουνάν, Νησί Χανάν και Σαγκάη να βρίσκονται στην κορυφή.

Κινέζοι ταξιδιώτες και ρατσισμός

Αλλά η αύξηση στις αποδράσεις στο εσωτερικό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα διεθνή ταξίδια θα ανακάμψουν τόσο γρήγορα.

Το ταξίδι στο εξωτερικό είναι στην κορυφή της λίστας επιθυμιών των περισσότερων Κινέζων ταξιδιωτών.
Κάτι που φαίνεται από τα στοιχεία της διαδικτυακής πλατφόρμας ταξιδιών Fliggy, σχετικά με όσους ακύρωσαν τα ταξίδια στο εξωτερικό λόγω του Covid-19.

  • Το 55% θα αποκαταστήσουν αυτά τα ακυρωμένα ταξίδια.
  • Μόνο το ένα πέμπτο είπε ότι δεν θα πάει.

Ο δισταγμός των Κινέζων να ταξιδέψουν σε διεθνείς προορισμούς μετά το lockdown είναι από το στίγμα και τις διακρίσεις εις βάρος τους.
Οι ιστορίες τρόμου ότι οι Κινέζοι τουρίστες είναι φορείς του θανατηφόρου ιού είναι ο λόγος που τους φοβούνται και δεν είναι ευπρόσδεκτοι σε ορισμένους προορισμούς.

Σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων τους ταξιδιώτες από την παρακολούθηση των τιμών του ξενοδοχείου

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Hotelmize, οι τιμές των ξενοδοχείων μειώθηκαν κατά 300% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο όταν η κυβέρνηση επέβαλε το lockdown.
Αλλά τα ξενοδοχεία αρχίζουν να επιστρέφουν στις κανονικές λειτουργίες μετά το κλείσιμο.

Η καθημερινή ξενοδοχειακή χρήση στην ηπειρωτική Κίνας έφτασε το απόλυτο επίπεδο 31,8% στις 28 Μαρτίου, από το χαμηλότερο 7,4% κατά την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία από την STR.

Τα ξενοδοχεία προσφέρουν εκπτώσεις ως κίνητρο για αναθέρμανση των κρατήσεων. Η αστάθεια των τιμών του ξενοδοχείου μπορεί να οδηγήσει τους ταξιδιώτες σε σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων.