Τις βασικές αρχές μιας ολοκληρωμένης νομοθετικής παρέμβασης που στοχεύει στην πολυκεντρική τουριστική ανάπτυξη παρουσίασε ο Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Μάνος Κόνσολας, από το βήμα του 8ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης που διοργάνωσε η εφημερίδα «Πελοπόννησος» και η Περιφερεια Δυτικής Ελλάδος στην Πάτρα.
Όπως ανέφερε, η μονοκαλλιέργεια, ο μαζικός τουρισμός και η υπερσυγκέντρωση τουριστικών δραστηριοτήτων σε λίγες μόνο περιφέρειες αποτελούν αδυναμίες, ενώ παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, πέντε μόνο περιφέρειες στη χώρα μας συγκεντρώνουν το 87% της κίνησης και της δραστηριότητας στον Τουρισμό.
«Η υπερσυγκέντρωση τουριστικών δραστηριοτήτων σε λίγες μόνο περιφέρειες υπονομεύει την αειφορία του τουρισμού, την έννοια της ισόρροπης ανάπτυξης. Η απάντηση σε αυτή την παθογένεια, πρέπει να είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων για μια Πολυκεντρική Τουριστική Ανάπτυξη που καλύπτει την ανάγκη προσαρμογής του τουρισμού στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, που είναι η κυριαρχία της ψηφιακής οικονομίας, αλλά, ταυτόχρονα, αποτελεί και την κεντρομόλο δύναμη ενός νέου παραγωγικού προτύπου.
Θέλουμε να βάλουμε όλες τις Περιφέρειες της χώρας στο χάρτη της τουριστικής ανάπτυξης. Θέλουμε να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιφέρειας, να αποκτήσει κάθε Περιφέρεια τη δική της αυτόνομη τουριστική ταυτότητα, το δικό της brand», τόνισε ο Υφυπουργός Τουρισμού.
Ο κ. Κόνσολας έκανε λόγο για ολική ανατροπή του μοντέλου και της δομής των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού (ΠΥΤ) του Υπουργείου Τουρισμού, που μετατρέπονται σε τοπικά και περιφερειακά στρατηγεία τουριστικής ανάπτυξης και περιέγραψε τους 9 στόχους σχετικού νομοσχεδίου που ήδη έχει ολοκληρωθεί:
Στόχος 1: Η δημιουργία οργανωτικής δομής προώθησης των επενδύσεων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο σε όλες τις ΠΥΤ.
Στόχος 2: Η μελέτη και διαμόρφωση κινήτρων επιχειρηματικής δραστηριότητας στον περιφερειακό τουριστικό τομέα και η δημιουργία Μονάδας One stop shop για τις τουριστικές επενδύσεις σε κάθε περιφέρεια.
Στόχος 3: η δημιουργία clusters με τη συμμετοχή δημόσιων, ιδιωτικών και μη κερδοσκοπικών φορέων και σύνδεση των τουριστικών επιχειρήσεων με τους τοπικούς παραγωγούς και τις τοπικές επιχειρήσεις του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα.
Στόχος 4: Σχεδιασμός πρωτοβουλιών και δράσεων για την ένταξη ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού και η αξιοποίησή τους σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και ειδικότερα του πολιτιστικού, ιστορικού, ιατρικού, αθλητικού, γαστρονομικού και επιχειρηματικού τουρισμού, καθώς και του τουρισμού πόλης και του συνεδριακού τουρισμού.
Στόχος 5: Η ένταξη του τουρισμού στην ψηφιακή οικονομία (σύστημα e- tourism) με την ανάπτυξη υποδομών στο σύνολο των υπηρεσιών.
Στόχος 6: Η δημιουργία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ), στο οποίο θα καταχωρούνται όλες οι πληροφορίες και τα δεδομένα που αφορούν στη λειτουργία και τη διαχείριση των δράσεων σε όλους τους επιχειρηματικούς – διοικητικούς τομείς του Υπουργείου Τουρισμού σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Στόχος 7: Η δημιουργία στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού «Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Προώθησης Επενδυτικών Σχεδίων» στις τουριστικές περιοχές της χώρας, εποπτευόμενη από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου.
Στόχος 8: η δημιουργία στο Υπουργείο Τουρισμού Μητρώου Επιθεωρητών-Ελεγκτών, υπαγόμενου στη Γενική Διεύθυνση Τουριστικής Πολιτικής.
Στόχος 9: η διαμόρφωση στρατηγικών σχεδίων τουριστικής ανάπτυξης από τους Δήμους και τις Περιφέρειες καθίσταται αναγκαία προκειμένου τα σχέδια αυτά να ενταχθούν στα προγράμματα του Εθνικού Σχεδιασμού ΕΣΠΑ και ΠΕΠ.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, στην Πάτρα, ο Υφυπουργός Τουρισμού, συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Δήμαρχο Πατρέων, κ. Κωνσταντίνο Πελετίδη και εκπροσώπους τουριστικών φορέων και παραγωγικών τάξεων.
Επισκέφθηκε, επίσης, την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Δυτικής Ελλάδος με αντικείμενο συζήτησης την τήρηση των κανόνων υγειονομικής ασφάλειας στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την επανεκκίνηση του τουρισμού, καθώς και την μετατροπή τους σε κέντρα παραγωγής τουριστικής πολιτικής.
Σήμερα, θα μεταβεί στην Ηλεία και στην Αρχαία Ολυμπία, όπου θα έχει συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας και το δημοτικό συμβούλιο, καθώς και με παραγωγικούς, επιστημονικούς και τουριστικούς φορείς της περιοχής.