Να αποσυρθεί η ΚΥΑ σχετικά με τη δημιουργία δωματίων καραντίνας στα ξενοδοχεία ζητά η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας, με επιστολή της στον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται με την εν’ λόγω ΚΥΑ “οδηγούμαστε σε ένα μοντέλο “adventure tourism” και σε ένα τουρισμό εκπλήξεων”.
“Και μόνον η γνωστοποίηση ότι τα ξενοδοχεία της Ελλάδος θα έχουν δωμάτια, που θα φιλοξενούν κρούσματα, είναι αποτρεπτική για τους πελάτες να επισκεφθούν τα ξενοδοχεία”, επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην επιστολή που κοινοποιείται και στην ΠΟΞ.
Η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας προτείνει να οδηγούνται τα κρούσματα κορωνοϊού στα κατά τόπους νοσοκομεία.
Αναλυτικά η επιστολή της Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας
“Μετά τις τελευταίες εξελίξεις είχαμε εκφράσει την ικανοποίηση μας, διότι όλο και πιο συχνά ακουγόταν και από κυβερνητικά χείλη πλέον, η ανάγκη δημιουργίας ενός νέου μοντέλου τουρισμού.
Απ’ ότι φαίνεται, όμως, «χαθήκαμε στη μετάφραση». Το «νέο μοντέλο τουρισμού», που ανακοινώθηκε χθες από το Υπουργείο, περιγράφει την υποχρέωση ύπαρξης δωματίων απομόνωσης-καραντίνας στα ελληνικά ξενοδοχεία.
Φαίνεται ότι οδηγούμαστε, σε ένα μοντέλο “adventure tourism” και σε ένα τουρισμό εκπλήξεων.
Δεν μπορεί κανείς φαίνεται να καταλάβει ότι και μόνον η ανακοίνωση, ότι και μόνον η γνωστοποίηση ότι τα ξενοδοχεία της Ελλάδος θα έχουν δωμάτια, που θα φιλοξενούν κρούσματα, είναι αποτρεπτική για τους πελάτες να επισκεφθούν τα ξενοδοχεία.
Επίσης, πρώτον, καταδικάζει τις περιοχές όπου ήδη έχει βρεθεί ξενοδοχείο αναφοράς και σε αυτά τα ξενοδοχεία δε θα χρειάζεται να δεσμευτούν δωμάτια και δεύτερον, δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των ξενοδοχείων, αυτών που θα έχουν τέτοια δωμάτια και αυτών που δεν θα έχουν.
Ακόμη και να αποσυρθεί αυτή η ΚΥΑ η ζημιά έχει ήδη γίνει.
Σε όλους τους τόνους, τις προηγούμενες ημέρες ενημερώναμε το Υπουργείο ότι με τέτοιες τιμές δεν μπορούν να βρεθούν ξενοδοχεία αναφοράς.
Παρατηρούμε, με μεγάλη λύπη μας, να είναι και πάλι στο απυρόβλητο τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Συνεχίζει να υπάρχει μια μεγάλη ασάφεια για το θέμα των γιατρών και έτσι ο Ιατρικός Σύλλογος Βόλου δε μπορεί να έρθει σε μια εταιρική συμφωνία με την Ένωση Ξενοδόχων προκειμένου να βρούμε έναν τρόπο συνεργασίας εφαρμόσιμο, ώστε να λυθεί το πρόβλημα.
Δε γνωρίζουμε ακόμη τις υποχρεώσεις των γιατρών, υπάρχει ένα τεράστιο θέμα αστικής ευθύνης αυτών, δεν έχει οριστεί ακόμη ποιος μεταφέρει το δείγμα και που, δεν υπάρχει υπόδειγμα σύμβασης με τον συνεργαζόμενο γιατρό, δεν γνωρίζουμε ακόμη αν το επιβεβαιωμένο κρούσμα οδηγείτε με το ΕΚΑΒ στο ξενοδοχείο αναφοράς, δεν έχουν οριστεί κατώτατες αμοιβές για την συνεργασία αυτή και στην περίπτωση της Μαγνησίας δεν μπορεί να καταλάβει η κεντρική εξουσία ότι είναι ανέφικτη να υπάρχει 24ωρη κάλυψη από έναν μόνο γιατρό, και πολλά άλλα.
Ισχυρίστηκε σε συνέντευξη του ο Υπουργός ότι δεν μπορεί να επέμβει σε μια διαπραγμάτευση μεταξύ δύο πλευρών (γιατρών και ξενοδόχων) και του απαντάμε ότι είναι δική του υποχρέωση να παρέμβει δεδομένου ότι η ύπαρξη γιατρού είναι υποχρεωτική από το Υπουργείο.
Δεν θυμηθήκαμε μόνοι μας να αναζητήσουμε συνεργασία με γιατρούς και από την πρώτη στιγμή επισημάναμε ότι θα είναι πάρα πολύ δύσκολο όχι μόνο λόγω του οικονομικού κόστους αλλά και της αδυναμίας ανεύρεσης τόσων γιατρών.
Χαιρετίζουμε φυσικά, την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να μπορούν οι ξενοδόχοι να κάνουν συμβάσεις με πρωτοβάθμιους ή δευτεροβάθμιους φορείς υγείας, κάτι που μειώνει σχετικά το πρόβλημα”.