Παρά τα συνεχόμενα lockdown, οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται ολοένα και περισσότερο για ταξίδια το β’ τρίμηνο του 2021, καθώς οι εμβολιασμοί του COVID-19 έχει ξεκινήσει. Αυτό είναι το συμπέρασμα σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC) ”Monitoring Sentiment for Domestic and Intra-European Travel – Wave 4”, με δεδομένα που συλλέχθηκαν τον Δεκέμβριο του 2020.
Η άνοιξη του 2021 βρίσκεται πλέον στα σχέδια των Ευρωπαίων ταξιδιωτών
Το ποσοστό των Ευρωπαίων που επιθυμούν να ταξιδέψουν την άνοιξη του 2021 αυξήθηκε κατά 20% σε σύγκριση με την έρευνα του Νοεμβρίου 2020, με 1 στους 3 ερωτηθέντες να δηλώνουν αυτήν την πρόθεση. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των Ευρωπαίων που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν τους επόμενους έξι μήνες αυξήθηκε ελαφρά, από 49% σε 52%. Αυτά τα δύο στοιχεία δείχνουν μια πιο θετική προοπτική για την άνοιξη-καλοκαίρι του 2021, ενώ μόνο το 12% των ερωτηθέντων σκέφτονται να κάνουν ταξίδι τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2021.
Η τελευταία έρευνα δείχνει ότι τα ενδοευρωπαϊκά ταξίδια είναι τώρα η κορυφαία επιλογή, καθώς περισσότεροι ερωτηθέντες είναι πρόθυμοι να ταξιδέψουν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα (40%) από ό,τι στο εσωτερικό (36%, μείωση 7% σε σύγκριση με την έρευνα του Νοεμβρίου). η αναψυχή είναι ο πρωταρχικός σκοπός για σχεδόν το 63% των ερωτηθέντων Ευρωπαίων που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν βραχυπρόθεσμα, ενώ η επίσκεψη σε φίλους και συγγενείς είναι το κύριο κίνητρο για το 21%. Τα επαγγελματικά ταξίδια αντιπροσωπεύουν το 9% των ερωτηθέντων.
Η εμπιστοσύνη στα αεροπορικά ταξίδια φαίνεται επίσης να αυξάνεται σταθερά. Το 52% των Ευρωπαίων δηλώνει τώρα ότι είναι πρόθυμοι να ταξιδέψουν αεροπορικώς, σε σύγκριση με το 49% τον Σεπτέμβριο. Ταυτόχρονα, ποσοστό των ερωτηθέντων που θεωρεί ότι η πτήση ενέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία τους, έπεσε στο 17% από 20% τον Σεπτέμβριο του 2020.
Η έκθεση αποδεικνύει ότι τα αυστηρά πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας “χτίζουν” εμπιστοσύνη και ηρεμία και κάνουν τα ταξίδια πιο ευχάριστα. Το 67% των ερωτηθέντων αισθάνονται ασφαλείς και αρκετά χαλαροί για να απολαύσουν το ταξίδι τους όταν ισχύουν αυστηρά πρωτόκολλα. Μόνο το 22% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι τέτοια μέτρα μπορούν σε κάποιο βαθμό να χαλάσουν την ταξιδιωτική εμπειρία, ενώ ένα άλλο 11% δηλώνει ότι δεν τους κάνει καμία διαφορά.
Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα καραντίνας, η αύξηση κρουσμάτων COVID-19 στον προορισμό και η ασθένεια στη διάρκεια των διακοπών εξακολουθούν να αποτελούν κορυφαίες ανησυχίες για το 15%, το 14% και το 14% των Ευρωπαίων με βραχυπρόθεσμα ταξιδιωτικά προγράμματα αντίστοιχα.
Οι ηλικιωμένοι ταξιδιώτες ασχολούνται όλο και περισσότερο με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενθυμούμενοι παλιότερα ταξίδια τους και ανυπομονούν να ταξιδέψουν στο μέλλον. Ενώ οι αναφορές που σχετίζονται με τον τουρισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις ηλικιακές ομάδες 18-25 και 25-35 μειώθηκαν τον Νοέμβριο του 2020 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2019, σημειώθηκε σημαντική αύξηση σε αυτές τις αναφορές μεταξύ των ηλικιών 55-65 ετών (86%) και άνω των 65 (136%).
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις χώρες Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδάμ, Ιταλία, Βέλγιο, Ελβετία, Ισπανία, Πολωνία και Αυστρία.