Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η προσέλευση συνέδρων στις εργασίες του 4ου Πανελληνίου Συνεδρίου της 24ης Agrotica, το οποίο ολοκληρώθηκε χθες στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Γερμανός», εντός του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Η συμμετοχή στο Συνέδριο καθόλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ήταν πολύ μεγάλη, καταδεικνύοντας την επικαιρότητα των θεμάτων, που αποτέλεσαν το επίκεντρο των εργασιών του, όπως η ιχθυοκαλλιέργεια, η βιολογική γεωργία, η μελισσοκομία, η κτηνοτροφία, αλλά και οι δυνατότητες νέων καλλιεργειών, όπως της ροδιάς, της στέβιας και της τρούφας, των αρωματικών φυτών, της ελαιοκράμβης κα.

Το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο της AGROTICA με θεματικό πυρήνα, «Νέες Καλλιέργειες και Τεχνολογίες στη Γεωργία, ως Προοπτική Ανάπτυξης» διοργανώθηκε από τη HELEXPO και τη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ, ενώ χορηγός του ήταν ο Όμιλος Πλαστικά Θράκης.

Η Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου απαρτίστηκε από δέκα Καθηγητές της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Σχολής, Καθηγητή, κ. Δημήτρη Κωβαίο.

Χαιρετισμούς στις εργασίες του Συνεδρίου απηύθυναν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της HELEXPO, κ. Πάρις Μαυρίδης και ο Αντιπρόεδρος της HELEXPO, κ. Γιώργος Μαραντέλος.

Ο κ. Μαυρίδης επισήμανε πως η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του αγροτικού τομέα δεν αποτελεί πλέον μία τάση, αλλά είναι ένα γεγονός, άμεσα συνυφασμένο με την ανάγκη διεύρυνσης της πρωτογενούς παραγωγής.

«Η ποιότητα των προϊόντων της ελληνικής γης αποτελεί και το απαραίτητο “διαβατήριο” τους στο εξωτερικό, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας, το οποίο ειδικά για τα αγροτικά προϊόντα φτάνει το 1,8 δις. Ευρώ», τόνισε ο Πρόεδρος της HELEXPO.

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της HELEXPO, κ. Γ. Μαραντέλος, υπογράμμισε πως «αν τα συνέδρια είναι χώροι επιτάχυνσης της ροής των γνώσεων και οι εκθέσεις είναι σταυροδρόμια επιτάχυνσης των εμπορικών πράξεων, η Agrotica, με τη φιλοξενία και συνδιοργάνωση από τη Helexpo και τη Γεωπονική Σχολή του Α.Π.Θ., του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου συμβάλλει και στα δύο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Όσον αφορά τις θεματικές ενότητες του Συνεδρίου, για τις βιολογικές καλλιέργειες τονίστηκε πως η Ελλάδα κατέχει τη 10η θέση στη βιολογική καλλιέργεια στην Ευρώπη, όσον αφορά στην καλλιεργούμενη έκταση, η οποία εκτιμάται σε 1,5 εκατ. στρέμματα.

Ωστόσο η βιολογική καλλιέργεια, όπως ανέφερε και η καθηγήτρια της Γεωπονικής σχολής του ΑΠΘ, κα. Δήμητρα Προφήτου-Αθανασιάδου, αντιμετωπίζει και σοβαρά προβλήματα, σχετιζόμενα κυρίως με το υψηλό κόστος παραγωγής, τις δυσκολίες προμήθειας βιολογικών εφοδίων, τη φυτοπροστασία, την εκπαίδευση και συνεχή ενημέρωση των καλλιεργητών, τη χρηματοδοτική στήριξη, τη διακίνηση-εμπορία και την πιστοποίηση.

Στο ίδιο «μήκος κύματος» και ο γεωπόνος-βιοκαλλιεργητής, κ. Θ. Παπαθεοδοσίου, που επισήμανε πως το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η πρόσβαση στις αγορές, η οποία μπορεί να βελτιωθεί μέσα από την άμεση επαφή των παραγωγών με τους καταναλωτές, χωρίς την παρέμβαση μεσαζόντων. Ενδεικτικά δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση είναι η ίδρυση και λειτουργία αγροτικών παντοπωλείων σε μεγάλες πόλεις, η οργάνωση της ομαδικής κοινωνικής συμβολαιακής γεωργίας και η απορρόφηση των βιολογικών προϊόντων από δημόσιους φορείς, όπως νοσοκομεία και παιδικοί σταθμοί.

20 δις. Ευρώ για την ελληνική γεωργία

Στα 20 δις. Ευρώ ανέρχεται το κόστος ανασυγκρότησης της ελληνικής γεωργίας με δράσεις, οι οποίες θα αναπτυχθούν εντός της επόμενης εικοσαετίας και θα εκσυγχρονίσουν την εγχώρια αγροτική παραγωγή.

Αυτό υπογράμμισε ο γεωπόνος-γεωργοοικονομολόγος, Δρ. Φώτης Βακάκης, κατά τη διάρκεια παράλληλης εκδήλωσης, στο πλαίσιο της 24ης AGROTICA, την οποία συνδιοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) και η HELEXPO.

Η ΠΕΝΑ πραγματοποίησε την πρώτη δημόσια παρουσίαση της πρότασης «Ύπαιθρος 2020», η οποία αφορά στη δημιουργία μιας νέας γενιάς επαγγελματιών αγροτών, με οργανωμένη συλλογική δράση, οι οποίοι θα αξιοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερο τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Οι αγρότες, σύμφωνα με την πρόταση «Ύπαιθρος 2020», θα μπορούν να προσφέρουν προϊόντα πιστοποιημένων προδιαγραφών και ανταγωνιστικού κόστους, τα οποία θα προσδιορίζουν, ανά μονάδα προϊόντος την μικρότερη συνολική περιβαλλοντική επιβάρυνση και την μεγαλύτερη δυνατή παραγωγή δημόσιων περιβαλλοντικών αγαθών.

Σύμφωνα με τον Δρ. Βακάκη, οι επιπτώσεις από την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στη γεωργία, θα προσδιορίσουν δυσχερώς διαχειρίσιμες κοινωνικές αναταραχές.

Παράλληλα, η απουσία ολοκληρωμένης εθνικής γεωργικής πολιτικής, συμβατής με την Κοινή Γεωργική Πολιτική, που να καλύπτει τις δύο επόμενες δεκαετίες, συνιστά ασύγνωστη αδράνεια.

«Η ελληνική γεωργία, καλείται να προσαρμοστεί στο «αξίωμα» ότι, με σταθερή ή και μειούμενη την χρησιμοποιούμενη έκταση γεωργικής γης, η μέγιστη δυνατή απόδοσή της σε ποσότητα και ποιότητα προϊόντων και η ελάχιστη δυνατή περιβαλλοντική όχληση από τη λειτουργία της, είναι αντικρουόμενοι στόχοι» δήλωσε ο ίδιος.

Ακόμη, πρόσθεσε, πως η σημαντικότερη οριζόντια δράση, που συνιστά και καινοτομία και χρειάζεται η ελληνική γεωργία για να στηρίξει τη βιώσιμη εξωστρέφεια των προϊόντων της, είναι η καθιέρωση «πιστοποιημένων πρωτοτύπων ελληνικών προϊόντων».

Να σημειωθεί ότι Χορηγός Επικοινωνίας της 24ης AGROTICA είναι η Agrenda.