Σύνταξη: tourismtoday.gr
Τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους κρούουν με επιστολή τους προς τους Ελληνες ευρωβουλευτές οι ξενοδόχοι, ζητώντας τη λήψη δύο μέτρων που θα τους «ανακουφίσουν».
«Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του Covid- 19 είχαν ως συνέπεια οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να παραμείνουν τυπικά ή ουσιαστικά κλειστές ολόκληρο σχεδόν το έτος 2020 και τουλάχιστον το μισό έτος 2021. Μάλιστα τα ξενοδοχεία που δραστηριοποιούνται σε ορεινούς προορισμούς τώρα ξεκινούν σιγά σιγά τη λειτουργία τους…», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Οικονομική ασφυξία
Οι ξενοδόχοι, δε, επισημαίνουν ότι οι επιχειρήσεις τους «λειτουργούν σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, με το πρώτο και μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν να είναι αυτό της έλλειψης ρευστότητας, πρόβλημα που γίνεται ακόμα πιο έντονο, ιδίως για τις συνεχούς λειτουργίας επιχειρήσεις, εξαιτίας της τεράστιας αύξησης του ενεργειακού κόστους».
Στη επιστολή, την οποία απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), οι επιχειρηματίες τονίζουν ότι «ανάμεσα στα χρηματοδοτικά εργαλεία που προβλέφθηκαν για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων ήταν και το κεφάλαιο κίνησης ΤΕΠΙΧ ΙΙ, το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων και η Επιδότηση Τόκων, στα οποία πράγματι εντάχθηκαν πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες όμως σήμερα, λόγω της διάρκειας της κρίσης του Covid-19, η οποία ξεπέρασε κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις, αδυνατούν να τηρήσουν το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα πληρωμών».
Τα αιτήματα
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, πολλές επιχειρήσεις κινδυνεύουν ακόμα και να απενταχθούν από τα συγκεκριμένα προγράμματα, λόγω της ανελαστικής ρήτρας διατήρησης προσωπικού που αυτά περιλαμβάνουν (ενώ στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή υπάρχει ρητή πρόβλεψη – εξαίρεση πως «Για τον έλεγχο, από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση…, εξαιρούνται οι λύσεις συμβάσεων ένεκα συνταξιοδότησης ή θανάτου, οι λύσεις συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και οι οικειοθελείς παραιτήσεις», αντίστοιχη πρόβλεψη δεν υπάρχει στα συγκεκριμένα προγράμματα).
Στην κατεύθυνση αυτή, η ΠΟΞ αναδεικνύει την ανάγκη:
- Παράτασης της περιόδου αποπληρωμής των δανείων που έχουν χορηγηθεί μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας από τα 5 στα 10 έτη και
- Επέκτασης και στα ανωτέρω χρηματοδοτικά εργαλεία (κεφάλαιο κίνησης ΤΕΠΙΧ ΙΙ, Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων και Επιδότηση Τόκων), σχετικά με την διαλαμβανόμενη σε αυτά ρήτρα διατήρησης του προσωπικού, της εξαίρεσης που προβλέπεται στις Επιστρεπτέες Προκαταβολές ως προς τις λύσεις συμβάσεων ένεκα συνταξιοδότησης, τις λύσεις συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και τις οικειοθελείς παραιτήσεις.
«Στην καθημερινή συνεργασία που έχουμε με την Ελληνική Κυβέρνηση, επισημάναμε τις αντικειμενικές δυσκολίες που δημιουργεί η συγκεκριμένη ανελαστική ρήτρα διατήρησης προσωπικού, καθώς και η μη επιμήκυνση των δόσεων των παραπάνω δανείων, ιδιαίτερα λόγω της συνέχισης της πανδημίας και των μεταλλάξεων αυτής!
Ωστόσο, όπως πληροφορηθήκαμε, τα συγκεκριμένα δύο προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν με παρεμβάσεις στην εθνική νομοθεσία, αλλά θα πρέπει να υπάρξει σχετική πρωτοβουλία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρεται στη σχετική επιστολή.
Μάλιστα, οι ξενοδόχοι χαρακτηρίζουν την επίλυση των συγκεκριμένων αιτημάτων τους «ιδιαίτερα κρίσιμη» για τη διατήρηση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων του ξενοδοχειακού κλάδου, ο οποίος, όπως επισημαίνουν, συμβάλλει τα μέγιστα στην αύξηση των δημόσιων εσόδων και της απασχόλησης και είναι παράλληλα και ο πρώτος κλάδος της οικονομικής δραστηριότητας που έπληξε η πανδημία.