
Το 2018 προβλέπεται να είναι «έτος Ιεράπετρας», είπε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου κ. Χρύσα Σοφιανού, σε συνέντευξή της σε τοπικό μέσο κάνοντας έναν απολογισμό του 2017 και δίνοντας στοιχεία από τον προγραμματισμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για τη νέα χρονιά.
Η κ. Σοφιανού θέλησε έτσι να υπογραμμίσει το βάρος που θα δοθεί από την Εφορεία για έργα και παρεμβάσεις που προβλέπεται να γίνουν στο Δήμο Ιεράπετρας.
Η μαρμάρινη κεφαλή
Όπως είπε η κ. Σοφιανού, η συντήρηση της μαρμάρινης κεφαλής της Ρωμαίας δέσποινας η οποία είχε ανευρεθεί από Γεραπετρίτη ο οποίος την παρέδωσε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων, έχει ολοκληρωθεί και πρόκειται να εκτεθεί στην Αρχαιολογική Συλλογή της Ιεράπετρας.
Μάλιστα, προβλέπεται ανακαίνιση της Αρχαιολογικής Συλλογής και επικαιροποίηση του εποπτικού υλικού. Θα προστεθούν προθήκες για εμπλουτισμό των εκθεμάτων με κομμάτια που έχουν βρεθεί τα τελευταία χρόνια στο Μύρτο, στο Γαϊδουροφά, τη Χρυσή κ.α.
Είναι προγραμματισμένη η συντήρηση στο κτίριο του οθωμανικού σχολείου στο οποίο στεγάζεται η Αρχαιολογική Σχολή, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια και το Δήμο Ιεράπετρας.
Επίσης είναι προγραμματισμένη η ανακαίνιση και συντήρηση του «σπιτιού του Ναπολέοντα» το οποίο ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Παράλληλα, προβλέπεται να συνεχιστεί η ανασκαφή στο αρχαίο θέατρο.
Η αναστήλωση του Καλέ
Φέτος αναμένεται να ξεκινήσει να υλοποιείται η αναστήλωση και ανάδειξη του φρουρίου Καλέ, έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 600.000 ευρώ.
Συνολικά, τέσσερα έργα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ αναμένεται να ξεκινήσουν να υλοποιούνται με επιβλέπουσα την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, σε αντίστοιχα, τέσσερις σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους του νομού.
Στη Χρυσή
Αναφερόμενη στην ανασκαφή στη Χρυσή ανέφερε ότι αυτή διενεργείται με κατ’ αρχήν χρηματοδότηση από το ΙΝΣΤΑΠ (Παχειά Αμμος), αλλά επειδή επιδιώκει να την επεκτείνει για να ανασκάψει εκτός από μινωικά και σημεία που αναφέρονται σε άλλες χρονικές περιόδους (ελληνιστικά ή ρωμαϊκά που θεωρεί σίγουρο ότι υπάρχουν), έχει ζητήσει συμπληρωματική χρηματοδότηση και από την Περιφέρεια Κρήτης.
Η Χρυσή παρουσιάζει «τουριστική έξαρση» και δραστηριότητα. Επειδή στα σημεία στα οποία επιδιώκει να επεκτείνει την ανασκαφική έρευνα, υπάρχει συγχρόνως και παρουσία τουριστών, αλλά έχουν προκληθεί και καταστροφές στο παρελθόν με αυθαίρετες κατασκευές, πρέπει να γίνει η ανασκαφή προκειμένου να διασωθεί ό,τι υπάρχει εκεί.